Daciana Toma: ,,Reglementările referitoare la pacientul cu diabet fac imposibil accesul la servicii pentru foarte mulți pacienți cu diabet”

O persoană din zece suferă de diabet la nivel mondial. Conform Federației Internaționale de Diabet (International Diabetes Federation-IDF), 537 de milioane de adulți cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani au diabet zaharat. În Europa, 61 de milioane de persoane erau diagnosticate cu această afecțiune anul trecut. Ziua Mondială a Diabetului marcată anual, în întreaga lume, în data de 14 noiembrie, pune pe tapet un subiect legat de educație, tema din 2022 fiind Educație pentru a proteja ziua de mâine (Education to protect tomorrow”).

Daciana Toma: ,,Reglementările referitoare la pacientul cu diabet fac imposibil accesul la servicii pentru foarte mulți pacienți cu diabet”

Una din cinci căutări pe Google pentru termeni legați de diabet dezvăluie informații inexacte sau greșite despre această afecțiune și despre modul de gestionare a complicațiilor, conform IDF.

,,De Ziua Mondială a Diabetului este important să atragem atenția asupra acestei probleme reale de sănătate publică cu care se confruntă nu doar România, ci întreaga lume: diabetul. Iar diabetul ar trebui să fie în atenție astăzi, la fel ca în fiecare zi. Peste tot în jurul nostru sunt persoane cu diabet zaharat, numărul acestora crește permanent, iar prezența complicațiilor asociate diabetului reprezintă alte grave provocări. Prevenția, diagnosticarea rapidă și un tratament eficient sunt esențiale în diabet. Suntem datori să informăm în primul rând populația cu privire la riscurile pe care le prezintă această boală și cât de important este să ajungem la medic la timp. Diabetul trebuie să reprezinte o prioritate și să fie luate măsuri clare în prezent pentru a preveni apariția afecțiunii, dar și în viitor, care să ajute la diminuarea impactului generat de apariția diabetului și a complicațiilor sale. Trebuie să informăm și să educăm populația de azi pentru a proteja sănătatea zilei de mâine. Iar noi ca medici trebuie să luptăm continuu pentru creșterea calității vieții persoanelor cu diabet și pentru a diminua impactul apariției complicațiilor asociate diabetului. De asemenea, este foarte important să realizăm un proces eficient de educație a persoanelor cu diabet zaharat pentru a-și cunoaște cât mai bine afecțiunea și a reuși ca împreună cu noi, medicii, să o gestionăm cât mai eficient”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

 Studiul PREDATORR arată că România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului în Europa, 11,6% dintre adulți.

,,Ne dorim cetățeni educați, dar educația pentru sănătate nu o face doar medicul de familie. Este ca în povestea cu cei 7 ani de acasă. Când vom vedea oare că educația pentru sănătate este mai mult decât un concept pentru autorități? Dacă punem cifrele cap la cap vedem că reglementările referitoare la pacientul cu diabet fac, de fapt, imposibil accesul la servicii pentru foarte mulți pacienți cu diabet, pentru marea majoritate a pacienților cu factori de risc pentru DZ. Vorbim despre aceste lucruri de ani de zile, am prezentat cifre, am adus argumente. Din păcate, schimbările au fost mici și doar pe hârtie. Dar vom continua să punem oglinda în fața autorităților, să le prezentăm realitatea din cabinetele noastre. Și nu vom înceta lupta, pentru că nu vom înceta să sperăm ca la un moment dat vom reuși să generăm schimbarea”, a atras atenția dr. Daciana Toma, Coordonator al grupului de DZ al SNMF și vicepreședintele SNMF.

Ghidul Controlează-ți Diabetul, Ediția a IV-a

Asociația Română de Educație în Diabet (ARED) a lansat cea de-a patra ediție a ghidului „Controlează-ți diabetul”.

Publicația este structurată pe 23 de capitole, ce oferă informații relevante cu privire la fiecare aspect al diabetului, începând de la descrierea și mecanismele acestei afecțiuni, până la îngrijirea și tratarea complicațiilor pe care le poate cauza.

Ghidul este destinat publicului larg, iar informațiile aflate în cuprinsul acestuia sunt ușor de înțeles, cu termeni medicali explicați amănunțit. De asemenea, ediția actuală (Ediția a IV-a, 2022) este actualizată cu date noi, apărute pe parcursul anilor scurși de la lansarea ultimei ediții, oferind pacienților, astfel, informații de ultimă oră.

Ghidul este realizat de prof. univ. dr. Cornelia Bala, președinte ARED, asistent principal Anca Minea, președinte de onoare ARED și prof. univ. dr. Maria Moța, fost președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și fost președinte ARED, alături de un colectiv de medici și asistenți medicali specializați în îngrijirea și tratarea persoanelor cu diabet. Ghidul este destinat nu doar persoanelor care deja suferă de diabet, ci și persoanelor cu predispoziție la diabet și conform datelor existente, 3 din 10 români au prediabet.