Sanitas se pregătește de proteste. Mărul discordiei: stimulentul de risc pentru personalul medical COVID-19

Până în momentul de față 46 565 persoane din sistemul sanitar au primit stimulentul de risc aferent lunii mai, potrivit prevederilor OUG 43/2020. Este vorba de personalul medical care a lucrat cu pacienții infectați cu COVID- 19 și care a beneficiat de o suplimentare a veniturilor cu 2 500 lei brut de fiecare. Federația Sanitas din România este nemulțumită că acordarea acestui stimulent se face discriminatoriu, ineficient sau deloc, din cauza unui vid de coordonare și reglementare de la nivelul Ministerului Sănătății și amenință cu proteste.

Sanitas se pregătește de proteste. Mărul discordiei: stimulentul de risc pentru personalul medical COVID-19

Conform Ministerului Sănătății pentru luna mai  13 969 persoane din cadrul unităților de primiri urgențe, serviciilor de ambulanță, direcțiilor de sănătate publică, IML, asistenți comunitari, dar și rezidenți implicați direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID- 19 au beneficiat de o suplimentare a veniturilor cu 2 500 lei brut. Pentru aceștia, Ministerul Sănătății a alocat, de la bugetul de stat, fonduri în valoare de aproximativ 35 milioane lei. Aceste sume vor fi recuperate, mai apoi, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene.

În cadrul sistemului sanitar, alte 32 596 persoane din spitale, centre de dializă, laboratoare, unități sanitare de urgență și de transport sanitar aflate în contract direct cu casele de asigurări de sănătate au beneficiat de stimulentul de risc aferent lunii mai din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Sumele alocate de către CNAS sunt în valoare de peste aproximativ 81,5 milioane de lei și vor fi, de asemenea, recuperate în cadrul proiectului cu finanțare europeană.

,,Precizăm că, liste cu personalul din linia întâi care beneficiază de acest stimulent sunt întocmite și asumate de managementul unităților și instituțiilor sanitare, conform legislației în vigoare”, susține Ministerul Sănătății.

Sanitas însă atrage atenția că au trecut trei săptămâni de când Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență aprobată de Parlamentul României în data de 27 mai 2020, își așteaptă rândul la promulgare, în agenda Președintelui României.

,,Legea care însă ar trebui să recompenseze, printr-un stimulent pe care de altfel nimeni nu l-a cerut, eforturile salariaților care au dus lupta epidemică în toate formele ei și continuă să o ducă asumându-și riscuri pentru ei și familiile lor, este se pare întoarsă pe toate părțile înainte să fie promulgată, în opinia noastră, în dorința de a găsi motive/argumente pentru o eventuală retrimitere a ei în Parlament! Președintele mai are la dispoziție, din punct de vedere legal, 9 zile ca să se decidă dacă promulgă sau nu legea despre care vorbim! Însă membrii noștri de sindicat, salariații din sistemul sanitar public și cei din sistemul de asistență socială care se sufocă la propriu, la 30 de grade, în echipamentele speciale de protecție, tratând pacienții infectați cu SARS-COV-2, sau care sunt izolați la locul de muncă în centre cu zeci de pacienți infectați sau imobilizați la pat sau suferind de boli psihice grave, nu au și nu au avut în tot acest timp la dispoziție niciun minut pentru a se gândi la siguranța lor și a celor dragi, la felul în care le-au fost suprimate drepturi ca: dreptul la viață privată, dreptul la sănătate, dreptul la o viață decentă, condiții de muncă decente și program de lucru flexibil și, mai ales, la retribuirea decentă a muncii lor în aceste condiții speciale, impuse fără a fi consultați în vreun fel!”, scrie Federația Sanitas din România.

Într-un comunicat de presă, Organizația trage un semnal de alarmă cu privire la cadrele medicale care și-au pierdut deja răbdarea, ,,nu mai acceptă să fie soldați fără simbrie pe un front pe care luptă singuri și ne cer deja imperios să organizăm acțiuni ample de protest!” Prin urmare, Sanitas avertizează că va declanșa ample acțiuni de protest imediat ce starea de alertă va fi ridicată și cadrul legislativ îi va permite acest lucru!

,,În același timp notificăm public Ministerul Sănătății că nu ne vom face responsabili de nicio manifestare a colegilor noștri din teritoriu sufocați de condițiile actuale de muncă și împinși în pragul disperării de promisiunile neonorate ale autorităților!”, a precizat Biroul Operativ al Federaţiei SANITAS din România.

Citește si COVID-19: Stimulente financiare de risc și pentru asistenții medicali comunitari