Poluarea aerului îi îngrijorează pe copiii români. Află care sunt cele mai poluate județe din România
Cei mai mulți dintre copiii români (67%) sunt îngrijorați de calitatea aerului, iar trei sferturi dintre ei (78%) sunt dispuși să facă schimbări în viața lor pentru a reduce daunele aduse mediului, arată un studiu al Organizației Salvați Copiii. În urma unei analize făcute de Airly, compania care se ocupă de monitorizarea calității aerului, s-a observat că cel mai ridicat nivel de poluare cu particule în suspensie se înregistrează în lunile reci, proces care se află în strânsă legătură cu combustia și condițiile atmosferice favorabile poluării în timpul iernii.

Potrivit studiului organizației Salvați Copiii, cei mai mulți dintre copiii din România - 71% - sunt interesați de problemele de mediu, două treimi consideră că este ușor să aleagă soluții ecologice în viața de zi cu zi (68%) și că sunt în măsură să influențeze politicienii pentru a preveni și reduce problemele climatice și de mediu (65%).
,,În prezent, poluarea afectează stilul meu de viață. Nu mai respir aer curat, lacurile sunt pline de gunoaie și vremea este foarte schimbătoare. Vreau să trăiesc într-o țară în care oamenii să fie conștienți de importanța poluării și de efectele nocive pe care aceasta le are asupra noastră și să încerce să diminueze problemele care continuă să apară”, a declarat Alexandra, o adolescentă de 16 ani.
Principalul subiect de interes pentru copii este poluarea aerului (64%), pentru care se înregistrează cel mai înalt nivel de cunoștințe deja deținut. Cu toate că nivelul cel mai înalt de informații (47% din eșantionul total) se înregistrează în cazul poluării aerului, majoritatea copiilor (54%) consideră că au puține sau deloc informații despre refugiații climatici.
Raportul Airly a urmărit nivelurile de poluare din perioada noiembrie 2020 – februarie 2021 și a dezvăluit care sunt cele mai poluate județe ale României. Covasna, Ilfov și Iași sunt printre cele mai poluate județe din țară, în timp ce Harghita și Galați se pot lăuda cu cea mai mică concentrație anuală de particule PM10 din țară. Pentru a crea o hartă a celor mai poluate județe din România, a luat în considerare atât datele de la cei peste 200 de senzori de monitorizare a calității aerului Airly amplasați în toată țara, cât și stațiile naționale de referință existente acolo. Întrucât senzorii Airly nu sunt disponibili în toate judetele, doar măsurătorile din anumite regiuni sunt mai exacte. Senzorii Airly sunt adesea localizați și în zone rezidențiale și recreative, prin urmare oferă o imagine mai fiabilă a aerului pe care îl respiră oamenii într-o anumită zonă.
Organizația Mondială a Sănătății descrie calitatea aerului din România ca fiind moderat nesigură. Mai mult, aceasta este schimbabilă și se agravează semnificativ iarna, fiind cauzată în principal de încălzirea cu ajutorul centralelor termice și de emisiile vehiculelor. Conform raportului „Calitatea aerului în Balcani și România”, publicat de Airly în 2020, alte surse importante de poluare a aerului sunt cauzate de: industria minieră, generarea de energie electrică și prelucrarea alimentelor.