Doi noi centre dedicate ucrainenilor refugiați în România, inaugurate la București

Crucea Roșie Română a inaugurat în București ,,Centrul de Promovare a Sănătății”, un proiect pentru cetățenii ucraineni din România. Organizația Salvați Copiii România a deschis tot în Capitală Centrul de Consiliere și Servicii Integrate pentru copiii refugiați din Ucraina și părinții lor.

Doi noi centre dedicate ucrainenilor refugiați în România, inaugurate la București

Potrivit unui studiu efectuat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România în rândul refugiaților ucraineni în țara noastră, peste 84% dintre aceștia nu dispun de un medic de familie în  condițiile în care 53% dintre ei au o stare medie de sănătate.

Cercetările Save the Children arată că 50% dintre copiii ucraineni cu vârsta sub 16 ani se confruntă cu anxietatea, iar această cifră crește la 78% în cazul copiilor de peste 16 ani.

 Societatea Națională de Cruce Roșie din România, cu sprjinul financiar al Crucii Roșii din Franța, a deschis “Centrul de Promovare a Sănătății”, un proiect prin care cetățenii ucraineni vor beneficia de consiliere și acces la servicii medicale gratuite.

Mai ales atunci când apar primele simptome ale unei boli, blocajul lingvistic și lipsa unui medic de familie, fac foarte dificil accesul cetățenilor ucraineni la serviciile medicale, motiv pentru care ,,Centrul de Promovare a Sănătății’’ va oferi refugiaților ucraineni acces gratuit la medici specialiști din diverse arii: pediatrie, cardiologie, medicină generală, diabetologie, oftalmologie, stomatologie, dar vor beneficia și de măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei, EKG, ecografie abdominală și consiliere psihologică pentru adulți și copii, iar pentru comunicarea cu pacienții, la fiecare specializare, medicii vor avea alături traducători de limba ucraineană sau rusă. În urma acestor consultații, se vor elibera rapoarte medicale cu rezultatele clinice și paraclinice, precum și recomandări terapeutice.

‘’Centrul de Promovare a Sănătății’’ va funcționa sub formă de centru fix pentru o perioadă de 4 luni, după care se va transforma într-o caravană mobilă de sănătate ce se va deplasa în mai multe județe din țară. Caravana de Sănătate va oferi servicii medicale gratuite în cinci regiuni din România, selectate în funcție de dinamica migrației cetățenilor ucraineni din zonă, dar și de nevoile populației locale.

„Caravana de sănătate este un proiect de amploare, pe care îl demarăm într-o primă etapă în București, dar pe care îl vom continua anul viitor în mai multe zone ale țării. Vom acoperi atât zona urbană cât și zona rurală și ne vom adresa atât cetățenilor ucraineni, cât și românilor din aceste zone. Suntem recunoscători partenerilor noștri, Crucea Roșie Franceză care susțin financiar acest proiect atât de necesar persoanelor cu acces dificil la serviciile de sănătate. Dorim să dăruim oamenilor încredere, speranță și informații utile care să le ușureze acomodarea în România“, a declarat domnul Ioan Silviu Lefter, Director General al Crucii Roșii Române.

„În contextul conflictului din Ucraina, Crucea Roșie Română trebuie să poată răspunde nevoilor refugiaților ucraineni, fără a deservi populația românească, care suferă de asemenea de lipsa accesului la servicii medicale. Acesta este motivul pentru care Crucea Roșie Franceză s-a alăturat proiectului Centrului de Promovare a Sănătății din București, precum și Caravanei Sănătății, un dispozitiv capabil să aducă un serviciu medical de proximitate tuturor celor care au nevoie de el. Această acțiune comună este, de asemenea, un simbol al relației de prietenie dintre cele două Societăți de Cruce Roșie și al principiilor umanitare care ne inspiră“, a declarat Arnaud de Coupigny, șeful delegației Crucii Roșii Franceze în România.

„Centrul de Promovare a Sănătății’’ din București are punctul fix în str. Avrig nr. 63 și pune la dispoziția beneficiarilor săi un spațiu prietenos și ușor accesibil unde se vor întâlni cu medici, asistenți medicali de specialitate, consilieri și voluntari pregătiți să le ofere servicii socio-medicale și să îi ajute în soliționarea diferitelor probleme din acest domeniu. ‘’Niciun beneficiar care va ajunge la noi nu va pleca fără a înțelege care sunt pașii următori pentru rezolvarea problemelor lor de sănătate. Uneori este dificil și pentru noi, cetățenii acestei țări să înțelegem ce acte sunt necesare sau unde trebuie să mergem când avem o problemă mai complicată. Încercăm să fim pentru cetățenii ucraineni un ghid de orientare în acest sistem medical”, a declarat Raluca Buzea, manager proiect, Crucea Roșie Română.

Programarea pacienților se va face la numerele de telefon  0747 278 486 sau 0748 185 714  în limba română, rusă, ucraineană sau engleză, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

 Crucea Roșie Română a constatat în studiul său că 68% dintre refugiați s-au confruntat în ultimele  luni cu depresie și o stare de tristețe, iar 58% cu probleme cu somnul. Jumătate dintre copii se simt mai neliniștiți de când au fugit din Ucraina, această cifră ajungând la 78% în cazul copiilor de peste 16 ani, arată un studiu internațional.

