Dr. Rareș Nechifor: „Radiologia Intervențională, medicina viitorului, tratează non-chirurgical cele mai grave boli cronice”

Unul dintre pionierii radiologiei intervenționale din România, cu peste 10 000 de intervenții realizate și membru fondator al Societății Române de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (2009), dr. Rareș Nechifor subliniază că medicina viitorului, centrată pe pacient, nu pe medic, așa cum este denumită Radiologia Intervențională, tratează minim invaziv, non-chirurgical, multe dintre afecțiunile acute sau cronice ale pacienților fără complicatii majore sau recidive.

Dr. Rareș Nechifor: „Radiologia Intervențională, medicina viitorului, tratează non-chirurgical cele mai grave boli cronice”

Pe 8 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Radiologiei, dr. Rareș Nechifor, medicul român cu cea mai mare experiență la nivel european în terapii de embolizare, atrage atenția că în România, ar trebui să fie de 10 ori mai mulți medici radiologi intervenționiști. ,,Peste 100 000 de proceduri de Radiologie Intervențională ar trebui oferite anual la noi în țară pacienților, ceea ce s-ar putea traduce în 100 000 de intervenții chirurgicale ce nu ar mai fi necesare, 400 000 de zile de spitalizare economisite, 10 000 de complicatii majore evitate, și poate 1000 de vieți salvate!”, a precizat Rareș Nechifor, medic primar de radiologie intervențională.

La mai bine de 20 de ani de la pacientul 1 în Radiologia Intervențională din România, astăzi aproximativ 3500 de pacienți primesc anual în țară servicii de Radiologie Intervențională. Sunt 20-25 de medici radiologi intervenționiști ce încearcă să asigure o acoperire națională pentru aceste intervenții prin centre specializate dotate cu angiografe și aparatură specifică în toată țara – București, Târgu Mureș, Timișoara, Cluj, Iași, Brasov, Constanța, Mioveni, Pitești, Craiova, Suceava etc. Societatea Română de Neuro-radiologie și Radiologie Intervențională coordonează activitatea, iar Programul Național de Radiologie Intervențională încearcă să o finanțeze, să ofere suport pentru aceste proceduri.

 „Este extraordinar cum tehnologia modernă din Radiologia Intervențională ne permite să navigăm prin vasele de sânge oriunde în corpul pacientului, să ajungem astfel la organul bolnav și să-l tratăm. Fără tăieturi, fără anestezie și fără recuperare prelungită!”, susține dr. Rareș Nechifor.

Radiologia Intervențională a fost recunoscută de curând ca specialitate clinică de sine stătătoare, la egalitate cu celelalte ramuri medicale tradiționale. Radiologia Intervențională oferă soluții terapeutice ce completează sau înlocuiesc soluțiile clasice pentru marea majoritate a specialităților medicale și chirurgicale.

 ,,Există patru arii importante de acțiune ale Radiologiei Intervenționale: 1. Neuro-radiologia intervențională ce se ocupă de tratamentul afecțiunilor cerebrale, în principal a accidentelor vasculare cerebrale si a malformatiilor vasculare; 2. Radiologia Intervențională vasculară prin care o multitudine de afecțiuni pot fi tratate endovascular, prin interiorul vaselor de sânge: arteriopatia periferică, trombozele venoase profunde, fibromul, adenomioza uterină, varicele pelvine, sarcina ectopică, adenomul de prostată, varicocelul, hemoroizii, hemoragiile fie că sunt acute sau cronice etc. 3. Radiologia Intervențională Oncologică, cu o dezvoltate uriașă, tratează eficient o serie de cancere, permite eliberarea citostaticului exact în interiorul tumorii, fără ca restul organismului să fie supus acțiunii lui severe. 4. Radiologia Intervențională non-vasculară face posibil ca de la nivelul pielii, cu ajutorul unor ace sub ghidaj imagistic, sa tratăm afecțiunile diferitelor organe: herniile de disc, tasarile vertebrale, diferite abcese și colecții, putem să facem puncții si biopsii, putem să ajungem non-chirurgical in cele mai multe parti din corpul uman”, semnalează dr. Rareș Nechifor.

Potrivit medicului, radiologia Intervențională aduce o economie importantă și un confort atat în sistemul medical, cât și în viața pacientului prin faptul că înlocuiește o intervenție chirurgicală mai amplă, mai scumpă, cu spitalizare prelungită și cu niște complicații și riscuri cu o procedură minim invazivă cu spitalizare scurtă (o zi) și recuperare rapidă.