Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar București: ,,Accidentul vascular cerebral schimbă viața unui om, viața unei familii”

În fiecare oră, 4 români mor din cauza accidentului vascular cerebral(AVC), România fiind pe primul loc în Europa în ceea ce privește rata mortalității din cauza AVC. Avem aproximativ 55.000 accidente vasculare cerebrale pe an cu o dizabilitate reziduală la 30% dintre pacienţi. În cazul unui AVC ,,Timpul înseamnă viaţă", atrag atenția medicii neurologi și autoritățile medicale, în cadrul primei campanii de conștientizare a riscului unui accident vascular cerebral, demarată de Asociația Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral (ALIA).

Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar București: ,,Accidentul vascular cerebral schimbă viața unui om, viața unei familii”

Campania ,,Timpul înseamnă viaţă", avizată de Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, Asociaţia Naţională Română de STROKE, Colegiul Medicilor România, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila'' Bucureşti, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi Angels România, a fost lansată la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) în prezența jurnaliștilor, reprezentanților administrației prezidențiale, ai Ministerului Sănătății, ai instituțiilor partenere, dar și a medicilor implicați în diagnosticarea și tratarea pacienților cu AVC.

În momentul de față în România sunt disponibile două metode de tratament intervențional pentru AVC ischemic acut: tromboliza intravenoasă și trombectomia mecanică. Acestea pot fi aplicate individual sau în combinație.

Tromboliza intravenoasă poate fi administrată– în cele mai multe cazuri – doar în primele 4,5 ore de la debutul simptomatologiei la pacienții cu AVC ischemic acut care îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate. În cazuri excepționale, tromboliza poate fi efectuată și într-un interval mai lung de la debutul simptomatologiei. Cu cât intervalul de timp între debutul accidentului vascular cerebral și momentul inițierii trombolizei intravenoase este mai scurt, cu atât șansa de recanalizare a arterei obstruate este mai mare, iar prognosticul pacientului va fi mai bun. 

După 4 ore și jumătate, efectele unui AVC devin ireversibile. În România, mai puțin de 7% din cazuri ajung să fie tratate, cei mai mulți dintre pacienți rămân cu dizabilități grave. Se întâmplă acest lucru pentu că bolnavii nu ajung la timp într-o unitate sanitară în care să primească îngrijirile necesare.

,,Este necesară o abordare strategică a acestei patologii, care să ducă la accesul la servicii medicale care să poată să facă posibil tratamentul precoce al accidentului vascular ischemic la nivel naţional. Să nu fie practic nici un judeţ în care să nu existe acces la acest tip de servicii. Va reduce mult mortalitatea şi, mai ales, dizabilitatea, pentru că multe dintre persoanele care suferă accidente vasculare cerebrale rămân cu sechele foarte serioase şi recuperarea lor este dificilă sau chiar imposibilă, afectează capacitatea de muncă şi viaţa de zi cu zi", a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, într-o intervenție telefonică.

Tratamentul endovascular (Trombectomia/ trombaspirația mecanică) se efectuează numai în primele 6 ore de la debutul simptomatologiei. În cazuri excepționale, trombectomia/trombaspirația poate fi efectuată și într-un interval mai lung de la debutul simptomatologiei.

,,Numărul specialiștilor este mic, să nu spun foarte mic la nivel național. Gândiți-vă că un specialist se formează în ani de zile, curricula de pregătire pentru partea de trombectomie este de minim un an de zile, pentru că trebuie să ai și o experință în acest gen de intervenții. Adresabilitatea medicilor pentru acest gen de intervenție este mică. Partea relativ bună este că sunt medici neurologi care își doresc să facă acest gen de intervenție, am și eu oameni pe care îi pregătesc și care își doresc să facă intervenții endovasculare. Dar încă suntem departe de un număr rezonabil de specialiști care să fie repartizați în toate centrele de specialitate din țară. Din totalul accidentelor vasculare, idealul este să ajungi undeva spre 5-10 la sută pentru trombectomie, suntem sub 1 la sută la nivel național'', a precizat dr. Bogdan Dorobăț, medic coordonatorul Departamentului de Radiologie intervențională din cadrul SUUB.

În România, programul de tratament prin tromboliză, finanțat de Ministerul Sănătății, a fost extins la începutul anului 2019 de la 11 spitale la peste 40. Tratamentul endovascular se efectuează în acest moment doar în 5 centre din țară: două sunt în București și câte unul în Târgu Mureș, Timișoara și Suceava.

,,Spitalul Universitar a reprezentat mai ales în ultimii doi ani și jumătate, cred că singurul centru care a funcționat la patrametrii maximi în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul accidentului vascular cerebral. Accidentul schimbă viața unui om, schimbă un destin, viața unei familii, cu implicații și costuri socio- economice majore, a reintegra un pacient care a suferit un AVC în societate, în activitatea lui de zi cu zi cred că reprezintă principalul obiectiv dincolo de ceeea ce este cel mai important și anume să îi salvăm viața", a spus prof. univ. dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, Managerul SUUB.

Ministerul Sănătății a înființat în 2015 acțiunile prioritare și în 2019 a fost avizată o extindere masivă, care a adus 33 de spitale în poziția de a putea efectua tromboliză. Tot în 2019 Societatea de Neurologie din România a reușit să publice cu ajutorul Ministerului, protocolul procedura operațională care prevede toate etapele necesare, începând din partea de pre-spital.

,,Au rămas câteva județe în care sunt probleme mari în special de resursă umană. Din păcate, partea de endovascular nu a ținut pasul la fel de bine și este obiectivul nostru în acest moment să creștem rata de trombectomie mecanică. Sunt 5 centre active, remarcăm că Spitalul Universitar are cea mai bogată activitate, dar trebuie spus că diferențele sunt create poate și de o finanțare inegală a centrelor. Este imperios necesar să creăm o curriculă de pregătire pentru neurointervenţional pentru că altfel nu vom putea acoperi aceste nevoi”, a spus prof. dr. Cristina Tiu, președintele Societății de Neurologie din România.

Campania ,,Timpul înseamnă viaţă",  care cuprinde un spot tv, un spot radio și un site dedicat, are rolul de a conștientiza opinia publică în ceea ce privește riscul unui AVC și importanța apelului la 112. Sunt prezentate cele mai importante simptome după care poate fi recunoscut un accident vascular cerebral: asimetrie facială, vorbire incoerentă și căderea unui braț (imposibilitatea de a mișca un braț). Ordinea simptomelor reprezintă acronimul AVC.

Cele două spoturi au primit avizul Consiliului Național al Audiovizualului și vor fi difuzate ca mesaj de interes public.