Campanie privind donarea de plasmă pentru COVID-19

Plasma convalescentă este una dintre soluțiile terapeutice folosite la noi în țară în lupta împotriva COVID-19. Dar România, la 6 luni de la debutul colectării plasmei convalescente a colectat 2,34 doze de plasmă convalescentă la fiecare 100 de pacienți COVID-19. Prin comparație cu media Uniunii Europene, performanța României este de 5 ori mai redusă, în condițiile în care U.E. colectează în medie 12 doze de plasmă convalescentă la fiecare 100 de pacienți COVID-19. În acest context, clujenii au demarat o campanie de donare de plasmă.

Campanie privind donarea de plasmă pentru COVID-19
Campanie privind donarea de plasmă pentru COVID-19

 Până acum, 2.500 de români au donat plasmă convalescentă COVID-19, adică 1,2% din totalul celor aproape 210.000 de pacienți COVID-19 din țara noastră. Campania ,,Donează plasmă, fii erou” a fost demarată pe 2 noiembrie de echipa  Donează sânge, fii erou! Cluj-Napoca în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca.

Pacienții care au trecut prin infecția cu noul coronavirus îi pot ajuta pe cei aflați în stare gravă venind la Centrul de Transfuzie și donând sânge. Plasma separată din sângele donat va fi prelucrată și utilizată ca metodă terapeutică în formele severe de COVID-19, fiind bogată în anticorpi, mici compuși care opresc acțiunea virusului.

,,Facem apel la bunăvoința tuturor clujenilor care au învins virusul să dea o mână de ajutor pacienților internați pe secțiile de ATI și să doneze plasmă. Procesul durează foarte puțin, nu este dureros și veți ști că ați salvat viața unui seamăn. Pentru a putea dona plasmă, trebuie să demonstrați că ați trecut prin infecția cu noul coronavirus și să îndepliniți condițiile donării de sânge”, a lansat echipa campaniei mesajul său către clujenii vindecați de COVID-19.

Donatorul poate demonstra că s-a vindecat de COVID-19 dacă se încadrează în una din următoarele cinci situații:

  1. Pacientul NU a fost internat în spital; se prezintă pentru a dona cu un test PCR pozitiv și cu un document obținut de la DSP ce atestă încheierea perioadei de izolare obligatorii la domiciliu. Trebuie să treacă minim 14 zile de la încheierea perioadei de izolare pentru ca pacientul să poată dona plasmă.
  2. Pacientul a fost depistat pozitiv pentru COVID-19 la un test PCR dar NU a fost internat în spital și nu a fost încadrat în baza de date a DSP. Va putea să doneze plasmă dacă au trecut cel puțin 28 zile de la primirea rezultatului pozitiv PCR.
  3. Pacientul a obținut un rezultat pozitiv la testarea serologică de anticorpi IgG anti SARS-CoV-2 efectuată la cerere, NU a fost internat în spital și nu a prezentat simptome specifice COVID-19. Poate dona plasmă convalescentă dacă au trecut minim 14 zile de la data sosirii rezultatului serologic pozitiv.
  4. Pacientul a fost internat în spital; se prezintă pentru a dona plasmă cu o scrisoare medicală sau cu un bilet de externare din spital care include un test PCR pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2, precum și cu un test PCR negativ efectuat ulterior care să indice vindecarea. În acest caz, ca pacientul să poată dona trebuie să treacă minim 14 zile de la obținerea rezultatului negativ.
  5. Pacientul a fost internat în spital; se prezintă pentru a dona plasmă cu o scrisoare medicală sau cu un bilet de externare din spital care include un test PCR pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2, precum și intervalul de timp stabilit de medicul curant în care pacientul trebuie să stea în izolare după externare. Și în acest caz, ca pacientul să poată dona trebuie să treacă minim 14 zile de la obținerea rezultatului negativ.

Potrivit lui Florin Hozoc, CEO-ul companiei Besmax Pharma Distribution care a oferit gratuit echipamente  necesare recoltării de plasma convalescentă centrelor de transfuzie sanguină din țară, în România au fost recoltate până acum 4.420 de doze de plasmă convalescentă, dintre care 3.011 doze (68%) prin plasmafereză, iar 1.409 doze (32%) prin recuperare din sânge integral.

Județele care realizează cele mai bune performanțe privind recoltarea de plasmă convalescentă (prin raportarea numărului de doze la fiecare 100 de pacienți COVID-19) sunt, în ordine: Buzău, Arad, Hunedoara, Argeș, Galați și Bistrița-Năsăud.

Pentru creșterea numărului de donări de plasmă convalescentă și pentru îmbunătățirea generală a performanței sistemului național de colectare a plasmei sunt necesare o serie de măsuri, în opinia lui Hozoc, printre care suplimentarea cu minim 30% a personalului din centrele de transfuzie sanguină (în special din centrele care au deja echipamente de plasmafereză),suplimentarea celor 18 echipamente de plasmafereză existente (prin donații, sponsorizări sau achiziționarea de către stat din fonduri europene),testarea privind prezența anticorpilor anti-SARS-COV-2 a tuturor celor care locuiesc în aceeași gospodărie cu persoane confirmate (pentru creșterea șanselor de a identifica potențiali donatori) și realizarea unei campanii naționale de informare și mobilizare a ex-pacienților COVID-19 pentru a deveni donatori de plasmă convalescentă.

Criteriile minime pentru a fi donator de plasmă convalescență le puteți consulta aici.

Credit foto: Pixabay