Inteligența artificială și roboții luptă cu tremurul patologic al mâinilor la vârstnici

Un număr mare de persoane cu tulburări de mișcare neurologice care afectează grav calitatea vieții lor suferă de tremor. Pentru că tremurul patologic al mâinilor afectează un număr mare de adulți în special bătrâni, cercetătorii de la Școala de Inginerie din New York au aplicat tehnici de inteligență artificială pentru a construi un model algoritmic care va face roboții mai exacți, mai siguri și mai rapizi și atunci când au de-a face cu pacienți cărora le tremură mâinile.

Inteligența artificială și roboții luptă cu tremurul patologic al mâinilor la vârstnici

Echipa științifică raportează cele mai puternice tehnici folosite până în prezent pentru a caracteriza tremurăturile patologice ale mâinilor.

În timp ce tehnologia, cum ar fi costumele exoscheletice purtabile sofisticate și roboții utilizați în neuroreabilitare ar putea ajuta oamenii să compenseze unele mișcări involuntare, roboții inginerilor americani pot să prezică cu exactitate mișcări involuntare în timp real - un decalaj de doar 10 sau 20 de milisecunde poate împiedica compensarea eficientă a robotului.

PHTNet, cum a fost denumită mașinăria, este dotată cu senzori mici, care analizează mișcările mâinii și raportează o rată de încredere de 95% în cazul a peste 24.300 de probe.

 „Modelul nostru este gata de utilizare, disponibil pentru neurologi, cercetători și dezvoltatori de tehnologii de asistare”, a declarat prof. S. Farokh Atashzar, coautorul studiului.

Societatea Internațională de Parkinson  arată că tremorul esențial (TE) este cea mai frecventă tulburare de mișcare. Este cunoscut și sub denumirea de tremor esențial benign, tremor familial sau tremor ereditar. Pacienții cu TE pot prezenta tremor necontrolat al mâinilor, capului, vocii, sau a altor părți ale corpului. Boala, de obicei, începe la vârsta adultă și se poate agrava treptat în timp.

Tremorul este cel mai vizibil atunci când țineți mâinile întinse în faţă sau în timpul unor mișcări fine ale mâinii, ca atunci când ţineţi o cană în mână, folosiţi o lingură sau când scrieţi. De obicei, tremorul se oprește când mâinile/ brațele sunt complet relaxate, ca atunci când le ţineţi în poală. De multe ori, stresul înrăutățește temporar tremorul.

TE este de aproximativ 10 ori mai frecvent decât Boala Parkinson (BP). Spre deosebire de TE, tremorul mâinii în BP este cel mai evident atunci când mâinile pacientului sunt relaxate și nu atunci când acestea sunt folosite pentru activități. Alte semne ale BP, dar nu și ale TE, includ lentoarea în mișcare, dificultățile de mers, precum și alte semne la examinarea neurologică.

Inteligența artificială și roboții nu doar că luptă cu tremurul patologic al mâinilor la vârstnici, dar ar putea fi și o soluție pentru această problemă de sănătate.