Pacienții cu scleroză multiplă nevoiți să-și schimbe tratamentul, din cauza creșterii prețurilor la medicamente

Pacienții cu scleroză multiplă au fost nevoiți să-și schimbe tratamentul, din cauza creșterii prețurilor la medicamente, potrivit unui sondaj recent efectuat în SUA. Prețul medicamentelor originale pentru scleroza multiplă s-a triplat în acest deceniu în America. În schimb, în România, deși medicamentele sunt mai ieftine, accesul la ultimele terapii este greoi.

Pacienții cu scleroză multiplă nevoiți să-și schimbe tratamentul, din cauza creșterii prețurilor la medicamente

Pacienții cu scleroză multiplă au fost nevoiți să-și schimbe tratamentul, din cauza creșterii prețurilor la medicamente, potrivit unui sondaj recent efectuat în SUA. Prețul medicamentelor originale pentru scleroza multiplă s-a triplat în acest deceniu în America. În schimb, în  România, deși medicamentele sunt mai ieftine, accesul la ultimele terapii este greoi.

 Chiar dacă există și varianta medicamentelor generice încă din 2015 în SUA, prețurile medicamentelor pentru scleroza multiplă (SM) au luat-o pe o pantă ascendentă, este opinia farmacistului Daniel Hartung, profesor și cercetător la Universitatea Oregon din Portland, după cum arată siteul WebMD.com.

Hartung și colegii săi au constatat că cheltuielile făcute de programul American Medicaid pentru SM au crescut de la 453 milioane dolari la peste 1,3 miliarde dolari între 2011 și 2017.

Potrivit lui Hartung, costurile medicamentelor pentru tratarea SM s-au dublat de la 2 dolari pe medicament înregistrat pentru Medicaid în decursul celor șapte ani de studiu, prin urmare 2 din 5 persoane care trăiesc cu SM au fost nevoite să își modifice medicamentele pentru a face față creșterii costurilor medicamentelor.

În prezent, SM afectează aproape un milion de oameni din Statele Unite. Bari Talente, vicepreședinte executiv al Societății Naționale de Scleroză Multiplă susține că, „cel mai bun lucru pentru pacienții cu SM este să intre cât mai timpuriu pe tratament și să rămână pe tratament continuu."

 Atunci când medicamentele generice au intrat pe piață, speranța pacienților a fost că se vor reduce prețurile la medicamente, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Pe măsură ce mai multe medicamente vin pe piață, vedem că prețurile pentru aproape toate medicamentele continuă să crească. Chiar și cu introducerea genericelor, nu am văzut o schimbare generală”, a precizat  Bari Talente.

Se estimează că ar fi peste 12000 de români cu SM

În timp ce la americani în urmă cu 10 ani erau disponibile patru medicamente pentru tratarea SM, iar în ultimii ani au mai intrat încă șapte pe piață, în România doar 7 terapii sunt disponibile din 16 existente la nivel european.

România nu sștie câți pacienți cu SM există la ora actuală, dar potrivit estimărilor Asociației Învingătorii Sclerozei Multiple (AISM), ar fi peste de 12.000 de persoane afectate de această boală. În Programul Național de Scleroză Multiplă figurează, conform CNAS, în jur de 4.100 de bolnavi în tratament.

,,Anul trecut am cerut insistent intrarea medicației noi pentru bolnavii cu scleroză multiplă. Nu există nicio moleculă nou aprobată. Sunt trei molecule noi trecute pe lista de medicamente compensate care urmează să fie actualizată … nu se știe când”, a precizat Simona Tănase, președintele AISM, cu ocazia Zilei Internaționale a Bolnavului.

România este una din țările din Europa care practică printre cele mai mici prețuri la medicamente, dar cu toate acestea românii cu SM nu au acces la ultimele molecule apărute în piața europeană.

În fiecare an se diagnostichează în jur de 1.000 de cazuri noi, iar 95- 97 decedează anual.