Dr. Barbara Stilwell, director Nursing Now: ,,Profilul asistenților medicali se îmbunătățește, dar mai sunt multe de făcut”

Nursing Now, prima mișcare socială globală care susține rolul asistenților medicali, a fost lansată în februarie 2018 cu scopul de a îmbunătăți sănătatea la nivel global prin creșterea statutului și a profilului asistenței medicale. Campania derulată timp de 3 ani, în asociere cu Organizația Mondială a Sănătății și Consiliul Internațional al Asistenților Medicali și cu sprijinul Burdett Trust for Nursing, se încheie la finalul acestei luni.

Dr. Barbara Stilwell, director Nursing Now: ,,Profilul asistenților medicali se îmbunătățește, dar mai sunt multe de făcut”

În cei trei ani de la lansare, Nursing Now a devenit prezentă în 126 de țări. Campania a folosit rețelele sociale și evenimentele virtuale pentru a conecta zeci de mii de asistenți medicali din lumea întreagă. Ideea campaniei a plecat de la publicarea unui raport al parlamentarilor britanici în 2016, The Triple Impact of Nursing, care susținea că întărirea asistenței medicale ar contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea sănătății, la o mai mare egalitate de gen și la dezvoltarea economică.

,,Profilul asistenților medicali se îmbunătățește, dar mai sunt multe de făcut. Grupurile create au fost cu adevărat jucători majori în Nursing Now, foarte implicați, fără sprijin financiar din partea noastră, și totuși au făcut lucruri minunate în întreaga lume. Datorită entuziasmului și energiei lor, această mișcare funcționează”, a spus dr. Barbara Stilwell, directorul executiv global al Nursing Now.

Prima lansare a grupului a fost în Uganda și a fost rapid urmată de numeroase cereri din partea țărilor de a înființa grupuri, iar până în decembrie 2020 existau 729 de grupuri regionale, naționale și locale în 126 de țări.

Campania globală de asistență medicală a fost lansată de ducesa de Cambridge. Peste 32.000 de asistenți medicali au participat la Nightingale Challenge.

Pe perioada pandemiei, campania Nursing Now a organizat seminarii web și social media pentru a oferi platforme pentru a discuta probleme dificile, a împărtăși idei și a se sprijini reciproc. Evenimentele virtuale au adus mai multe oportunități de a conecta oamenii din întreaga lume pentru dialoguri de politici la nivel regional și internațional.

,,Nursing Now a stabilit parteneriate și conexiuni cu aliații, creând un sentiment mai mare de solidaritate globală și un ritm mai puternic al mesajului de a investi în asistență medicală pentru a îmbunătăți asistența medicală pentru toți.Combinația dintre acțiunea globală, națională și locală a creat o mișcare socială dinamică cu o acoperire enormă”, a spus dr. Barbara Stilwell.

 Universitatea din Edinburgh a adunat date prin sondaje și interviuri, care au oferit o imagine detaliată a celor întâmplate în campanie.

,,Există mai mulți indicatori care indică succesul acesteia, dar vor fi necesare cercetări suplimentare de trei până la cinci ani pentru a evalua impactul său pe termen lung asupra sănătății prin dezvoltarea asistenței medicale și schimbarea politicilor”, este de părere Barbara Stilwell.

Nursing Now a pledat pentru anul 2020 să fie Anul internațional al asistentei și moașei și a colaborat cu OMS și ICN la publicarea primului raport despre statul infirmierilor din lume.

Cel puțin 35 de țări din lume au investit mai mult în asistență medicală ca răspuns la angajamentul și activitățile grupurilor, iar peste 700 de angajatori au creat programe de dezvoltare pentru asistenții medicali timpurii și moașe.

Potrivit Nursingtimes.net campania se va încheia la sfârșitul lunii mai 2021, iar raportul campaniei Nursing Now, care urmează să fie publicat în această lună, va oferi un set specific de acțiuni cheie pentru asistenți medicali, angajatori, organisme educaționale, guverne, OMS și ICN.

Sursa foto: pagina de facebook Nursing Now