Prof. dr. Doina Dimulescu, președintele SRH despre măsurarea corectă a tensiunii arteriale la cabinet

Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre bolile cardiovasculare care afectează cel mai mult sănătatea românilor, numărând 62% dintre decesele cauzate de bolile cardiovasculare, aceasta determinând la rândul lor 60% din totalul deceselor din România. Statisticile arată că în țara noastră controlul valorilor tensionale este sub optim, de numai 33%. Cu ocazia Zilei Mondiale Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale comunitatea medicală românească atrage atenția asupra importanței menținerii hipertensiunii arteriale sub control.

Prof. dr. Doina Dimulescu, președintele SRH despre măsurarea corectă a tensiunii arteriale la cabinet

Dezbaterea ,,Controlul hipertensiunii arteriale, cheia opririi acestei epidemii cardiovasculare în România”, organizată la inițiativa Societății Române de Cardiologie împreună cu Administrația Prezidențială prin Departamenul de Sănătate Publică, Societatea Română de Hipertensiune, Societatea Română de Nefrologie, Societatea de Neurologie din România, Asociația Medicilor de Familie din București-Ilfov, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a reliefat că 45% dintre românii peste 50 de ani suferă de hipertensiune arterială, dar peste 20% dintre cei afectați nu știu acest lucru și, în consecință, nu se tratează.

,,HTA este o boală cu prevalență în creștere în toată lumea, între altele pentru că a crescut supraviețuirea și pentru că în toata zona de economie dezvoltată există o creștere a supraviețuirii și o îmbătrânire a populației. În aceste condiții pare din ce în ce mai greu de înțeles de ce o boală care poate fi foarte ușor diagnosticată - diagnosticul primar se face printr-o măsurătoare sau măsurători repetate de TA – pentru care există nenumărate medicamente cu o singură doză administrate pe zi, în combinații fixe, cu dovezi în spatele lor de eficiență în reducerea riscului de evenimente cardiovasculare continuă cu mare prevalență și, în același timp, cu un număr foarte mare de pacienți care, chiar dacă se știu hipertensivi și primesc tratament, sunt insuficient controlați terapeutic”, a declarat prof. Univ. Dr. Doina Dimulescu, Președintele Societății Române de Hipertensiune, în cadrul dezbaterii pe care o puteți urmări aici.

Medicul cardiolog a explicat în exclusivitate pentru Jurnalul Asistenților Medicali care sunt condițiile unei măsurători corecte a TA la cabinet. 

 ,,În primul rând pacientul trebuie să stea așezat, liniștit, pe un scaun sau fotoliu, cu brațul sprjinit pe o masă cam la nivelul inimii. Trebuie să nu fi fumat înainte, nu trebuie să vorbească în timpul acesta. Încăperea în care se măsoară tensiunea trebuie să fie o încăpere liniștită, deci nu trebuie să purtăm o conversație cu pacientul în timp ce îi măsurăm tensiunea pacientului. 

Manșeta tensiometrului trebuie să aibă dimensiuni potrivite pentru că dacă manșeta este prea mare sau prea mică poate genera vicii de determinare a valorilor tensionale. Tensiunea se măsoară auscultand zgomotele Korotkoff cu un stetoscop care nu trebuie plasat sub manșetă, ci trebuie plasat în dreptul arterei brahiale, în afara mansetei. TA se măsoară de două trei ori, la intervat la 1-2 minute pentru că, așa cum bine se știe, TA nu este o constantă fixă, este o constantă care variază într-un domeniu de normal. De regulă, prima valoare tensională măsurată este puțin mai mare, următoarele două sunt mai apropiate de valorile normale”, a detaliat prof.dr. Dimulescu. 

 În ceea ce privește măsurătorile tensiunii arteriale la domiciliu, veți putea găsi explicațiile date de prof. dr. Doina Dimulescu, președintele SRH, în următorul număr al revistei Jurnalul Asistenților Medicali, nr 21/2021.

 Citți și Medicamentele pentru hipertensiunea arterială nu cresc riscul COVID-19