 La 11 ani, Katerina s-a confruntat deja cu situații grele, chiar și pentru un adult. Împreună cu fratele ei de doar 5 ani, bunica și mama ei, Katerina a fugit din calea războiului, cu un picior bolnav și cu mintea bulversată de trauma de a-și lăsa în spate tatăl, nevoit să lupte în război. Salvați Copiii România a reușit să o înscrie la un medic de familie și apoi a asistat-o să poată fi tratată la clinica de ortopedie a Spitalului clinic de copii „Grigore Alexandrescu” din București. Totodată, pentru că trauma fetiței este profundă, ea a fost inclusă în activitățile de consiliere și suport emoțional desfășurate în cadrul Centrului de Consiliere și Servicii Integrate Salvați Copiii din București. Plecând de la date și povești de viață, Organizația Salvați Copiii România a lansat, la București, Centrul de Consiliere și Servicii Integrate pentru copiii refugiați din Ucraina și părinții lor. 57% dintre copii se simt nefericiți de când au părăsit Ucraina.

La nivel național, au fost depuse până acum 3.036 de cereri de înscriere a copiilor refugiați din Ucraina în sistemul de învățământ românesc, dintre care 972 sunt solicitări pentru înscriere preșcolari, iar 2.064 pentru elevi, arată datele Ministerului Educației.

Mai mult de jumătate dintre copiii intervievați au considerat că situația lor s-ar îmbunătăți dacă ar avea prieteni din comunitatea gazdă (57%), dacă ar avea posibilitatea de a face sport sau de  a-și practica     hobby-urile (56%) și dacă ar învăța limba locală (54%). Băieții declară, într-o proporție semnificativ mai mare decât fetele, că își doresc să aibă prieteni în comunitatea gazdă (64% față de 52%, respectiv). Jumătate dintre copii au declarat că se simt mai neliniștiți de când au fugit din Ucraina, această cifră ajungând la 78% în cazul copiilor de peste 16 ani. 

Salvați Copiii România și-a diversificat programul destinat copiilor refugiați din Ucraina și, dincolo de asistența umanitară imediată, a creat un program de incluziune educațională pentru acești copii: astfel, 528 de copii sunt deja sprijiniți prin programe de tip after-school în 13 școli, unde studiază, cu pedagogi ucraineni, potrivit programei din țara lor și învață limba română.

„Copiii care fug din calea războiului sunt copii traumatizați, care trebuie să înțeleagă foarte repede că își abandonează casele și, în cele mai multe dintre cazuri, și tații, pentru a-și salva viața. Este un bagaj emoțional imens, de aceea redarea unui sentiment de normalitate, prin includerea în școli, în programe de terapie și consiliere socială, este crucială. La fel de important, însă, este ca mamele lor, cu care cel mai adesea ajung în România, să primească informații clare despre pârghiile pe care le au pentru a se putea integra în România”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președintele executiv Salvați Copiii România.

„În acest context în care sistemul public românesc a fost întins la niște limite ale sale, eforturile pe care organizațiile ca Salvați Copiii, Organizația Internațională pentru Migrație și alte organizații care au venit și au construit servicii sociale sau de sprijin în locurile în care noi nu am mai putut, au făcut ca răspunsul României să fie mai mult decât decent, să fie un model și mă bucur că am reușit să ne mobilizăm atât de bine, noi ca țară, noi ca oameni și să mă bucură extrem de mult că cel puțin în această criză a refugiaților, noi românii am funcționat ca o echipă și s-a văzut”, a adăugat Maria Mădălina Turza, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului României, prezentă la lansarea centrului

De la debutul crizei umanitare din Ucraina, 2.914.304 de cetățeni ucraineni au intrat pe teritoriul României și până în prezent au fost depuse 4.391 de cereri de azil și au fost emise 90.287 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare. 15.591.979 de persoane au părăsit teritoriul Ucrainei prin granițele cu România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Moldova, dintre care aproximativ 45% sunt copii. 

În Centrul de consiliere și servicii integrate București a fost acordată asistență socio-umanitară pentru 7.136 de beneficiari, dintre care 3.581 de copii, constând în: consiliere socială, facilitarea accesului la servicii medicale, educaționale, sociale, suport material și financiar, consiliere psihologică, activități de coeziune socială și activități educative – cursuri de limba română, activități de petrecere a timpului liber.

 

Înființarea și funcționarea Centrului de Consiliere și Servicii Integrate din București sunt susținute cu sprijin financiar din partea Ministerului Norvegian al Afacerilor Externe.

 

Totodată, separat de activitățile Centrului de Consiliere și Servicii Integrate, Organizația Salvați Copiii a acordat asistență umanitară unui număr de 8.936 de copii și 5.548 de adulți în Gara de Nord, 1.857 de copii și 740 de adulți în Centrul de Proceduri și Cazare pentru Solicitanți de Azil, precum și 11.413 copii și 616 adulți în centrul Romexpo.

 

În total, 36.446 de persoane au beneficiat de servicii în București, dintre care 25.987 de copii și 10.459 de adulți.