Dr. Ioana Mihăilă a demisionat. Ce-a rămas în lucru la Ministerul Sănătății

Ioana Mihăilă a demisionat de la Ministrul Sănătății după numai 4 luni de la numirea în funcție. În conferința de presă în care și-a făcut bilanțul activității sale dr. Ioana Mihăilă declara că ,,situaţia fondurilor pentru acţiuni prioritare încă nu este dramatică, dramatică este situaţia fondurilor pentru programele naţionale de sănătate, aici discutăm de programul de vaccinare şi de programul de tratament pentru bolnavi HIVSIDA şi TB. Dacă rectificarea nu se întâmplă foarte repede, s-ar putea ca accesul la medicamente al acestor bolnavi să fie restricţionat”.

Dr. Ioana Mihăilă a demisionat. Ce-a rămas în lucru la Ministerul Sănătății

Ministrul demisionar a prezentat acțiunile și activitățile pe care le-a realizat în cele 4 luni de mandat, dar și ce anume a lăsat în lucru la Ministerul Sănătății. În ceea ce-i privește pe asistenții medicali a rămas în lucru reformarea pregătirii asistenților medicali în cadrul școlilor postliceale; dar și alocarea de fonduri din Programul Operațional Sectorial (POS) pentru dezvoltarea abilităților personalului medical (de exemplu, prin laboratoare de simulare).

Un alt subiect sensibil, cel al combaterii infecțiilor nosocomiale nu este rezolvat încă. ,,Au fost convenite cu reprezentanții Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) clarificări și completări ale listelor de cerințe și indicatori ce privesc managementul infecțiilor asociate asistenței medicale și utilizarea antibioticelor în unitățile spitalicești”, se arată în raportul dr. Mihăilă.

Tot în lucru se află Hotărârea privind înființarea comitetului național pentru prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale se află în transparență decizională. A fost actualizat Ordinul nr. 961/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare publice și private - pe circuitul intern de avizare, urmează aprobare și publicare în MOF.

În urma aprobării PNRR, spitalele publice vor fi dotate cu echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții asociate asistenței medicale în valoare de 150 de milioane de euro.

Educație medicală continua în Europa și Israel

 Tratarea marilor arși în România este o adevărată piatră de încercare pentru sistemul sanitar românesc. Au fost deblocate proiectele de construire a celor 3 centre pentru mari arși, finanțate prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare/Banca Mondială (BIRD/BM): Timișoara, București, Târgu Mureș. La Spitalul Județean de Urgență din Timișoara vor fi 17 paturi pentru arși (din care 6 pentru pacienți critici), 25 de săli de operație, 27 de paturi de terapie intensivă, unitate de primiri urgențe cu 58 de paturi; valoarea estimată a construcției: 49,3 milioane euro. În 2021 a fost finalizat proiectul tehnic pentru construcție. Licitația pentru contractarea lucrărilor civile de construcție pentru acest obiectiv este planificată a fi inițiată până la sfârșitul lunii septembrie 2021, iar semnarea contractului pentru lucrările de construcție este estimată să se realizeze în februarie 2022.

În București, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu are prevăzute 36 de paturi pentru arși (din care 10 pentru pacienți critici), 10 săli de operație, 36 de paturi de terapie intensivă; valoarea estimată a construcției: 46,9 milioane euro; În cursul anului 2021 a fost finalizată și avizată documentația tehnică și au fost obținute autorizațiile de construcție și de demolare pentru o clădire adiacentă. Proiectul tehnic și detaliile de execuție pentru realizarea obiectivului sunt în faza de finalizare. Contractarea lucrărilor de construcție este estimată pentru luna ianuarie 2022.

La Târgu Mureş, mai precis la Spitalul Clinic Județean de Urgență vor fi 15 paturi pentru mari arși, 25 de săli de operație, 44 de paturi de terapie intensive. Valoarea estimată a construcției: 56,4 milioane euro. În 28 iulie 2021 a fost aprobată prin HG investiția pentru construcția unui centru de arși în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureş. Autorizația de construicție este estimată a se obține în octombrie 2021, urmând ca semnarea contractului de construcție să se realizeze în august 2022.

Lucrările de construcție pentru cele trei centre de arși au termen de finalizare în anul 2024. Finanțarea dotărilor și a echipamentelor a fost planificată a se realiza parțial din împrumutul cu Banca Mondială, urmând ca restul de costuri să fie acoperite prin fonduri europene (din Programul Operațional Sănătate) și fonduri de la bugetul de stat.  În plus, în februarie 2021, a fost autorizată o Unitate funcțională de arși (UFA) la Spitalul Clinic Universitar Bagdasar-Arseni din București.

S-au demarat discuțiile în vederea încheierii de protocoale de colaborare cu clinici și universități de medicină din Europa și Israel pentru programe de educație medicală dedicate medicilor, asistentelor și kinetoterapeuților. Au avut loc discuții cu ambasadele Franței, Olandei și Israelului (precum și cu Hadassah Medical Center din Ierusalim) pentru instruirea personalului medical la standarde internaționale care să operaționalizeze viitoarele centre de arși și actualele unități funcționale de arși.

 S-au demarat discuțiile în vederea încheierii de parteneriate cu centre de arși din Europa și Israel în vederea facilitării transferului în clinici din străinătate al pacienților care nu pot fi tratați în țară (situații de urgență). Astfel se asigură respectarea dreptului la îngrijire medicală adecvată. Potrivit ministrului demisionar, se află în curs de avizare interministerială protocolul de transfer la Spitalul Militar „Reine Astrid” din Bruxelles. S-a elaborat Ghidul Terapeutic pentru Medicină Fizică și Recuperare a Pacientului cu Leziuni prin Arsură. Astfel, se pun bazele organizării, la nivelul sistemului de sănătate publică, a acestor servicii specializate și se crează baza legală pentru decontarea acestora corectă de către CNAS – în curs de avizare. Rămâne de văzut dacă noul ministru va continua aceste proiecte.