Boala Alzheimer: 35% dintre îngrijitori au ascuns diagnosticul de demență al unui membru al familiei

Peste 50 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu demență. În România numărul persoanelor care suferă de Boala Alzheimer (BA) este estimat la 300.000. De Ziua Mondială Alzheimer, marcată pe 21 septembrie, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative își dorește creșterea gradului de conștientizare cu privire la grupul care este cel mai susceptibil să se confrunte cu simptomele severe ale COVID-19, precum și cu izolarea socială.

Boala Alzheimer: 35% dintre îngrijitori au ascuns diagnosticul de demență al unui membru al familiei

Stigma este persistentă în jurul acestei afecțiuni și de aceea trebuie să continuăm să vorbim despre demență și în timpul # COVID-19, este mesajul asociației de pacienți. ,,Anul acesta trăim circumstanțe fără precedent datorate COVID-19. Dacă nu le spunem oamenilor că demența este o boală și că există lucruri pe care le putem face pentru a reduce riscul de a o avea, atunci nu vom reuși niciodată să schimbăm percepția și stigma asupra ei", a declarat Cristina Vlădău, vicepreședinte APAN România.

Dr. Daciana Toma, medic de familie în București, a subliniat că boala Alzheimer este o afecțiune cronică evolutivă, la fel ca hipertensiunea sau diabetul, dar în care persoana are nevoie de un alt fel de îngrijire, un alt fel de atenție.

,,Ca la orice altă boală este important să fie recunoscută la timp, și pentru asta cei apropiați și medicul de familie au rolul de bază. Recunoscută de timpuriu evoluția bolii poate fi încetinită. Și asta este fantastic. Este păcat să te gândești că cineva drag ție s-ar putea să aibă boala, dar să îți fie rușine să recunoști și să încerci „să ascunzi sub preș”, a precizat dr. Daciana Toma.

Potrivit statisticilor, 35% dintre îngrijitorii din întreaga lume au spus că au ascuns diagnosticul de demență al unui membru al familiei.

 Hai să vorbim despre demență

Se estimează că numărul persoanelor care suferă de demență se va tripla la nivel mondial, ajungând la 152 milioane până în 2050. Pandemia COVID-19 a evidențiat lipsa de pregătire a sistemelor de sănătate la nivel global pentru a oferi servicii de rutină și sprijin pentru persoanele care trăiesc cu afecțiuni cronice, și în mod deosebit demență, susține Alzheimer’s Disease International.

În timpul perioadei de restricții, este esențial ca persoanele în vârstă, în special cele care trăiesc cu demență, să nu fie excluse social. Pentru că în timpul pandemiei COVID-19, este important ca oamenii să continue să vorbească despre demență, APAN România a lansat campania ,,Hai să vorbim despre demență.” Persoanele care trăiesc cu demență și îngrijitorii lor au un dreptul la demnitate, respect și incluziune, la diagnostic, îngrijire și tratament.