Raed Arafat, șeful DSU, are COVID-19. Peste 1500 de români infectați cu SARS-COV-2 într-o singură zi

Șeful DSU, dr. Raed Arafat va lucra de la domiciliu în următoarele zile, fiindcă s-a testat și a ieșit pozitiv la COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1524 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19) în România, cu 838 mai mult față de ziua anterioară.

Raed Arafat, șeful DSU, are COVID-19. Peste 1500 de români infectați cu SARS-COV-2 într-o singură zi

Secretarul de stat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență( DSU), dr. Raed Arafat s-a îmbolnăvit de COVID-19. Simptomele pe care le are la acest moment sunt ușoare, prin urmare va continua să lucreze de acasă.

,,După un test rapid administrat de mine acasă, în această seara, am ieșit Covid pozitiv,  după ce dimineață testul a fost negativ, eu purtând masca FFP2 tot timpul în cursul zilei de azi”, a scris ieri pe facebook Raed Arafat.

Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 faţă de ultima raportare sunt în Bucureşti - 355 şi în judeţele Cluj - 145 şi Timiş - 129, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii., iar cele mai puţine cazuri sunt în judeţele Ialomiţa şi Brăila - câte un caz, Satu Mare şi Harghita - câte două cazuri, Giurgiu şi Tulcea - câte trei cazuri.

În 188 dintre cazurile noi sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 166 persoane au fost reconfirmate pozitiv. În spitale, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 1.554 cu 148 mai puțin față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 228 persoane, cu 7 mai puțin față de ziua anterioară. Dintre cei 228 pacienți internați la ATI, 197 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 93 sunt copii, toți fiind internați în secții. Niciun minor nu este internat la ATI.

Până astăzi, 65.366 de persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 7742 teste RT-PCR (3.906 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 3.836 la cerere) și 17.657 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 12.923.846 teste RT-PCR și 9.589.362 teste rapide antigenice.

Vaccinarea COVID, numai la medici de familie din vară

Potrivit dr. Andrei Baciu, Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii de 1 iulie va intra în vigoare noua politică de imunizare împotriva COVID-19, astfel că vaccinarea se va face doar la medicii de familie.
,,Perioada de tranziţie de la vaccinarea de tip "campanie" împotriva COVID-19 la vaccinarea ca parte a programului naţional de vaccinare al Ministerului Sănătăţii se va încheia pe 30 iunie. Până la această dată inclusiv, toţi cei care doresc să se vaccineze (cu doza 1, 2 sau 3) o pot face atât la punctele de vaccinare care funcţionează în continuare, cât şi la cabinetele medicilor de familie. Din 1 iulie, toate punctele de vaccinare îşi vor înceta activitatea, iar dozele de vaccin vor fi făcute exclusiv de către medicii de familie", a scris dr. Andrei Baciu, pe pagina sa de Facebook.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii recomandă în continuare vaccinarea drept cea mai bună formă de protecţie împotriva virusului SARS-CoV-2, pe care o consideră extrem de utilă mai ales pentru grupele de risc.