Certificate digitale cu timbru securizat pentru pacienții care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2

Persoanele care au trecut prin COVID-19 vor primi certificate care vor atesta existența anticorpilor ce protejează pentru o anumită perioadă persoanele vindecate de COVID-19. Sistemul Medical MedLife este cel care va emite, în premieră, prin intermediul Imprimeriei Naționale, un certificat unic cu timbru securizat pentru pacienții care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2.

Certificate digitale cu timbru securizat pentru pacienții care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2

Certificatul unic însoțit de timbru securizat va fi disponibil, la cerere, în mai multe limbi și va ajuta persoanele care au trecut prin boală să se integreze mai ușor în comunitate sau la locul de muncă. Deoarece există deja țări care condiționează intrarea pe teritoriul lor de un test RT-PCR pozitiv în ultimele 90 de zile, pacienții cu astfel de rezultate pot solicita către MedLife rezultatele istorice cu același timbru securizat aplicat.

Certificatele vor fi utilizate și pentru rezultatele istorice ale persoanelor care au avut o probă pozitivă PCR, rezultatele vor putea fi accesate ca și până în prezent de pe site-ul MedLife, secțiunea “contul meu”, unde pacienții își pot urmări istoricul medical din ultimii 10 ani.

Compania va lansa până pe 1 ianuarie 2021 un sistem de identificare digitală cu ajutorul căruia, pe baza unui cod de bare, să se poată face asocierea identității unei persoane cu rezultatele la analizele pentru coronavirus.

,,Este extraordinar faptul că am avansat atât de mult la capitolul vaccinare anti COVID-19, respectiv că sunt deja state care au început procesul de vaccinare și că în România avem deja o strategie națională de vaccinare COVID-19, aprobată și publicată în Monitorul Oficial. Totuși, va mai dura ceva timp până vom avea o masă critică de persoane vaccinate. Tocmai de aceea, venim în sprijinul românilor, care au trecut prin boală, cu această inițiativă de a folosi un certificat cu timbru securizat  care să ateste faptul că au dobândit anticorpi. Până la imunizarea în masă, această este o soluție de compromis, care va ajuta persoanele vindecate să se renintegreze în siguranță în comunitate și pentru revenirea la serviciu. Este de precizat faptul că acest certificat nu conferă cu certitudine o garanție a imunității la reinfectare sau la propagarea COVID-19. Nu în ultimul rând, conform studiilor publicate de principalii producători aflați în faze finale de aprobare la autoritatea Europeana EMA și cea a Statelor Unite FDA (al cărui comitet consultativ a avizat de altfel noaptea trecută primul vaccin pentru administrare), după 2-3 săptămâni de la prima doză, peste 80% dintre persoanele vaccinate dezvoltă anticorpi, iar aceste certificate vor confirma sau nu aceste rezultate pentru pacienții noștri”, a spus Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Timbrele aplicate pe certificatul digital vor fi tipărite în cadrul unei colecții unice și reproduc imaginea unui virus înconjurat de anticorpi. Colecția de timbre destinată pacienților care au dovândit anticorpi la COVID-19 este produsă într-un număr limitat, de câteva sute de mii, fiind un proiect inițiat și implementat de Sistemul Medical MedLife.

Potrivit reprezentanților MedLife, compania va utiliza aceste timbre și pentru rezultatele istorice ale persoanelor care au avut o probă pozitivă PCR, în contextul în care există deja țări care condiționează intrarea pe teritoriul acestora a unor astfel de probe realizate în ultimele 6 luni, dar nu mai noi de 30 de zile. “Considerăm că este foarte probabil ca aceste practici sa fie aplicate pe scară largă în lunile următoare, inclusiv de către instituții, transportatori aerieni, stațiuni de turism și nu numai. Pacienții care vor să intre în posesia acestui certificat pentru rezultate istorice trebuie doar să acceseze site-ul MedLife, secțiunea „contul meu” să descarce rezultatele și în baza rezultatelor RT-PCR să solicite acest certificat”, a declarat Mihai Marcu.

Pe termen mediu și lung MedLife dorește să crească complexitatea acestui proiect, dar și gradul de securitate. În acest sens, compania lucrează deja la un sistem de identificare digitală cu ajutorul căruia, pe baza unui cod de bare să se poată face asocierea identității unei persoane cu rezultatele la analizele pentru coronavirus. ,,În acest moment, lucrăm la mai multe proiecte și ne aflăm în contact și cu alte entități pentru a vedea dacă vor apărea la nivel european orice alte soluții de securitate, pe care ne propunem să le implementăm în timp real”,  a adaugat Mihai Marcu.

Pentru a intra în posesia unui astfel de certificat pacientul care a trecut prin boală și care a dobândit anticorpi va trebui să completeze pe site-ul companiei un formular în baza căruia solicită acest certificat. Pentru pacienții care vor să facă dovada unui rezultat istoric PCR, este nevoie să acceseze secțiunea „Contul meu” de pe site-ul MedLife, să descarce rezultatul PCR și în baza acestuia să solicite online sau fizic, în recepție, certificatul cu acest timbru securizat. Abonații vor putea beneficia gratuit de acest certificat.

Potrivit unui comunicat de presă MedLife și-a arătat disponibilitatea de a achiziționa un număr de peste un milion de vaccinuri COVID-19 din cele în curs de aprobare de către EMA.

,,Deși nu avem,  deocamdată, un răspuns pozitiv cu privire la disponibilitatea acestor vaccinuri, MedLife dorește să fie pregătită pentru un astfel de scenariu, având deja antamate discuții atât cu finanțatorii, cât și cu producătorii de frigidere medicale care pot depozita astfel de vaccinuri la temperaturi de până la -100 grade Celsius”, a mai declarat Mihai Marcu. 

cercetare desfășurată de Medlife arată că nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 produc anticorpi IgG. În cadrul studiului desfășurat de MedLife pentru secvențierea genoamelor noului coronavirus, mutația D614G a virusului SARS-CoV-2 a fost detectată într-un procent majoritar la românii testați, respectiv la 96% dintre pacienții din România testați. Această mutație a noului coronavirus este caracterizată de unii oameni de știință ca fiind de până la 10 ori mai contagioasă în culturi celulare.