Președintele SNMF: „Imunizarea antigripală rămâne, chiar și în această perioadă, extrem de importantă”

În primele trei luni ale anului 2021 au fost vaccinate împotriva gripei 2.434.336 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, potrivit statisticilor publicate de INSP. La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 464.437, adică mai mic cu 66

Președintele SNMF: „Imunizarea antigripală rămâne, chiar și în această perioadă, extrem de importantă”

Un studiu IMAS realizat anul trecut arată că 28,9% dintre respondenții din mediul urban și 33,7% dintre respondenții din mediul rural consideră că s-au informat cu privire la vaccinarea antigripală a copiilor și au decis să nu își vaccineze copiii. În ceea ce privește percepția cu privire la categoriile sociale pentru care vaccinarea antigripală asigură protecție, 72% dintre părinți consideră că vaccinarea protejează copilul, iar sub două treimi afirmă că vaccinarea protejează întrega familie, respectiv întreaga comunitate (63,2%, respectiv 59,9%). În contextul prelungit al pandemiei COVID-19, vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție recomandată de medici, reducând riscul coinfecției cu ambele virusuri.

„Oricine poate contracta virusul gripal, chiar și oamenii perfect sănătoși. Problemele grave cauzate de gripă pot apărea la orice vârstă, însă, unele persoane sunt expuse riscului de a dezvolta complicații grave din cauza gripei, dacă se îmbolnăvesc. În această categorie sunt incluse persoanele de peste 65 de ani, persoane de orice vârstă cu anumite afecțiuni medicale cronice (precum astm, diabet sau bolile de inimă), femeile însărcinate și copiii mai mici de 5 ani. Gripa este o infecție severă care poate conduce chiar și la deces. Decesul sau riscul de deces este, se pare, de zeci de ori mai mare la persoanele care au diverse boli cronice, cardiace sau pulmonare, față de persoanele care nu au astfel de boli cronice.”, a declarat Prof. Univ. Dr. Victoria Aramă, de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

 Se știe că gripa crește riscul de spitalizare. În România, în sezonul gripal 2018-2019, 1 din 3 adulți care au contractat gripa, a avut nevoie de spitalizare. Prevenirea și reducerea severității bolii gripale și reducerea vizitelor în ambulatoriu, a spitalizărilor și a internărilor la unitățile de terapie intensivă prin vaccinarea antigripală ar putea atenua presiunea asupra sistemului de sănătate din România, care conform datelor, se numără printre țările membre UE cu cele mai scăzute rate de vaccinare.

 „Imunizarea antigripală rămâne, chiar și în această perioadă, extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal și SARS CoV-2) și pentru a evita posibile complicații determinate de virusul gripal în rândul copiilor și al comunității. SNMF încurajează vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților având în vedere că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă”, a declarat dr. Dina Mergeani, Medic Primar Medicină de Familie, Președintele SNMF. De altfel, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) împreună cu Ministerul Sănătății susține campania educațională Atlas Gripal: Totul despre gripă și Vaccinare Antigripală. Acțiunea are ca obiectiv informarea populației și a părinților cu privire la importanța prevenției și imunizării antigripale în rândul copiilor și adolescenților, complicațiile bolii asupra organismului, precum și opțiunile de vaccin disponibile pe piața din România. Platforma educațională (www.atlasgripal.ro) conține informații actualizate despre vaccinarea antigripală și a fost realizată cu sprijinul AstraZeneca.

„Campania Atlas Gripal are ca obiectiv creșterea încrederii populației în vaccinul antigripal prin conștientizarea riscurilor nevaccinării. Vaccinarea anuală este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire, de complicații ale gripei, de spitalizare și în anumite cazuri, de deces. Rolul nostru în explicarea necesității vaccinării antigripale este esențial. Zilnic, sosesc în cabinete, persoane cu niveluri diferite de educație, atât persoane care înțeleg foarte bine avantajele și siguranța vaccinării, cât și persoane care nu au informații suficiente. Misiunea noastră este să venim în întâmpinarea fiecărei persoane cu un dozaj specific de sfaturi și recomandări în funcție de nivelul cunoștințelor sale”, a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, Medic Primar Medicină de Familie, Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

 Informațiile sunt disponibile sub forma unor materiale audio interesante de tip podcast, articole de specialitate și infografice realizate pe înțelesul tuturor.

 „Sezonul gripal 2021 – 2022 face parte dintr-un context sanitar dificil, care generează o presiune suplimentară asupra sistemului de sănătate românesc. Faptul că platforma educațională Atlas Gripal și campania educațională asociată își continuă obiectivul de a informa corect și transparent populația, prin intermediul profesioniștilor din domeniul sănătății, cu privire la ce este gripa, tipurile de gripă sau opțiunile de vaccinare antigripală este foarte important”, a declarat Radu Rășinar, Director General AstraZeneca România.