Moașele și asistentele medicale îndemnate să încurajeze femeile însărcinate să se vaccineze împotriva Covid-19

Moașele și asistentele medicale din primăriile din Marea Britanie sunt îndemnate de autoritățile sanitare să încurajeze femeile însărcinate să se vaccineze împotriva Covid-19. Apelul atât al autorităților, cât și al organizațiilor profesionale vine în urma datelor care arată că ,,majoritatea copleșitoare” a femeilor însărcinate spitalizate cu Covid-19 în Anglia nu au fost vaccinate, iar numărul gravidelor cu infecția SARS-COV-2 este în creștere, în contextul răspândirii tulpinei delta, mult mai contagioasă.

Moașele și asistentele medicale îndemnate să încurajeze femeile însărcinate să se vaccineze împotriva Covid-19

Ofițerul-șef al Moașelor din Anglia a soliciat profesioniștilor din domeniul sănătății să se asigure că femeile însărcinate au informațiile de care au nevoie pentru a face vaccinarea împotriva Covid-19, astfel încât să se protejeze pe ele însele și pe bebelușii lor.

 „Îndemn femeile însărcinate să se protejeze pe ele și pe bebelușii lor”, a spus Jacqueline Dunkley-Bent, ofițerul-șef al Moașelor din Anglia, care a arătat că cifrele publicate recent reliefează că „majoritatea copleșitoare”, a femeilor însărcinate spitalizate cu Covid-19 în Anglia nu au fost vaccinate.

Nicio femeie însărcinată care a fost complet vaccinată împotriva Covid-19 nu a fost internată în spital în Anglia. Profesorul Dunkley-Bent a afirmat că „vaccinurile salvează vieți și că vaccinarea împotriva Covid-19 poate ține pe mamă, pe bebelușul și pe cei dragi, în siguranță și în afara spitalului”.

Programul de vaccinare NHS Covid este cel mai mare din istoria serviciilor de sănătatedin Anglia și din Europa, dar ,,este nevoie ca toată lumea să se prezinte la vaccinare, motiv pentru care chem femeile însărcinate să ia măsuri pentru a se proteja pe ele  și pe copiii lor și pe colegele mele moașe să se asigura că mamele au toate informațiile de care au nevoie pentru a face vaccinarea împotriva Covid-19," a subliniat reprezentantul moașelor engleze, potrivit nursingtimes.net.

Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare din Marea Britanie a confirmat că vaccinurile s-au dovedit a fi eficiente și sigure pentru femeile care poartă un copil și a informat la începutul acestui an că femeilor însărcinate li se va oferi vaccinurile împotriva Covid-19 de la Pfizer și Moderna.

 Din aprilie, femeilor însărcinate li s-a oferit, așadar, tipul de vaccin care corespunde cohortei lor de vârstă. Colegiul Regal al Moașelor și Colegiul Regal al Obstetricienilor și ginecologilor au recomandat, de asemenea, vaccinarea pentru Covid-19 ca una dintre cele mai bune mijloace de apărare pentru femeile însărcinate împotriva infecțiilor severe.

 Noile date culese de Sistemul de Supraveghere Obstetrică din Marea Britanie (UKOSS) au arătat că numărul femeilor însărcinate care sunt internate în spital cu Covid-19 este în creștere, multe dintre acestea având simptome acute.

Deși acest lucru este în linie generală cu creșterea actuală a internărilor din toată țara din cauza Covid-19 și a variantei Delta mai transmisibile, noile cifre privind starea de vaccinare a femeilor însărcinate au fost considerate ca fiind un motiv de îngrijorare.

Dintre cele 171 de femei gravide admise în Anglia cu infecție cu Covid-19 între 16 mai și 11 iulie, aproape toate (98%) nu fuseseră vaccinate, potrivit UKOSS. Niciuna nu fusese complet vaccinat și doar 2% primiseră o primă doză.

 În aceeași perioadă de timp, una din trei femei însărcinate în spital cu Covid-19 din Anglia a necesitat îngrijiri respiratorii suplimentare (33%), mai mult de o treime au făcut pneumonie (37%) și aproximativ una din șapte a avut nevoie de terapie intensivă (15 %). În plus, una din cinci femei internate în spital cu simptome grave de Covid-19 a născut prematur, iar probabilitatea nașterii prin cezariană s-a dublat.

Doctorul Edward Morris, președintele Colegiului Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor, a declarat: „În fiecare zi, membrii noștri văd femei gravide foarte bolnave cu Covid-19 în spital și majoritatea sunt nevaccinate. Vrem să liniștim femeile însărcinate că vaccinurile Covid-19 sunt cel mai sigur și mai bun mod de a se proteja pe ele și pe copiii lor de boli severe și naștere prematură”.