România are în sfârșit Strategie Națională HIV/SIDA

După 15 ani în care România nu a avut nicio strategie în acest domeniu, Guvernul României a adoptat un document strategic pentru următorii 7 ani, Strategia națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV /SIDA în perioada 2022–2030.

România are în sfârșit Strategie Națională HIV/SIDA

Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare al Infecţiei HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balş, în România trăiau la 30 iunie 2022 un număr de 17.536 persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului s-au diagnosticat cu HIV/SIDA un număr de 264 persoane. Dintre noile cazuri, calea de transmitere principală rămâne calea heterosexuală (61%), urmată de sexul neprotejat între bărbați care fac sex cu alți bărbați (31%) și prin consum de droguri injectabile (7%).

 Strategia Națională HIV/SIDA a fost elaborată de către Comitetul Naţional de Coordonare HIV/SIDA și Tuberculoză și finalizată de Ministerul Sănătății. În viziunea acestui document, România va deveni o țară în care toate persoanele infectate cu HIV sau diagnosticate cu SIDA, precum și persoanele din cadrul grupurilor vulnerabile cu risc crescut de infectare HIV, au acces egal, necondiționat și continuu la servicii de prevenire, tratament, îngrijire medicală centrată pe persoană și servicii sociale, fără discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, dizabilitate, situație sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, în conformitate cu standardele prevăzute de legislaţia în vigoare. Strategia pune accentul pe „Testarea HIV ca poartă de intrare în tratament” și vede „Tratamentul ARV ca modalitate de prevenire a noilor infecții HIV”.

Prin această Strategie, România își propune:

  • Îmbunătățirea politicilor/cadrului de reglementare și sprijinirea mecanismelor eficace de colaborare și coordonare intersectorială și între instituțiile Ministerului Sănătății prin alocarea de resurse din fonduri publice și instituirea unui mecanism de subcontractare a activităților de prevenire la nivelul grupurilor prioritare
  • Întărirea prevenirii primare a HIV și ITS prin țintirea grupurilor prioritare și la risc, cu intervenții adecvate nevoilor acestora.
  • Asigurarea accesului la serviciile de prevenire secundară, de monitorizare clinico-biologică, tratament și la programele nutriționale, conform ghidurilor naționale în uz.
  • Îmbunătățirea capacității de management programatic și intervenție prin înființarea unei unități de implementare la nivelul Ministerului Sănătății care să fie responsabilă cu coordonarea, monitorizarea și evaluarea acțiunilor cuprinse în Strategie.
  • Supravegherea activă prin screening, studii și cercetări pentru fundamentarea intervențiilor, dezvoltarea de servicii comunitare, creșterea competențelor personalului implicat în furnizarea serviciilor.
  • Experiența acumulată la nivel internațional a arătat că menținerea contactului și accesului la grupurile prioritare (prin servicii fixe și de outreach), o corectă înțelegere a nevoilor și asigurarea accesului membrilor acestora la servicii adaptate de prevenire, tratament și îngrijiri pot conduce, pe termen lung, la scăderea numărului de noi infecții, îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA și diminuarea costurilor la nivelul întregii societăți.

Obiectivul general prevăzut este: Reducerea incidenței HIV/SIDA și asigurarea accesului la tratament și îngrijire HIV/SIDA

Obiectivele specifice sunt:

  1. Creșterea accesului grupurilor prioritare la servicii de prevenire HIV
  2. Creșterea accesului tinerilor (cu vârste cuprinse între 15-24 ani) la cunoștințe despre HIV/SIDA
  3. Creșterea accesului la testare și diagnostic HIV a grupurilor prioritare, a gravidelor și a altor grupuri la risc
  4. Asigurarea accesului universal, continuu, nediscriminatoriu și rapid al persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA la tratament și îngrijiri (inclusiv pentru coinfecții și comorbidități) în vederea creșterii calității vieții în relația cu sănătatea și prevenirii transmiterii secundare a virusului HIV
  5. Asigurarea unui mediu propice pentru implementarea programelor de prevenire, tratament și îngrijiri HIV
  6. Asigurarea unui răspuns informat și coordonat în implementarea și monitorizarea Strategiei

