Femeile care fac atac de cord primesc ajutor mai târziu decât bărbații
Când femeile tinere ajung la Urgență cu dureri în piept, așteaptă mai mult timp și primesc mai puțin tratament decât bărbații cu aceleași acuze, este concluzia unui studiu.

Cercetătorii au făcut un sondaj în mai multe spitale americane și au descoperit că femeile mai tinere cu dureri toracice au fost tratate mai puțin urgent decât bărbații de vârsta lor, ducând la ideea că au făcut mai puține teste standard pentru diagnosticarea unui atac de cord.
,,Durerea toracică poate avea o serie de cauze, inclusiv probleme minore, cum ar fi refluxul gastroesofagian, dar este, de asemenea, cel mai frecvent simptom al atacului de cord atât la femei, cât și la bărbați”, a declarat dr. Harmony Reynolds, cardiolog la NYU Langone Health din New York City, co-autorul studiului.
,,Nu este clar de ce femeile tinere au fost tratate diferit pentru durerile lor toracice. Dar prejudecățile unor profesioniști din domeniul medical ar putea fi la locul de muncă. Vechiul stereotip conform căruia infarctul este o „boală a bărbatului” persistă”, a spus Reynolds.
Studiul nu este primul care a descoperit un decalaj de gen în tratamentul atacului de cord. Alte cercetări au demonstrat că femeile primesc mai puține medicamente recomandate pentru îngrijirea post-atac de cord și se confruntă cu un risc mai mare de a muri în câțiva ani de la un atac de cord.
,,Atacurile de cord sunt mai frecvente în rândul adulților în vârstă, dar ele lovesc și la vârste mai mici. De fapt, în ultimii ani s-au văzut unele „tendințe în apariția la tinerii americani - în special la femei”, a precizat dr. Darcy Banco, cercetătorul principal.
Un studiu publicat în februarie anul acesta a constatat că decesele cauzate de boli de inimă au crescut anul trecut în rândul femeilor din SUA sub 65 de ani. Cercetătorii au arătat că ,,epidemiile” de obezitate și diabet de tip 2 sunt vinovate de acest lucru. Potrivit Colegiului American de Cardiologie (ACC), în ultimele două decenii, aproximativ o treime dintre femeile spitalizate pentru un atac de cord aveau sub 55 de ani.
Studiul actual s-a concentrat pe asistența de urgență, folosind datele colectate de la spitalele din SUA între 2014 și 2018. S-a constatat că femeile erau la fel de susceptibile ca bărbații să sosească cu ambulanța, dar cazurile lor erau mai rar judecate ca „urgențe”. În medie, femeile au așteptat cu aproximativ 11 minute mai mult pentru îngrijire.
,,Ar putea părea o diferență mică, dar minutele contează în tratamentul atacului de cord”, a subliniat Banco.
Conform recomandărilor medicale, toți pacienții care sosesc în Urgență, la camera de gardă cu posibile simptome de atac de cord ar trebui să facă o electrocardiogramă (EKG) în decurs de 10 minute. Electrocardiogramele înregistrează activitatea electrică a inimii și sunt testul inițial standard în diagnosticarea unui atac de cord. Cu toate acestea, femeile tinere din acest studiu cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani au făcut mai puțin sau deloc un EKG: aproximativ 74% au făcut, comparativ cu 79% dintre bărbați. Femeile au fost, de asemenea, mai puțin văzute de un cardiolog (8,5% față de 12%) sau plasate pe monitorizare cardiacă (25% față de 30%).
,,Percepția că femeile nu suferă de boli de inimă există încă acolo", a spus prof. dr. Ileana Piña de la Universitatea Central Michigan și representant al American Heart Association.
Ea a spus că abundă exemplele în care simptomele femeilor sunt puse pe seama stresului sau indigestiei, în ciuda faptului că bolile de inimă sunt ucigașul nr. 1 atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
În opinia specialiștilor, atacurile de cord cauzează adesea disconfort - mai degrabă decât durere zdrobitoare în piept, iar femeile sunt mai predispuse decât bărbații să sufere alte simptome, inclusiv dificultăți de respirație, greață și durere care se deplasează în maxilar sau partea superioară a spatelui.