Pentru Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, controlul pandemiei reprezintă prioritatea mandatului

Prof. dr. Alexandru Rafila este un cunoscut medic microbiolog, care a ocupat de-a lungul vremii mai multe funcții importante de la șef al Laboratorului de microbiologie al Institutului Matei Balș din Capitală, la secretar de stat în Ministerul Sănătății și director în Inspecția Sanitară de Stat sau reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății.

Pentru Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, controlul pandemiei reprezintă prioritatea mandatului

Prof. dr. Alexandru Rafila preia fotoliul ministerial de la Cseke Attila, care la rândul său a preluat portofoliul Ministerului Sănătății în data de 8 septembrie 2021 și care astăzi și-a făcut bilanțul activității sale.

 ​,,Prioritatea acestui mandat este controlul pandemiei, drumul spre normalitate și dezvoltarea unui sistem de sănătate accesibil populației", a declarat ieri în cadrul audierii în comisia de specialitate din Parlament, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, care a primit aviz pozitiv în comisiile reunite de Sănătate din Parlament.

În opinia  şefului Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” , oamenii nu au unde să se testeze în acest moment, așa că centrele de vaccinare împotriva COVID-19 ar putea funcționa și ca centre de testare.

,,Măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătății și de instituțiile din subordine. Nu se poate ca aceste măsuri să fie aprobate de o altă instituție, iar Ministerul Sănătății să răspundă de îndeplinirea sau neîndeplinirea lor. Voi avea o discuție pentru ca acest mecanism să fie schimbat, nu putem să lucrăm ca o anexă a unei structuri. Trebuie să ne întoarcem la profesioniști și la profesionalizarea sănătății publice”, a spus prof.univ. dr. Alexandru Rafila.

În ceea ce privește gestionarea pandemiei de Covid-19, Cseke Attila în calitate de ministru interimar al Sănătății a avut ca principale obiective: aprovizionarea unităților sanitare cu medicamentele necesare pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-Cov-2, creșterea numărului de paturi ATI pentru pacienții cu forme severe de boală, asigurarea bugetului necesar pentru continuarea activităților medicale în domeniul sanitar.

Referitor la măsurile de stimulare a vaccinării anti-COVID-19, ministrul interimar s-a ocupat în perioada mandatului de elaborarea metodologiei de acordare a voucherelor pentru persoarele vaccinate anti-COVID-19 cu schema completă- Ordinul ministrului Sănătății privind acordarea alocației de hrană sub forma tichetelor de masă, persoanelor care se vaccinează cu schema completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2. A participat la elaborarea condițiilor de înscriere la Loterie a persoanelor vaccinate anti-COVID-19 -Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Economiei, Anteprenoriatului și Turismului privind condiţiile de înscriere la Loteria de vaccinare și stabilirea atribuțiilor instituțiilor implicate și la elaborarea proiectului de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private.

Documentul a fost propus și depus în Parlamentul României de un grup de parlamentari și prevede ca personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private să aibă obligația de a prezenta  un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității.

Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:
a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

  1. b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  2. c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

O altă măsură aprobată este aceea ca părinții infectați cu SARS-Cov-2 să se tratează în secțiile de pediatrie alături de copiii lor. Ministerul Sănătății a modificat Anexa nr. 1 si Anexa nr.2 la Ordinul ministrului sănătății nr. 434/2021 privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 și a listei spitalelor și unităților de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, conform clasificării spitalelor în 3 niveluri de competență.