„Strategia în sine este doar o bucată de hârtie, care arată ceea ce își asumă Guvernul să facă în acest domeniu. Este important ca măcar ceea ce ne propunem să fie corespunzător necesităților actuale în ceea ce privește lupta cu HIV în România, iar Strategia asta face. Indicatorii asumați prin acest ordin arată că nu lăsăm lucrurile la voia întâmplării, că infecția cu HIV este o prioritate de sănătate publică, că știm că dacă nu prevenim, dacă nu testăm la timp, vom avea costuri mari în sănătatea oamenilor și în tratamentul acestora. Însă ceea ce este cel mai important abia acum urmează, implementarea Strategiei. Este nevoie ca Guvernul și toate instituțiile nominalizate în acest document să-l citească periodic, să vadă ce este de facut, să aloce fonduri în acest sens, să se asigure că lucrurile se fac, să evalueze permanent rezultatele și să ajusteze ceea ce este de ajustat. Numai așa vom ajunge ca peste 7 ani să spunem că Strategia ne-a ajutat, că a produs o schimbare și România a avut rezultate în lupta cu HIV. Iar primul pas este bugetarea intervențiilor prevăzute în anul 2023, în bugetul fiecărei instituții responsabile”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Bugetul total luat în calcul pentru implementarea Strategiei în primii 3 ani este de 1,206,753,826 lei, budget care include și asigurarea tratamentului pentru persoanele cu HIV aflate în tratament.

“Nu-ți feri privirea!”

 UNOPA salută adoptarea Strategiei și de 1 Decembrie, când este celebrată Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA continuă campania națională de informare cu privire la infecția HIV, "Nu-ți feri privirea!". Campania se desfășoară majoritar în mediul online, prin intermediul rețelelor de socializare, unde se vor transmite mesajele campaniei prin intermediul unor videoclipuri și imagini special creeate. Totodată, campania se desfășoară și offline, în cadrul comunității, cu ajutorul a 11 asociații locale de persoane seropozitive din mai multe județe ale tarii, unde se vor realiza:campanii de informare în şcoli din judeţe, pe teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor; campanii de informare stradală - distribuirea de materiale informative pe tematică HIV. Voluntarii prezenţi la activitate oferă informaţii suplimentare celor care solicită acest lucru.

Cu această ocazie, vor fi transmise mai multor mesaje de actualitate pentru informarea și educarea populației cu privire la infecția HIV:

  1. Promovarea testării HIV – disponibilă gratuit în toată țara prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene și/sau spitalelor de boli infecțioase, este o cale importantă de prevenire a noilor cazuri, de acces precoce la tratament și servicii medicale. Testarea HIV se poate face și în laboratoarele de analize private, contra cost, existând totodată și variante de teste pe care oamenii le pot cumpăra și le pot administra singuri, acasă, teste bazate pe salivă sau picătură de sânge.
  2. Promovarea căilor de transmitere a HIV și a comportamentelor fără riscuri de infectare – fiecare dintre noi este responsabil pentru propria sănătate și putem să ne protejăm de infecția cu HIV și alte infecții cu transmitere sexuală dacă adoptăm comportamente fără riscuri și folosim prezervativul la fiecare contact sexual cu persoane de a căror stare de sănătate nu suntem 100% siguri.
  3. Nedetectabil = Netransmisibil – persoana seropozitivă care are acces la tratament, pe care îl urmează corect și ca urmare virusul devine nedetectabil în sângele său (este sub limita de detecție a aparatelor specializate în acest sens), nu mai transmite virusul altei persoane prin contact sexual. Acest mesaj aduce o schimbare majoră în viața persoanelor care trăiesc cu HIV și este important ca populația să înțeleagă acest aspect, pentru ca atitudinile stigmatizante și discriminatorii să dispară.
  4. Accesul la tratament și servicii medicale complexe pentru persoanele care trăiesc cu HIV – este în principal o cale de asigurare a unei calități crescute a vieții pentru cei infectați, dar și o cale majoră de prevenire a noilor infecții, pentru că o persoană bine tratată devine Nedetectabilă (HIV este sub limita de detecție a aparatelor în sângele persoanei) și nu mai transmite infecția.

“Educația pentru sănătate este o parte importantă a educației care ar trebui pornită din grădiniță și continuată pe tot parcursul școlii și pe tot parcursul vieții. Din păcate din școală lipsește această educație. Campania UNOPA continua o tradiție de peste 20 de ani, a campaniilor organizate pentru marcarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva HIV/SIDA, în care încercăm să transmitem, tinerilor în special, cum se transmite si cum ne putem proteja de infecția cu HIV. Însă e nevoie de o astfel de educație pentru populație care să fie continuă, de amploare, parte a sistemului de educație scolară și de educație a adulților, astfel încât o mare parte a cazurilor noi de infectare să fie prevenite”, a declarat Iulian Petre, director executiv  UNOPA.