Personalul medical, primul pe lista rapelului la vaccinarea împotriva COVID-19

Israelul a început deja să administreze cea de-a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 la persoanele peste 50 ani, fiind prima țară din lume care face acest rapel. Americanii vor face și ei doza de rapel începând cu mijlocul lunii septembrie, FDA a aprobat cea de-a treia doză pentru persoanele imunocompromise deja. România se pregătește pentru această acțiune, care ar putea începe în luna octombrie, dacă rapelul va fi aprobat de EMA.

Personalul medical, primul pe lista rapelului la vaccinarea împotriva COVID-19

,,Este prioritar să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă, dar trebuie să ne uităm și la cei vulnerabili și la personalul medical”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, în cadrul conferinței de presă, susținute astăzi.

,,Pregătim activitatea logistică pentru a treia doză, vrem să ne aliniem la CDC, EMA. Dacă până în septembrie se va acorda această autorizare, la început de octombrie putem să administrăm doza de rapel”, a spus medicul, afirmând că prima categorie vizată pentru rapel va fi personalul medical, urmată apoi de persoanele vulnerabile, persoanele peste 65 de ani, pacienții cronici care au 6 luni de la schema completă de vaccinare.

,,Cei care s-au vaccinat cu ambele doze, dar au făcut și COVID-19 sunt excluși de la rapel”, a mai precizat dr. Gheorghiță. În ceea ce privește utilizarea vaccinurilor pentru rapel, specialistul crede că România va merge pe schema mixtă cu ser pe bază de ARN mesager la cei care au fost vaccinați cu ser cu vector viral, dar  așteaptă rezultatele din datele științifice.

În prezent, România are peste 5 milioane de oameni vaccinați cu schema complete, dintre care peste un milion de persoane din rural.

Vaccinarea cu schemă completă scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19, scade de 12 ori riscul de spitalizare și de internare în ATI și scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS-COV-2, conform rezultatelor primului studiu privind eficiența vaccinului efectuat în România din perioada valului 3 al pandemiei, când tulpina britanică Alpha era cea dominantă.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, 70% din medicii din spitalele publice din România sunt vaccinați împotriva COVID-19, 69% (25.040 de medici) cu schemă completă. În privința asistenților medicali sunt vaccinați împotriva COVID-19 în proporție de 57.65%, 55.99% cu schemă completă, infirmierii în proporție de 53.59%, respectiv 52.37% cu schemă completă), iar brancardierii în proporție de 49.21%, respectiv 47.66% cu schemă completă.

În ceea ce privește celelalte categorii de personal medical, respectiv farmaciști, biologi, chimiști, fizioterapeuți, kinetoterapeuți etc., mai mult de jumătate din numărul celor care lucrează în spitale au decis să se vaccineze – 53,81%, arată o statistică a Federației Sanitas.