Primul Registru Electronic pentru evidența hepatitelor virale are peste 40.000 de persoane înscrise

România se află pe locul doi în Europa şi pe locul patru în lume în ceea ce privește decesele provocate de bolile hepatice, potrivit datelor raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Necesitatea unui program de screening conectat cu cel de tratament adecvat imediat este piesa esenţială subliniată în recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la planul de eradicare al hepatitelor virale până în anul 2030, iar existența unui sistem electronic în care să fie stocate toate datele obținute este necesară pentru succesul screeningului. Primul Registru Electronic pentru evidența hepatitelor virale este deja utilizat în cadrul a două proiecte de screening ce se derulează în România: LIVERO 2 SUD și LIVERO 2 EST. Peste 40.000 de persoane sunt înscrise în acest registru ce ține evidența screeningului (SEES) hepatitelor virale din România.

Primul Registru Electronic pentru evidența hepatitelor virale are peste 40.000 de persoane înscrise

Hepatitele virale reprezintă una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică din România, atât prin prevalență, cât și prin consecințele pe termen lung: ciroza hepatică și complicațiile ei, insuficiența hepatică, cancerul hepatic și nevoia de transplant hepatic. Un program de screening populațional prin care să se realizeze testarea pentru hepatitele virale astfel încât să poată fi identificați cei infectați și nediagnosticați era mai mult decât necesar în România și iată că 2 astfel de programe de screening se desfășoară în prezent.

Registrul a fost dezvoltat în cadrul proiectului LIVE(RO)1 ,,Formarea personalului medical din România pentru screening-ul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D”, proiect implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică și Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași în perioada iulie 2018- noiembrie 2023.

Din totalul celor 41.362 persoane care au participat la programul de testare, 1.192 au fost depistate pozitiv la infecția cu virus B sau C în urma testării prin teste rapide. Prevalența indicată este de 3.44% la hepatita B, de 2.16% la hepatita C și de 0.07% la hepatită B+C. Iată câteva rezultate:

  •  699 persoane depistate pozitiv la infecția cu virus hepatitic B 480 persoane depistate pozitiv la infecția cu virus hepatitic C
  • 13 persoane depistate pozitiv la infecția cu virus hepatitic B+C

Depistarea precoce înseamnă o șansă la viață, iar testarea este singura cale sigură pentru depistare. ,,La fiecare 30 de secunde, un om își pierde viața din cauza hepatitei. Nu fi tu unul dintre ei. Nu aștepta, testează-te! Îți poate salva viața”, a atras atenția Marinela Debu, președintele APAH-RO cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor.

 Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului este gestionat de către Institutul Național de Sănătate Publică, iar principalul scop al acestuia este păstrarea unei evidențe a persoanelor depistate cu hepatită B/D sau C și interpretarea datelor obținute în vederea elaborării unor politici publice care să poată ajuta la eliminarea hepatitelor virale din România.