Doar 2% dintre angajații și pacienții unei clinici private, imunizați împotriva COVID-19. Precauția rămâne principala armă

Un studiu de seroprevalență a infecției COVID-19, derulat în luna mai, în cadrul celui mai mare centru de reproducere umană asistată din România arată că doar 2% dintre pacienții și angajații clinicii au dobândit, în mod natural, imunitate la noul coronavirus, prin dezvoltarea anticorpilor specifici. La nivel național, 1 din 7 cazuri confirmate cu noul coronavirus este angajat în sistemul medical.

Doar 2% dintre angajații și pacienții unei clinici private, imunizați împotriva COVID-19. Precauția rămâne principala armă

Rezultatele obținute în urma cercetări făcute de către Columna Medical Center sunt în concordanță cu rata scăzută de imunizare a populației generale. Un alt studiu făcut de clinica privată Medlife România privind imunizarea naturală a populației în România în perioada 24 martie – 30 aprilie 2020, în rândul personalului medical și auxiliar propriu, reliefa că nivelul de imunizare naturală a populației este sub 2%. 

În cadrul cercetării făcute de Columna Medical Center au fost efectuate analize serologice unui număr de 100 de persoane (75 de pacienți și 25 de angajați), pentru a determina prezența în sânge a anticorpilor de tip IgG (Imunoglobuline G) sau IgM (Imunoglobuline M) dezvoltați de organism împotriva COVID - 19. Persoanele testate au vârste cuprinse între 25 – 48 de ani, locuiesc în București și au trecut de triajul epidemiologic de la intrarea în incinta clinicii.

Dintre cei 75 de pacienți ai clinicii din luna mai, o singură pacientă a avut rezultat pozitiv pentru anticorpii de tip IgG, ceea ce înseamnă un procent de imunizare de 1,33% în rândul pacienților. Referitor la personalul clinicii, probele serologice au relevat anticorpi IgG doar la un cadru medical, rezultând o rată de imunizare de 4% în cadrul echipei Columna Medical Center. Niciunul dintre participanții la studiu nu a prezentat anticorpi IgM.

 Studiul intitulat "Low seroprevalence of SARS-CoV-2 IgG antibodies in a fertility setting population in Romania" („Seroprevalența scăzută a anticorpilor IgG ai SARS-COV-2 într-o clinică de fertilitate din România”) a fost condus de dr. Corina Manolea - medic specialist în tratamentul infertilității și medicină reproductivă și dr. Melihan Bechir - medic primar obstetrică-ginecologie și senior embriolog, cu supraspecializare în infertilitate și reproducere umană asistată, cu implicarea dnei. Ioana Rugescu - reprezentant al Agenției Naționale de Transplant. Acesta a fost publicat recent în jurnalul științific Human Reproduction al Societății Europene pentru Reproducere Umană și Embriologie (ESHRE).

 „Cercetarea efectuată în cadrul clinicii noastre oferă o estimare privind proporția de pacienți cu infertilitate care sunt deja imunizați la virusul SARS-CoV-2. Cifrele generale relevă o seroprevalență extrem de scăzută în contextul pandemiei actuale. Astfel, specialiștii noștri recomandă pacienților care doresc să urmeze tratamente de fertilizare să mențină toate măsurile de prevenție necesare, de la măsuri de igienă, distanțare socială, purtarea măștii în spațiile închise, în vederea limitării infecției COVID-19, creșterea ratei de acces la tratament, precum și derularea în condiții optime și cu riscuri minime a procedurilor de reproducere umană asistată”, a adăugat Nicoleta Zamfir, CEO Columna Medical Center.

„Spre deosebire de începutul pandemiei, când focusul era îndreptat asupra perfecționării testelor moleculare de detecție directă a virusului SARS-CoV-2 la cei infectați, acum atenția se îndreaptă și asupra testelor serologice, care permit identificarea prezenței sau absenței anticorpilor. Dinamica anticorpilor și longevitatea protecției conferite de aceștia sunt încă neclare, testele serologice existente sunt perfectibile, dar cu toate acestea ne-au permis o imagine asupra ratelor extrem de mici de imunizare naturală a populației generale sau a anumitor subpopulații specifice, cum sunt cuplurile afectate de infertilitate. Datele preliminare pe un număr mult mai mare de pacienți ai clinicii, colectate în luna iunie, demonstrează aceeași rată mică a prezenței imunității la noul coronavirus ca și raportarea pe primii 100 de subiecți, imunizarea fiind de două ori mai mare în rândul personalului medical comparativ cu pacienții. Deci, pentru moment, precauția rămâne principala armă pentru a ne asigura de continuitatea, calitatea și siguranța tratamentelor de reproducere asistată”, a declarat dr. Corina Manolea – coordonatorul studiului, medic specialist în tratamentul infertilității și medicină reproductivă în cadrul Columna Medical Center.

În ceea ce privește riscul de infectare a personalului medical cu noul coronavirus, acesta este de aproximativ 13 ori mai mare față de restul populației, potrivit datelor furnizate de Federația Solidaritatea Sanitară.Și riscul de deces al personalul medical este de 3 ori mai mare, vârsta media a deceselor din sectorul sănătate este de 56,6 ani față  68,1 ani vârsta medie a deceselor totale înregistrate.