În România, niciun caz de variola maimuței

Peste 100 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în cel puțin 12 țări. Infecțiile au fost confirmate în nouă țări din Europa, dar și în SUA, Canada și Australia. Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire, a precizat Ministerul Sănătății.

În România, niciun caz de variola maimuței

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că alte 50 de cazuri suspecte sunt investigate și a avertizat că este posibil să fie raportate mai multe cazuri de variola maimuței, o infecție virală rară, care este de obicei ușoară. Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie, majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni. Dar virusul nu se răspândește ușor în rândul oamenilor. Nu există un vaccin specific pentru variola maimuței, însă vaccinul împotriva variolei oferă o protecție de 85%, deoarece cele două virusuri sunt destul de asemănătoare.

Până acum, agențiile de sănătate publică din Europa au confirmat cazuri în Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franța, Țările de Jos, Italia și Suedia, a precizat postul BBC. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că focarele recente „sunt atipice, deoarece apar în țări non-endemice”.

 Organizația „colaborează cu țările afectate și cu altele pentru a extinde supravegherea bolilor pentru a găsi și sprijini persoanele care ar putea fi afectate”. Variola maimuței se poate răspândi mai ușor decât în ​​trecut, când vaccinul împotriva variolei a fost utilizat pe scară largă. Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a avertizat că „pe măsură ce intrăm în sezonul de vară cu adunări în masă, festivaluri și petreceri, transmiterea s-ar putea accelera”. El a adăugat că toate cazurile recente, cu excepția unuia, nu au un istoric relevant de călătorie în zonele în care variola maimuțelor era endemică.

În România, au apărut mai multe informații în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, pe care Ministerul Sănătății le infirmă.

,,Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu. Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței. Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire”, a dat asigurări Ministerul Sănătății.

Biroul Regional pentru Europa al OMS a întocmit un material recent despre variola maimuței, pe care-l puteți consulta pe siteul Ministerului Sănătății.

Foto: https://phil.cdc.gov/Details.aspx?pid=12763