Make a Friend, un proiect unic de integrare şi de acceptare a copiilor cu nevoi speciale

Unul din 54 de copii se confruntă cu o tulburare de spectru autist. Una din problemele pe care le au acești micuți este acceptarea de către societate, motiv pentru care asociaţia The Story of Autism a creat un program unic de integrare şi de acceptare a copiilor cu nevoi speciale, demarat şi cu ajutorul voluntarilor implicaţi. Make a Friend, unul dintre proiectele de suflet ale asociației, își propune să-i aducă pe copiii tipici alături de copiii cu nevoi speciale să se joace împreună.

Make a Friend, un proiect unic de integrare şi de acceptare a copiilor cu nevoi speciale

Asociația The Story of Autism este o organizație non-guvernamentală şi independentă, care contribuie la îmbunătățirea calităţii vieții, implicit de a apăra și de a promova drepturile persoanelor cu tulburări din spectrul autismului, (tulburări pervazive de dezvoltare, tulburări de limbaj, ale celor cu retard motor sau mental). În cadrul proiectului Make a Friend, asociația implică în şedinţele de terapie voluntari, copiii tipici, dornici să ajute şi să se implice în activităţi de voluntariat. În acest program se leagă noi prietenii, copiii tipici vin la centru, alături de părinţi şi de voluntari și se joacă alături de copiii cu nevoi speciale. Astfel, cei mici învață că prietenia nu se raportează la stereoptipuri și că respectul pentru diferenţe este un principiu ce cu siguranță va contribui la dezvoltarea lor personală.

„Din dragoste pentru copiii cu nevoi speciale, ne-am dorit să pătrundem în acest univers, să îi ajutăm să-și creioneze o poveste superbă în care ei sunt eroii. Aceștia ne învață zilnic o nouă poveste, despre cum limitele nu există și oricine trebuie să fie iubit, înțeles. Astfel, a luat naștere un proiect ce stă la baza idealurilor asociației The Story of Autism, un proiect nu doar pentru părinții copiilor cu autism ci mai degrabă pentru copiii speciali dar și pentru cei ce vor să îi ajute și să îi înțeleagă, acesta poartă denumirea de Make a Friend”, a declarat Alexandra Dreghiciu, fondatoarea Centrului The Story of Autism.

Copiii participă activ la sedințele de terapie, special adaptate lor, vor desena, modela, cânta și vor spune poveşti. Mai presus de orice își vor face prieteni. Experiența va fi similară cu cea de la atelierele la care participă în mod obișnuit, doar că vor avea un cadou: o experiență unică, asistată de psiholog, care va ajuta cu siguranţă la dezvoltarea laturii sale emoționale.

Proiectul The Story of Autism a luat naștere din proprie experiență a președintelui asociației, prin prisma trăirilor, sentimentelor, a încercărilor, dar și a motivației cu care se întâlnește un părinte al cărui copil este diagnosticat cu autism.

Asociația urmărește prin dezvoltarea de programe specializate, recuperarea prin intermediul terapiilor (terapie ocupațională, terapie cognitiv comportamentală, logopedie, kinetoterapie, art terapie, meloterapie, consiliere părinți, terapie animale, jocuri creative) a copiilor cu tulburări din spectrul autismului, (tulburări pervazive de dezvoltare, tulburări de limbaj, ale celor cu retard motor sau mental).

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe https://storyofautism.ro/make-a-friend/