Cea mai mare provocare în pandemie pentru pacienții cu psoriazis

Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, determinând multiple implicaţii la nivel psihosocial, profesional şi economic. Acestei afecțiuni îi sunt asociate numeroase comorbidități, în contextul infectării cu SARS-COV-2, una dintre dintre cele mai reprezentative fiind obezitatea. Accesul la sistemul medical a devenit o problemă în această perioadă a pandemiei pentru mulți pacienți cu boli cronice din România. Despre provocările românilor cu psoriazis în pandemia de COVID-19 au vorbit de ,,Ziua Mondială a Psoriazisului” reprezentanții medicilor dermatologi și ai pacienților cu boli autoimune într-o conferință de presă online.

Cea mai mare provocare în pandemie pentru pacienții cu psoriazis

Psoriazisul afectează peste 125.000.000 de oameni la nivel mondial. Din păcate, țara noastră se află printre primele locuri în Europa, având aproximativ 400.000 de oameni diagnosticați cu psoriazis. Pe 29 octombrie a fost celebrată “Ziua Mondială a Psoriazisului”, iar Societatea Română de Dermatologie a organizat un eveniment online prin care a încercat să aducă în atenția publicului larg psoriazisul, o afecțiune care nu este contagioasă și care apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori.

,,Factori declanșatori sau agravanți în psoriazis sunt traumatismele la nivelul pielii, medicamentele (betablocante pentru hipertensiune și cardiopatie, antimalarice care s-au dat la începutul pandemiei și în SARS-COV-3, săruri de litiu, IFN, corticoterapie sistemică), stresul, fumatul, contează anii de fumat, obezitatea, consumul de alcool, radiațiile UV care pentru 10% dintre persoanele cu psoriazis agravează leziunile după expunerea la UV, infecțiile frecvente streptococoice, HIV/SIDA, factorii endocrini ( sarcina, hiperparatiroidism)”, a explicat prof.dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie.

Boala afectează în proporţii egale femei şi bărbaţi, având două vârfuri de incidență 25-35 de ani și 60-70 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune, iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii.

În România, psorizisul o boală frecventă

În țara noastră, bolnavii de psoriazis au început să fie înregistraţi într-un Registru Unic, la nivel naţional, demers iniţiat de SRD. Din anul 2015 până în prezent au fost înregistrați in Registrul Național de boli Dermatovenerice 10.517 de pacienți cu psoriazis dintre care 5.687 sunt bărbaţi si 4.470 sunt femei, iar la nivelul Municipiului București fiind înregistrați 1.267 de pacienti, restul de 8.890 fiind din alte localități din România. 1245 de români cu psoriazis au avut COVID-19, potrivit siteului Psoprotect.org procentul persoanelor cu psoriazis care au decedat din cauza COVID-19 este de 1%, iar al complicațiilor de 6%.

,,În anul 2021 ca și în anul 2020 managementul pacientului cu psoriazis s-a confruntat cu provocări generate de pandemia Covid 19. Societatea Română de Dermatologie a continuat să se implice activ astfel încât pacieții să poate beneficia de tratament și asistentă medicală adecvată în special pentru a  redirecționa pacienții care nu au acces la unitățile medicale. De asemenea, SRD a elaborat materiale de informare privind riscurile și beneficiile tratamentului în această perioadă, atât pentru medici cât și pentru pacienți. O provocare suplimentară a fost legată de procesul de vaccinare anti-Covid 19. SRD împreună cu comisia din Ministerul Sănătății au recomandat în principiu vaccinarea pacienților cu psoriazis și a fost elaborat un algoritm care stabilește conduita terapeutică în perioada vaccinării. Toate acestea au fost afișate pe site-ul SRD și pe site-ul Ministerului Sănătății. De real ajutor, atât pentru medici cât și pentru pacienți, a continuat să fie telemedicina” a declarat dr. Alin Nicolescu – Secretar General SRD.

Medicul dermatolog a subliniat că pacienții români cu psoriazis nu au avut înreruperi de tratament decât o perioadă foarte scurtă în perioada pandemiei. Totuși, bolnavii de psoriazis au fost afectați de pandemie.

,,Accesul la sistemul medical este o problemă; psoriazisul are șansa că medicii din ambulator tratează pacienții cu această boală, Societatea Română de Dermatologie anul trecut a modificat protocolul de recomandare de terapie, dând posibilitatea medicilor de familie să continue prescrițtia si pacienții și-au putut lua tratamentul, dar provocarea privind accesul la medic rămâne pentru foarte mulți pacienți”, a atras atenția Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA). În opinia sa, cea ma mare provocare în pandemie a fost în perioada de lockdown.

,,Nu mai aveam unde să mergem pentru rețete, periodic spitalele se închid. O provocare a rămas aceea că pacienții nu-și pot face analizele în ambulatoriu, că nu există fonduri, în primele zile se epuizează fondurile și aleargă pacienții după laboratoarele unde sunt bani să poată fi decontate analizele”, a povestit Rozalina Lăpădatu, care a propus CNAS soluția pachetelor decontate pe afecțiuni care să fie disponibile în ambulatoriu.

,,Am făcut propunerea la sfârșitul lunii august la CNAS, sper să găsim aceeași deschidere astfel ca pacienții să beneficieze de gratuitate în ambulatoriu ca să degrevăm spitalele”, a precizat președintele APAA.

 Referitor la programarea bolnavilor pentru investigații, secretarul SRD e de părere că un program supot pentru pacienți ar fi binevenit.

,,Este necesar un proiect de suport pentru pacient, pentru că bolnavii au intervale de timp la care trebuie să facă programări, dar nu se pot programa cu mult înainte,astfel că un program de suport pentru pacienți este imperios necesar”, a subliniat dr. Nicolescu.