Neamț printre primele trei județe din România cu cea mai mare incidență de tuberculoză

România încă este cap de afiș în Uniunea Europeană în ceea ce privește tuberculoza. În ultimii doi ani, incidența tuberculozei ( TBC) a scăzut de la 57,1 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2019, la 39,5 cazuri la suta de mii de locuitori în 2021. Asta înseamnă că anul trecut 7618 pesoane au fost diagnosticate cu tuberculoză, din care 6418 cazuri noi și 1200 recidive. Printre cele trei județe cu cea mai mare incidență din țară se află și Neamț cu incidență de 61,7 la suta de mii de locuitori, după Olt cu incidență de 63,7 cazuri la suta de mii de locuitori și Dolj cu incidență de 65,5.

Neamț printre primele trei județe din România cu cea mai mare incidență de tuberculoză

,,Am avut întotdeauna ca prioritate această boală. Cred că tot ce s-a făcut în ultimii ani este foarte vizibil, în sensul că, în mod evident şi pe date concrete, progrese semnificative au fost înregistrate în controlul tuberculozei. Totuşi, România mai are multe de făcut. Încă este printre cele 18 ţări prioritare pentru stoparea tuberculozei în regiunea europeană a OMS şi este pe primul loc în Uniunea Europeană”, a afirmat dr. Adriana Pistol, Secretar de stat în Ministerul Sănătății, prezent la eveniment.

Potrivit medicului epidemiolog, tuberculoza, mai ales cea multidrog-rezistentă, este o problemă importantă de sănătate publică şi este o problemă nu numai a pacienţilor, este o problemă şi a familie acestora, a comunităţii din care fac parte şi, evident, a sistemului de sănătate.

,,Ministerul Sănătăţii este preocupat să identifice cele mai eficace şi fezabile soluţii pentru a asigura accesul la diagnostic şi accesul la tratament pentru toate persoanele care au nevoie. Tuberculoza depistată la timp şi dacă ne acordăm răbdarea necesară este o boală vindecabilă 100%", a spus dr. Pistol.

În 2021 caravanele Screening TB s-au dovedit cea mai eficientă soluție în sprijinul pacienților cu alte probleme pulmonare în afara infecției SARS-COV-2 oferind servicii medicale gratuite de depistare a tuberculozei în zonele rurale, fără acces la servicii medicale.

,,În ciuda greutăților, mai ales de natură socială - frica de izoletă, teama de iradiere, cipare ori de vaccinare - am reușit să mobilizăm la caravane 42.249 persoane. Incidența cazurilor de tuberculoză în populația din mediul rural a fost de 251,97 cazuri la suta de mii de locuitori. Acest serviciu mobil de diagnostic confirmă noi date de incidență a cazurilor de tuberculoză în populația din mediul rural, o incidență care este de 5 ori mai mare față de cea înregistrată la nivel național în 2019”, au precizat speakerii de la conferinţa de presă organizată de Institutul "Marius Nasta".

Numărul cazurilor noi ar putea crește în perioada următoare în România, având în vedere valul de refugiați ucraineni care a venit în țara noastră, în contextul în care țara vecină este prima din Europa la numărul cazurilor noi de tuberculoză.

,,E evident că în Ucraina nu se mai diagnostichează. Încearcă în câteva centre prin țară să continue ei să mai facă câte ceva, dar nu merge grozav de bine. Ne așteptăm ca în Ucraina în sine să crească tuberculoza, să crească transmiterea, să crească numărul cazurilor. Și bineînțeles, din păcate și decesele. După cum știm, refugiații merg în România, în Polonia, în Moldova, nu știu cât de mulți în Ungaria și mai departe de aici. Ce e de făcut? Trebuie să fim siguri și să poată fi luați în evidență. Să se știe. Oamenii care vin pe teritoriul României să aibă niște teste făcute. Să se știe cam unde se duc și dacă au nevoie să știe către ce dispensare să se ducă”, a atras atenția dr. Lucica Dițiu, medic pneumolog, directorul executiv al Stop TB Partnership UN.

Cu alte cuvinte, medicii români semnalează că refugiații ucraineni cu simptome de TBC, care ajung în România, trebuie testați și îndrumați spre unități sanitare de profil.

,,Asta nu înseamnă să nu mai cazăm refugiați. La cel mai apropiat dispensar TBC se pot face un consult medical și o radiografie gratuit. Trebuie să îi ajutăm. Sunt într-un moment extrem de delicat al vieții lor. Însă, ajutorul complet înseamnă inclusiv în momentul în care ajung și au o simptomatologie respiratorie să îi ducem la cel mai apropiat spital, dispensar. Trebuie să facă o radiografie, un consult, sunt gratuite. Până la urmă îl protejează și pe cel care îl primește în casă”,  a precizat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București.

Tuberculoza nu se transmite la fel de rapid precum Sars Cov2, însă există un risc, astfel că refugiații ucraineni care au simptomatologie respiratorie, tușesc sau au antecedente de tuberculoză pot face consult și radiografie gratuit la cel mai apropiat dispensar de tuberculoză. Ei beneficiază de aceleași drepturi privind acordarea serviciilor medicale la fel ca persoanele asigurate din România.

,,Riscul e major pe de o parte pentru că tuberculoza se transmite pe cale aeriană și pe de altă parte e legat de finanțare, pentru că tratamentul unui pacient cu tuberculoză multidrog rezistentă costă în jur de 40.000 de euro, o sumă uriașă dacă comparăm cu tratamentul tuberculozei sensibile. Avem cu ce pune diagnosticul TB în România. Problema este asigurarea terapiei, pentru că fondurile necesare vor fi uriașe”, a afirmat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta".

În fiecare zi peste 4.100 de oameni își pierd viața din cauza tuberculozei și aproape 28.000 de îmbolnăvesc. Netratată, tuberculoza multidrog rezistentă ucide 6 din 10 pacienți.