Noi tranșe de vaccinuri împotriva COVID-19 în România

În România au fost confirmate 745.318 de persoane cu COVID – 19 până pe 7 februarie 2021. Dintre acestea 691.377 au fost declarate vindecate, iar 18.881 de persoane au decedat. În contextul actual al pandemiei de coronavirus, campania de vaccinare împotriva COVID-19 este în plină derulare în țara noastră, în prezent fiind disponibile 3 vaccinuri.

Noi tranșe de vaccinuri împotriva COVID-19 în România

Cele 3 vaccinuri împotriva COVID-19 folosite în campanie în România sunt cel de la Pfizer BioNTech, cel de la Moderna și cel de la AstraZeneca, ultimul de abia a ajuns în țară. Primele doze de vaccin de la AstraZeneca se distribuie astăzi în România. 81.000 de doze de vaccin vor fi distribuite către centrele regionale din Cluj, Craiova, Iași și Timișoara, după cum urmează: Centrul Regional de Depozitare Cluj: 23.400 doze; Centrul Regional de Depozitare Craiova: 15.300 doze; Centrul Regional de Depozitare Iași: 25.200 doze; Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 17.100 doze.

Vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni. Pentru gestionarea cu eficiență a procesului de vaccinare la nivel național, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a elaborat și transmis personalului specializat Procedura de vaccinare împotriva COVID-19 cu AstraZeneca, document care prevede condițiile și modul de stocare, depozitare, transport și distribuție, cu respectarea lanțului de frig, monitorizarea reacțiilor, precum și managementul stocurilor și al pierderilor.

În ceea ce privește cea de-a opta tranșă de vaccin Pfizer BioNTech, aceasta sosește pe 8 februarie în România Sunt 163.800 doze care vor fi distribuite, după cum urmează: Centrul Național de Stocare București: 53.820 doze; Centrul Regional de Depozitare Brașov: 19.890 doze; Centrul Regional de Depozitare Cluj: 23.400 doze; Centrul Regional de Depozitare Constanța: 16.380 doze; Centrul Regional de Depozitare Craiova: 16.380 doze; Centrul Regional de Depozitare Iași: 22.230 doze; Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 11.700 doze.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

Conform calendarului de livrare, următoarea tranșă de vaccin ar urma sa fie adusă în România pe 15 februarie, iar la acest moment se așteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare. Referitor la reacțiile adverse apărute în urma vaccinării, autoritățile sanitare au făcut mai multe precizări.