Nu uita să-ți măsori tensiunea arterială chiar dacă ești cadru medical!

În fiecare an, 30.000 de români mor din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale. Aproape jumătate dintre românii adulți au hipertensiune arterială. Peste 20%, nu știu că au valori tensionale crescute, nu se tratează și pot deja să aibă complicații ale acesteia. De Ziua Internațională de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, celebrată pe 17 mai în întreaga lume, cardiologii români atrag atenția că hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate publică în România și că auto-măsurarea tensiunii arteriale de către populație este extrem de importantă. Chiar dacă ești cadru medical, nu uita să-ți măsori tensiunea arterială! Poți și tu să te confrunți cu hipertensiunea arterială.

Nu uita să-ți măsori tensiunea arterială chiar dacă ești cadru medical!

Hipertensiunea arterială (HTA) apare și la vârste tinere. Între 18 și 24 de ani aproximativ 1 din 7 persoane suferă de hipertensiune arterială, între 25 și 34 de ani 1 din 5 persoane iar între 35 și 44 de ani 1 din 3 persoane suferă de HTA. Jumătate din populația cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani suferă de hipertensiune arterială.

 În cadrul unei analize cantitative din 2021 vizând atitudinea față de hipertensiunea arterială, 31% dintre românii între 56 și 70 de ani consideră că medicația antihipertensivă poate fi oprită odată ce valorile tensionale revin la normal, iar 15% că hipertensiunea este o boală cu care poți trăi chiar dacă nu o tratezi. Un procent mai mic decât în 2019 (78% vs 83%) cunoaște faptul că în cazul hipertensiunii tratamentul medicamentos se urmează toată viața.

La fel de îngrijorător este și faptul că dintre intervievați niciunul nu a mai ales faptul că hipertensiunea arterială poate să nu prezinte simptome. Nu degeaba hipertensiunea arterială este supranumită „ucigașul tăcut”. De cele mai multe ori se instalează fără simptome, evoluează în tăcere și duce la urmări severe: insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficiența renală, etc.

„Deși practic toți românii au auzit de hipertensiune, vedem printr-un studiu recent că un procent semnificativ ignoră și nu respectă aspecte esențiale pentru menținerea sub control a valorilor tensionale: măsurarea periodică a tensiunii arteriale chiar și în absența unor semne sau simptome, urmarea întocmai a tratamentului prescris. Astfel, sunt adesea zădărnicite eforturile de prevenire a urmărilor cardiovasculare fatale sau invalidante ale hipertensiunii arteriale,” atrage atenția Profesorul Universitar Bogdan Alexandru Popescu, Președintele Societății Române de Cardiologie.

 „Analiza SEPHAR III din 2016 arăta că doar o treime dintre români aveau valorile tensionale optim controlate. Doar o parte din pacienții hipertensivi urmează tratament, aproximativ 70-75%. Dintre cei care urmează tratament doar un procent mic este corect controlat, adică tratamentul își atinge ținta iar valorile tensiunii sunt în limitele dorite”, a declarat Prof. Univ. Bogdan-Alexandru Popescu.

 „Obiectivul medicației antihipertensive este să aducă la un nivel țintă „normal” tensiunea arterială. În caz contrar inima, vasele de sânge și celelalte organe suferă, iar în timp efectele sunt ireversibile. Faptul că tratamentul antihipertensiv și-a atins obiectivul, deci valorile tensionale sunt sub control, este un lucru foarte bun si nicidecum un motiv ca medicația să fie întreruptă. Efectul unei întreruperi bruște poate fi chiar periculos, acesta fiind momentul când se pot produc cele mai multe evenimente cerebrale hemoragice,” avertizează Prof. Univ. Bogdan Alexandru Popescu.

 Pentru a marca Ziua Internațională de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, în cadrul campaniei de informare „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” derulată de către Societatea Română de Cardiologie, în seara de 17 mai, clădirea Arcului de Triumf din București va fi iluminată în roșu.

Din 2020 s-a alăturat campaniei pentru a întări mesajele medicilor cardiologi, Mircea Lucescu, iar anul acesta încă 5 personalități îndrăgite de public: Adrian Despot, Virgil Ianțu, Vizante, Ana Radu, Radu Gabriel.

 Cadrele medicale sunt invitate să își măsoare tensiunea arterială, să aibă grijă de ele și de sănătatea lor. Asistenții medicali cu hipertensiune arterială care muncesc în locuri de muncă extrem de active sunt de trei ori mai expuși riscului de a dezvolta boli de inimă, după cum sugerează o nouă cercetare a oamenilor de știință danezi.

 Peste 12.000 de asistente  medicale daneze cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani au participat la studiul de 15 ani la Centrul de Cercetare pentru Prevenire și Sănătate din Copenhaga, Danemarca. S-a descoperit că aproape 12% suferă de hipertensiune arterială. Participanții au completat chestionare care i-au permis cercetătorului principal Karen Allesoe și echipei ei să evalueze nivelul de activitate fizică necesar pentru munca lor.

 Descoperirile, publicate în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, au arătat că activitatea fizică la locul de muncă este „ridicată” pentru 46,3% dintre asistente, „moderată” pentru 34,4% și „sedentară” pentru 19,4%.Echipa a descoperit că 580 de asistente medicale au suferit o boală cardiacă ischemică, după cum arată siteul rcni.com.