Omicron nu afectează rezultatul testelor de diagnostic COVID-19

Pandemia COVID-19 este printre cele mai serioase amenințări globale, urmare a costurilor sociale și economice provocate. Până acum peste 369 de milioane de oameni de pe Glob s-au infectat cu SARS-COV-2. Cei mai mulți s-au vindecat, respective 291 de milioane, însă 5,6 milioane de oameni au murit din cauza COVID-19. De la debutul pandemiei, la începutul anului 2020, virusul SARS-CoV-2 a suferit mutații importante, ceea ce a avut ca efect modificarea virulentei acestuia, dar și a manifestărilor bolii. Omicron cea care dă bătăi de cap în valul 5 tuturor fiindcă se răspândește mult mai rapid decât celelalte variante nu afectează rezultatul testelor pentru COVID-19 dă asigurări dr. Andreea Alexandru, medic primar medicina de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

Omicron nu afectează rezultatul testelor de diagnostic COVID-19

Numărul mare de cazuri noi de SARS-COV-2 înregistrat în ultimele zile în România  este pus de autoritățile sanitare pe seama Omicron, o tulpină cu transmisibilitate mult mai mare decât tulpinile precedente, inclusiv la persoane vaccinate.

,,Este un număr preocupant. Este similar cu ceea ce se întâmplă în alte ţări. Am estimat o astfel de evoluţie. Nu există motive de panică", iar școlile rămân deschise în acest moment”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în ziua în care s-a înregistrat recordul de cazuri de COVID în România, de la debutul pandemiei, îndemnând românii să se testeze și să se vaccineze.

Una dintre cele mai frecvente speculații apărute, după confirmarea transmiterii comunitare a ultimei variante mutante a virusului SARS-CoV-2, a fost aceea că testele de tip RT-PCR și antigen nu ar furniza rezultate corecte. Realitatea medicală este că sensibilitatea testelor de tip RT-PCR nu depinde de mutațiile suferite de virus pentru că sunt analizate caracteristici virale care nu se modifică în urma mutațiilor.

,,Concret, este vorba de trei caracteristici genetice care nu au fost afectate de niciuna dintre mutațiile anterioare și nici de cele 32 de mutații din proteina spike a variantei Omicron. Similar testelor RT-PCR, testele antigen fac parte din categoria celor care pun în evidență prezența virusului în organism prin evidențierea antigenelor virale. Și în cazul lor, varianta Omicron, în ciuda mutațiilor suferite, nu reduce sensibilitatea reacției care pune în evidență prezența virusului. Diferențele de sensibilitate dintre cele două tipuri de teste nu au nicio legătură cu tipul variantei SARS-CoV-2, fiind doar rezultatul încărcaturii virale pe care o are o persoană”, e de părere dr.Andreea Alexandru, medic primar medicina de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

 Testele RT-PCR pot confirma sau infirma prezența virusului în organism indiferent de gradul de contaminare, pentru că există posibilitatea de a amplifica materialul viral. În cazul testelor antigen, acestea sunt utile mai ales persoanelor care au certitudinea că au intrat în contact cu o persoana infectată sau celor care au simptome. 

 Testele de tip antigen sunt avizate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și de Ministerul Sănătății, producătorii confirmând că aceste kit-uri detectează toate variantele de virus SARS-CoV-2, inclusiv Omicron

Testele monitorizează pandemia

Secvențierea virală este un termen rostogolit în mass media și pe rețelele sociale asociat cu ideea că este singura analiză care poate confirmă în mod absolut infecția cu SARS-CoV-2 și varianta de virus. 

 

„Testarea RT-PCR este ceea ce se poate numi gold standard pentru diagnosticul infecției cu virusul SARS-CoV-2. Mai departe este treaba medicului să analizeze simptomele, să facă investigații imagistice și să recomande tratamentul. Secvențierea nu este necesară diagnosticului, indiferent dacă este varianta Alfa, Beta, Gamma, Delta, Omicron sau alta.  Pentru medic este important să știe că agentul patogen este virusul SARS-CoV-2, iar pacientul are COVID-19. Secvențierea este însă absolut esențială pentru a urmări evoluția pandemiei și modul în care virusul produce mutații. Secvențierea se face în scop de cercetare și epidemiologic”, precizează doctor Andreea Alexandru.

 Toate mutațiile suferite de virusul SARS-CoV-2 au fost identificate prin tehnici avansate de biologie moleculară și genetică, care au urmărit evoluția genomului viral în populația dintr-o anume arie geografică. 

 Diverse strategii bazate pe ceea ce medicii geneticieni numesc „secvențierea de generație următoare (NGS)” au fost utilizate cu succes pentru a identifica originea și a înțelege modul în care pot evolua agenții infectioși virali, dar și pentru a stabili modul de răspândire și transmitere a infectiei. NGS este utilizată pentru a facilita dezvoltarea de teste de diagnostic, tratamente și, în special, vaccinuri. 

 ”În contextul pandemic actual, metodele rapide și eficiente de secvențiere a genomului SARS-CoV-2 au permis realizarea testelor rapide, a celor moleculare și au stat la baza unor strategii eficiente de diagnostic, dar a oferit și posibilitatea de a pune la punct strategii și măsuri care să atenueze difuzarea pandemiei. Diversele abordări și metode de secvențiere care pot fi aplicate genomilor SARS-CoV-2 oferă acces la datele genomice ale virusului prin analiza a sute până la mii de gene simultan în mai multe probe, identificând diferite tipuri de caracteristici și variații ale acestuia. Astfel, analiza datelor obținute, în urma secvențierii SARS-CoV-2, a devenit un instrument important în monitorizarea si controlul epidemiei, prin identificarea mutațiilor specifice fiecărei variante.”, a spus doctor Irina Iordanescu, medic specialist genetica medicală.

 Concluzionând se poate afirma cu certitudine că testarea este utilă pentru că permite diagnosticarea corectă a infecției, elimină confuziile dintre SARS-CoV-2 și alte virusuri endemice (gripa sezonieră, de exemplu) și este esențială pentru instituirea unui tratament corect și la timp, dar și pentru o bună și eficientă monitorizare a pacientului. Mai mult, testele și metodele utilizate azi nu sunt influențate de mutațiile suferite de virus. 

 Citiți și O persoană cu Omicron ar putea infecta în medie alte 15...