COVID-19: Speranțe privind vaccinul Moderna, testat pe oameni

Vaccinul Moderna COVID-19, mRNA-1273 a reușit să dezvolte un răspuns imun la virus în cazul fiecărei persoane care a primit vaccinul. Cercetătorii au raportat unele reacții adverse la cele 45 de persoane din faza I de studiu, dar fără probleme de siguranță semnificative, catalogând rezultatele drept încurajatoare.

COVID-19: Speranțe privind vaccinul Moderna, testat pe oameni

„Important este că vaccinul a avut ca rezultat un răspuns imunitar robust”, a precizat dr. Evan Anderson, cercetător principal la Universitatea Emory, implicat în studiu.

Compania testează deja vaccinul într-un grup mai mare de oameni, studiul fiind  faza II, iar procesele de fază III sunt planificate la sfârșitul lui iulie. Studiile de faza III implică testarea vaccinului pe un grup și mai mare și sunt ultimul pas înainte de aprobarea FDA. În cadrul studiului, participanții au fost împărțiți în trei grupuri de 15 persoane fiecare. Toate grupurile au primit două vaccinări la 28 de zile distanță. Fiecare grup a primit o doză diferită a vaccinului - fie 25, 100, fie 250 micrograme.

Fiecare persoană din studiu a dezvoltat anticorpi care pot bloca infecția. Cele mai frecvente reacții adverse după cea de-a doua vaccinare din grupul de 100 de micrograme au fost: oboseala, frisoanele, durerile de cap și durerile musculare, variind de la ușoare până la moderat severe.

Potrivit Bloomberg.com, acțiunile Moderna Inc (MRNA.O) au crescut în jurul valorii de 11%, după ce un studiu la scară mică a arătat că vaccinul experimental a produs niveluri ridicate de anticorpi împotriva coronavirusului, consolidând speranța că r putea fi eficient și în etapele ulterioare de testare.

Studiul de faza II cuprinde 300 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, împreună cu alți 300 cu vârste de 55 ani și mai mari. Moderna spune că speră să includă aproximativ 30.000 de participanți pentru studiul de faza III în SUA. Data estimată a începerii este 27 iulie.

Analiștii Wall Street au spus că datele de la 45 de voluntari sănătoși din studiu au sugerat că vaccinul ar putea proteja împotriva infecției cu coronavirusul. „Am început deja să facem materiale în ideea de-a pregăti dozele comerciale (de vaccin). Ne mișcăm cât mai rapid și în siguranț ”, a declarat Stéphane Bancel, director executiv Moderna, în cadrul unei conferințe. Moderna a spus că ar putea livra în jur de 500 de milioane de doze sau mai mult în 2021.

Reprezentanții industriei farmaceutice au precizat la începutul lunii iunie că un potențial vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil la mijlocul lui 2021. Aceștia au discutat mai multe aspecte importante legate de dezvoltarea, producția și accesibilitatea unor vaccinuri în cadrul evenimentului online Împreună în căutarea unui vaccin împotriva COVID-19 (United in the search of a COVID-19 vaccine).