Crucea Roșie Română, la 145 de ani de activitate: ,,Suntem peste tot acolo unde este nevoie de noi”

Societatea Națională de Cruce Roșie din România sărbătorește, pe 4 iulie, 145 de ani de istorie și activitate umanitară. În aproape un secol și jumătate, Crucea Roșie Română a adus alinare și a oferit oamenilor servicii vitale în momentele cele mai dificile: primul și al doilea Război Mondial, în timpul epidemiilor de malarie, holeră, tifos și tuberculoză, în timpul foametei, al inundațiilor, al cutremurelor, al frigului extrem, al caniculei sau al pandemiei COVID-19. În prezent 6.000 de voluntari, 300 de angajați au oferit ajutor celor 1.500.000 de beneficiari, potrivit bilanțului anului 2020.

Crucea Roșie Română, la 145 de ani de activitate: ,,Suntem peste tot acolo unde este nevoie de noi”

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru.

Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Semnatarii actului de înființare al Crucii Roșii Române la 4 iulie 1876 au fost Prințul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza si Carol Davila. Nume sonore ale istoriei și culturii române – Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Cella Delavrancea - au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferințelor celor mai vulnerabile persoane.

 În cei 145 de ani de când Prințul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza și Carol Davila au fondat Crucea Roșie Română, zeci de generații s-au reunit pentru a ajuta și a oferi speranță în caz de urgență. Acest angajament a fost întotdeauna motorul activităților Crucii Roșii Române.

Evenimente la ceas aniversar

Pe 4 iulie, Crucea Roșie Română va organiza o expoziție fotografică în fața Spitalului Colțea din București, o trecere prin momentele istorice cele mai importante ale organizației, coordonată de muzeograful Nicolae Pepene. Ziua se va încheia cu iluminarea Spitalului Colțea, locul unde s-a înființat Crucea Roșie Română în urmă cu 145 de ani. Pe timpul zilei, în curtea Spitalului Colțea, voluntarii vor desfășura activități specifice de Cruce Roșie pentru cei mari și cei mici, pe care-i așteptăm cu jocuri și voie bună.

Ziua Crucii Roșii Române va fi sărbătorită și la Televiziunea Română, cu un program artistic dedicat voluntarilor și donatorilor implicați în lupta cu pandemia COVID-19. Gala Crucii Roșii va începe la ora 21.10 pe TVR 1 și va fi prezentată de Ambasadorul organizației, Iuliana Tudor. 

În țară, filialele de Cruce Roșie vor sărbători prin activități dedicate tinerilor, prin acțiuni stradale și ateliere de prim ajutor.,,Suntem peste tot acolo unde este nevoie de noi. Acesta este angajamentul nostru față de oameni și angajamentul nostru față de umanitate. Împreună suntem de neoprit! ”, a declarat Societatea Națională de Cruce Roșie din România, potrivit unui comunicat de presă.

Ce servicii medicale oferă organizația

Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 641 de subfiliale și 463 comisii. Crucea Roșie Română este furnizor autorizat de Ministerul Sănătății si Casa de Asigurări de Sanatate, specializat în servicii de îngrijiri medicale la domiciliu în București, Bacău, Hunedoara, Teleorman, Brașov, Sălaj.

Aceste servicii sunt acordate persoanelor externate din spital care continuă tratamentul la domiciliu; convalescente după anumite boli (ex.: fracturi, accidente vasculare, intervenții chirurgicale importante). Organizația are și un serviciu privat de ambulanță în Alba, Bacău și Brașov și oferă servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate precum: consultații medicale de urgență la domiciliu; transport sanitar cu ambulanța la externare pentru pacienții netransportabili; transportul pacienților pentru asigurarea dializei.

De asemenea, acordă asistență medicală la: competiții sau manifestări sportive; întruniri diverse; concerte, filmări; târguri și expoziții; baze sportive și de agrement, servicii de ambulanță la solicitarea pacientului: cu caracter permanent sau la cerere; transport programat la și de la spital; transport medical asistat în țară și în străinătate; transport de urgență cu ambulanța la spital, cu asigurarea măsurilor de prim-ajutor și susținerea funcțiilor vitale, atunci când este necesar.

 Sursa foto: https://crucearosie.ro/