Personal medical și auxiliar cu COVID-19 în România: 153 de persoane

În acest moment în România, conform datelor raportate din teritoriu către Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile sunt 153 de persoane din rândul cadrelor medicale și a personalului auxiliar confirmate cu COVID-19. În total, la nivel național sunt 1029 de români cu coronavirus.

Personal medical și auxiliar cu COVID-19 în România: 153 de persoane

Din cadrele medicale cu COVID-19, 50 sunt asistente medicale. Cei mai mulți infectați cu coronavirus sunt medici, 70 la număr, urmați de asistenți, iar pe locul 3 infirmierele-15 la nivel național. În ceea ce privește repartiția cadrelor medicale pe județe, de departe Suceava este în top, la Spitalul Județean din Suceava fiind 90 de cadre medicale cu COVID-19.

În București sunt 36 de cadre medicale, iar în Hunedoara 12 cu coronavirus. În județul Neamț sunt raportate 2 cazuri în rândul personalului medical. Tot 2 cazuri sunt și la Arad, Vrancea. În Covasna sunt 5 cazuri, în  Iași 3, în Constanța 1 de coronavirus din rândul cadrelor medicale și a personalului auxiliar.

Combinezoanele de protecție, alocate în funcție de nevoi

În România au ajuns astăzi, potrivit Grupului de Comunicare Strategică,  45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud, cu o aeronavă a NATO. Cele 100.000 de combinezoane de protecție, achiziționate de România, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, vor fi alocate în funcție de nevoi, personalului medical din Ministerul Sănătății și echipajelor operative ale Ministerului Afacerilor Interne.

Până astăzi, 26 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.029 de cazuri de persoane cu COVID – 19. Dintre acestea, 94 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 28 la București, 6 la Craiova, 5 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași). Până astăzi, 22 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 6.151 de persoane. Alte 110.042 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 15.998 de teste, din care 823 în unități medicale private. 

Epidemia de coronavirus din România evidențiază lipsa acută de personal medical cu care se confruntă sistemul, prin urmare în această perioadă se fac angajări în sistemul sanitar. COVID-19 a închis temporar cabinetele stomatologice și a adus o serie de schimbări pentru asistenții medicali din România.