Infecțiile urinare afectează 5 din 10 femei

Cel puțin 5 femei din 10 au măcar o infecție urinară în timpul vieții, fiind mai frecventă la gravide, lăuze și paciente aflate la menopauză, categorii predispuse la episoade repetate. Vara este anotimpul când infecțiile urinare sunt mai frecvente decât în restul anului din cauza deshidratării corpului, ceea ce facilitează dezvoltarea bacteriilor.

Infecțiile urinare afectează 5 din 10 femei

Infecțiile urinare pot să apară la orice vârstă, însă pentru 50% dintre femeile diagnosticate patologia recidivează deoarece tratamentul nu este dus până la capăt. Oricare ar fi varianta de tratament pe care pacientele îl urmează, medicii subliniază că este important să nu se renunțe la tratament chiar dacă starea se îmbunătățește și durerea dispare după câteva zile de la administrare. 

Potrivit dr. Alina-Elena Bordea, medic ginecolog, cele mai frecvente simptome ale infecțiilor tractului urinar care aduc pacientele la medic sunt:

- dureri la urinare,

- dureri în zona abdomenului inferior,

- senzația de arsură,

- febră,

- urinări frecvente (inclusiv în timpul nopții).

În cazul gravidelor sau femeilor la menopauză, aceste simptome sunt mai accentuate.

Printre cele mai frecvente cauze care duc la apariția afecțiunilor tractului urinar se numără igiena deficitară sau exagerată, golirea incompletă a vezicii urinare, contactul sexual, baia în piscina neigienizată, folosirea cateterelor urinare sau folosirea toaletelor publice. Conf. dr. Răzvan Bardan, medic urolog, susține că expunerea la frig, baia în piscină sau în mare contribuie, de asemenea, la apariția acestei patologii, deoarece scade mecanismul de apărare la nivelul vezicii urinare.

Mulți medici prescriu antibiotice inutil pentru a trata infecțiile asimptomatice, sugerează un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Maryland, conform Medicalxpress.com.

,,Se estimează că 70% dintre medicii de asistență medicală primară ar prescrie în continuare antibiotice pentru a trata infecțiile asimptomatice, pe baza exclusivă a unei probe de urină pozitive. Acest lucru se întâmplă în ciuda ghidurilor medicale de lungă durată care sunt împotriva acestei practici”, se arată într-un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Maryland (UMSOM).

Din 2005, organizațiile medicale pledează împotriva utilizării de rutină a antibioticelor pentru a trata pacienții care au bacterii detectate într-o urocultură, dar care nu prezintă simptome ale unei infecții ale tractului urinar (ITU), cum ar fi usturimi sau urinare frecventă.

Utilizarea excesivă a acestor medicamente a contribuit, de asemenea, la creșterea infecțiilor bacteriene rezistente la antibiotice, care sunt dificil de tratat și uneori mortale. Cercetătorii UMSOM au chestionat 723 de medici din sistemul de îngrijire primară din Texas, Mid-Atlantic și Pacific Northwest și au descoperit că 71% dintre medici ar opta pentru a trata un astfel de pacient cu  ITU cu antibiotice, chiar dacă un astfel de tratament contravine ghidurilor recomandate

„Studiul nostru sugerează că medicii de asistență medicală primară nu urmează recomandările larg acceptate împotriva prescrierii de antibiotice pentru bacteriuria asimptomatică”, a spus prof.dr. Jonathan Baghdadi autorul principal al studiului, specialist în epidemiologie și sănătate publică la UMSOM.

„Unii clinicieni primari pot să nu fie conștienți de aceste recomandări, dar o cultură a prescrierii inadecvate este, de asemenea, probabil un factor care contribuie.Medicii de medicină de familie au fost mai predispuși să prescrie antibiotice în mod inutil, comparativ cu alte specialități. Medicii care urmau cursuri de rezidențiat sau care locuiau în nord-vestul Pacificului erau mai puțin probabil să prescrie antibiotice. Am descoperit și alți factori care au jucat un rol în prescrierea prescripției, cum ar fi dacă un medic a avut o preferință mai puternică în favoarea supratratării unei afecțiuni și teama de a pierde un diagnostic; acea persoană avea mai multe șanse de a prefera prescrierea de antibiotice în comparație cu un medic care s-a simțit mai mult. confortabil cu incertitudinea în practicarea medicinei”, a spus liderul studiului, dr. Daniel Morgan, profesor de epidemiologie și sănătate publică la UMSOM.