Îngrijirea personală aduce economii pentru sistemele de sănătate europene

Îngrijirea personală este strâns legată de sănătate și influențează costurile din sistemele de sănătate. Cu cât un popor se îngrijește mai bine cu atât va fi mai puțin bolnav și va cheltui mai puțin cu serviciile medicale. Potrivit unui studiu amplu despre impactul economic și social al îngrijirii personale, europenii își autogestionează în fiecare an 1,2 miliarde de afecțiuni minore.

Îngrijirea personală aduce economii pentru sistemele de sănătate europene

Îngrijirea personală este practica indivizilor care își îngrijesc propria sănătate folosind cunoștințele și informațiile disponibile. Aceasta implică un proces de luare a deciziilor care responsabilizează indivizii să aibă grijă de propria sănătate în mod eficient și convenabil, în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății, după cum este necesar. Îngrijirea personală include recunoașterea simptomelor unei afecțiuni, precum și abilitatea de a recunoaște dacă este necesară implicarea unui profesionist în domeniul sănătății pentru adresarea acestora. Totodată, aceasta include și automedicația rațională, respectiv utilizarea responsabilă a medicamentelor, fie că se eliberează cu sau fără prescripție medicală, a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale.

Sistemele de sănătate din Europa economisesc 34 de miliarde de euro pe an datorită utilizării produselor de îngrijire personală în gestionarea propriei stări de sănătate de către cetățeni. Îngrijirea personală reduce povara asupra sistemelor de sănătate, permițând medicilor să se concentreze asupra cazurilor mai complexe și mai grave.

Conform studiului, dacă opțiunile de îngrijire personală nu ar fi disponibile, am avea nevoie de încă 120.000 de medici de familie în Europa chiar acum. Alternativ, fiecare medic ar trebui să lucreze mai mult cu 2,4 ore în fiecare zi.

Începând cu 2019, Organizația Mondială a sănătății a introdus „Luna Îngrijirii Personale”, care începe în data de 24 iunie și se încheie cu Ziua Internațională a Îngrijirii Personale, pentru a susține inițiative regionale și naționale menite să încurajeze implementarea de practici coerente și intervenții extinse de îngrijire personală.

„Cea mai mare provocare este aceea de a îi face pe oameni să realizeze că este nevoie să punem accentul pe prevenție, în loc de tratament, pentru a le ușura viața și a le oferi mai multe oportunități de a avea grijă de propria sănătate. Cu siguranță este necesar un parteneriat solid între industrie, profesioniștii din domeniul sănătății și autorităţi pentru a răspunde nevoilor în continuă creștere ale populației de a-și gestiona propria sănătate, respectiv de a-și îmbunătăți educația pentru sănătate, astfel încât practicile de îngrijire personală să poată fi aplicate în mod eficient”, a precizat Diana Mereu, Director Executiv RASCI.