Raed Arafat, șeful DSU despre situația COVID-19 în România: ,,Dacă ești simptomatic nu te duci la lucru. Porți masca tot timpul și te testezi”
Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) a revenit la capacitatea maximă de la 1 septembrie, întrunind reprezentanți din cadrul DSU, IGSU, MS, UPU-SMURD, SABIF/SAJ. Dr. Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit în cadrul unui briefing de presă organizat la Palatul Victoria despre câteva probleme care sunt la ora actuală privind gestionarea pandemiei de COVID-19. Una dintre ele este legată de detașările personalului medical, iar alta de pacienții cu COVID-19 care ajung târziu la medic.

Raportul INSP privind COVID-19 în perioada 30 august- 5 septembrie arată că 92,8% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate, iar 5% la persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu schema incompletă.
În săptămâna 30 august - 5 septembrie, 80,4% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate. De la începutul pandemiei până în prezent 86% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani; 94,6% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.
La nivel naţional există în prezent 848 de paturi ATI destinte bolnavilor de COVID-19, din care 523 sunt deja ocupate. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă ( DSU) a precizat că numărul acestora va fi suplimentat în zilele următoare la unităţi precum Spitalul ,,Ana Aslan", Institutul ,,Matei Balş", Spitalul "Sf. Pantelimon", Spitalul Universitar de Urgenţă şi Institutul "Marius Nasta".
,,Ministerul Apărării ne-a confirmat că de mâine Spitalul 'Ana Aslan', ROL 2, cum era cunoscut, va relua activitatea de terapie intensivă şi de mâine după-masă vom avea acces la încă 12 paturi de terapie intensivă, urmând să crească la 23, într-o scurtă perioadă. Şi mai avem mai multe locaţii unde urmează să crească numărul paturilor de terapie intensivă în următoarele zile, prin detaşare de personal sau chiar şi de echipamente medicale şi aici vorbim: Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş', Spitalul de Urgenţă 'Sf. Pantelimon', Spitalul Universitar de Urgenţă şi Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta', unde urmează să fie reinstalată unitatea mobilă de terapie intensivă, care va fi utilizată ca ultim resort", a precizat dr. Arafat.
În decurs de o săptămână la nivelul Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, s-au înregistrat 50 de solicitări de transfer al bolnavilor dintr-o localitate în alta, în mod deosebit pentru terapie intensivă.
În București, în următoarele zece zile vor fi asigurate 70 de paturi ATI suplimentare pentru pacienţii COVID-19, iar la nivel naţional - 80 de paturi.
Medicul a mărturisit că mai mulţi pacienţi ajung târziu la medic şi nu se testează când apar simptomele.
,,Mai mult, în unele unităţi de primiri-urgenţe după ce s-a făcut anamneza cu pacienţi pozitivi au aflat că pacienţii care ştiu că sunt simptomatici de câteva zile şi nu s-au testat au mers la locul de muncă, fiind simptomatici. Acest lucru face foarte grea combaterea răspândirii pandemiei. Apelul nostru către populaţie, dacă eşti simptomatic, nu te duci la lucru, porţi masca tot timpul şi te testezi ! Dacă eşti pozitiv, anunţi medicul şi intri în izolare şi dacă e nevoie, bineînţeles, ajungi să fi consultat pentru că aplicarea tardivă a tratamentului poate să pună viaţa unei persoane în pericol. Aşa că, nu este de glumit cu acest virus, cine poate fi pozitiv, cine are simptome să nu meargă la locul de muncă, să se testeze şi să ia legătura cu medicul lui de familie. Asta este rugămintea noastră către toţi, ca să nu ne confruntăm cu situaţii similare cu cele care s-au confruntat colegii noştri în unităţile de primiri urgenţă”, a declarat Raed Arafat.
El a precizat că au fost şi situaţii în care unii pacienţi, când au fost anunţaţi că sunt pozitivi, au refuzat tratamentul şi au plecat din unitatea de primiri urgenţă, înainte să îi vadă cineva.
În ceea ce privește managementul medical la CNCCI în perioada 1 iulie - 8 septembrie 2021 au fost 106 ordine de detașare de personal medical.
,,Problema detaşării personalului e o problemă foarte serioasă, pentru că mulţi au nevoie să redetaşăm personal către ei. Am semnat 106 ordine de detaşare într-o perioadă scurtă", a spus dr. Arafat.