Planul Național de Cancer: Asociațiile de pacienți vor să se implice în realizarea Planului

Autoritățile au lansat ca termen toamna acestui an pentru Planul Național de Cancer. De mai bine de 10 ani, asociațiile de pacienți din România pledează pentru realizarea unui astfel de Plan în țara noastră, iar acum cer să fie implicate de la bun început în realizarea oricărei strategii de sănătate, inclusiv a Planului Național de Cancer.

Planul Național de Cancer: Asociațiile de pacienți vor să se implice în realizarea Planului

Planul Național de Cancer ar trebui să stea la baza strategiei de Sănătate, ce urmează a fi creionată pentru viitori ani. Vestea bună este că Planul European de Cancer va fi finanțat, așadar după modelul european ar putea să se inspire și România, iar guvernanții spun că vor fi fonduri alocate pentru Planul Național de Cancer.

,,Planul European de Cancer va fi finanțat, iar noi nu ne putem permite, ca stat membru, să pierdem acest tren”, a subliniat Dorica Dan, președintele Alianței Naționale de Boli Rare și al Asociației de Cancere Rare în cadrul emisiunii 360medical.ro difuzată la B1 TV.

De altfel, Asociația Română de Cancere Rare a organizat un webinar cu participare internațională, Share Experience, cu tema „Accesul pacienților la diagnostic și tratament în vremea pandemiei”, la care Dorica Dan, președinta ARC Rare a declarat că „trebuie să luptăm împreună pentru a salva vieți prin screening, urmând exemplul Italiei, campionii Europei. Am aflat că EuroPlan a demonstrat că pentru a avea un plan național de cancer sau orice strategie de sănătate trebuie să existe un grup de lucru interdisciplinar, intersectorial, având pacienții implicați de la bun început pentru evaluarea nevoilor, stabilirea priorităților și a indicatorilor de monitorizare.”

Însă este nevoie ca la aceeași masă a discuțiilor să se așeze toate părțile interesate.

,,Nu va fi ușor, dar cred că se poate acest lucru și pe cancer pentru că noi avem experiența Planului Național de Boli Rare și avem o voce comună astăzi cu specialiștii implicați pe domeniul bolilor rare. Condiția este să dorească toată lumea”, a precizat Dorica Dan la emisiunea televizată.

Persoanele cu boli rare au fost foarte afectate de modificările cauzate de pandemia de COVID -19.  O provocare importantă a fost accesul la tratamentul perfuzabil în spital, terapii și recuperare (kinetoterapie, masaj, terapie comportamentală, logopedie, consiliere psihologică) și imposibilitatea efectuării tratamentului la domiciliu din lipsa cadrului legislativ adecvat.

De asemenea, pentru perioada de alertă a fost aprobat tratamentul la domiciliu, dar nu a fost prevăzut un buget pentru acesta.

„Experiența ultimului an ne-a arătat că trebuie să învățăm să cooperăm mai bine. Colaborarea dintre asociațiile de pacienți și profesioniștii în sănătate, precum și colaborarea internațională și schimbul de experiență, sunt foarte importante, mai ales în pandemie”, a afirmat Dorica Dan.

Planul Național de Cancer este o prioritate a președintelui României, iar Ministerul Sănătății a dat asigurări că sursele de finanțare pentru acesta vor fi multiple.