Diabetul de tip 2 la adolescenți, risc de complicații în următorii 15 ani

Diabetul de tip 2, care este adesea asociat cu vârsta mai mare și cu obezitatea, nu mai apare doar la adulți. Pe măsură ce obezitatea infantilă a crescut în ultimele decenii, mai mulți copii sunt diagnosticați cu această afecțiune. Iar viitorul nu sună încurajator. Un nou studiu sugerează că adolescenții cu diabet de tip 2 au un risc mai mare de a dezvolta complicații înainte de-a împlini vârsta de 30 de ani.

Diabetul de tip 2 la adolescenți, risc de complicații în următorii 15 ani

Cercetătorii au descoperit că dintre 500 de copii și adolescenți cu diabet zaharat de tip 2, 60% au dezvoltat cel puțin o complicație în următorii 15 ani, inclusiv leziuni ale nervilor, boli de ochi și de rinichi. Noile descoperiri, publicate în New England Journal of Medicine, arată cât de rapid pot apărea complicații.

La sfârșitul perioadei de studiu, participanții aveau în medie 26 de ani. Cu toate acestea, 55% aveau boli de rinichi, o treime aveau leziuni ale nervilor, iar jumătate aveau boli de ochi legate de leziuni ale vaselor de sânge.

„Într-o oarecare măsură, acest lucru confirmă ceea ce bănuiam, dar nu știam. Rămâne o întrebare dacă copiii dezvoltă complicații mai repede decât o fac adulții. Dar nu se întâmplă mai încet", a spus dr. Philip Zeitler, medic endocrinolog pediatru la Spitalul de Copii din Colorado, unul dintre cercetătorii studiului.

,,Chiar și la copii, boala este potențial foarte agresivă. Trebuie luată în serios", e de părere medicul care subliniază că și la tineri diabetul merge de obicei mână în mână cu tensiunea arterială crescută și nivelurile nesănătoase ale colesterolului LDL („rău”), care sunt ele însele factori de risc pentru complicațiile observate în studiu.

La început, când participanții la studiu aveau 14 ani, în medie, aproximativ 20% aveau tensiune arterială mare sau niveluri mari de colesterol. După 20 de ani, 67% aveau tensiune arterială crescută și puțin peste jumătate aveau colesterol ridicat.

,,O dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și pierderea în greutate, dacă este necesar, sunt esențiale pentru gestionarea tuturor acestor probleme. Dar, acest lucru este mai ușor de spus decât de făcut pentru familiile care nu își permit alimente sănătoase sau care nu au un loc sigur în care copiii lor să poată face mișcare”, e de părere dr. Zeitler.

Copiii negri și copiii hispanici au fost cu 80% și, respectiv, cu 57% mai predispuși să dezvolte complicații decât copiii albi. Dr. Molly Regelmann, medic endocrinolog pediatru la Spitalul de Copii din Montefiore din New York, e de părere că se descurcă cel mai bine copiii cu diabet zaharat de tip 2 atunci când familiile sunt capabile să schimbe dieta întregii gospodării și obiceiurile.

,,Închiderea școlilor in timpul pandemiei COVID-19 a dus la mai puține oportunități pentru sporturi organizate și cursuri de educație fizică. Pandemia a provocat, de asemenea, închiderea sălii de sport, iar în zonele în care transportul public este necesar pentru a ajunge la spații deschise, familiile au trebuit să cântărească riscurile și beneficiile exercițiilor fizice cu potențiale expuneri la infecție", a spus Regelmann, potrivit Medicine.net.com.

În ceea ce privește medicamentele, medicii spun că există mai puține opțiuni pentru controlul glicemiei copiilor, în comparație cu adulții. Unele medicamente mai noi, aprobate pentru adulți s-au dovedit că scad nivelul zahărului din sânge și reduc riscul de complicații, prin urmare oamenii de știință susțin că e nevoie de testarea acestor medicamente și la pacienții mai tineri.