Barometrul de Sănătate Publică: 18% dintre adulții din România împotriva vaccinării COVID-19

Ediția a doua a Barometrului de Sănătate Publică reliefează că sursa principală de informații medicale o reprezintă medicul de familie. 80% dintre români consideră că nu beneficiem de medicamente inovatoare în aceeași măsură ca alți europeni, arată acest Barometru care a analizat opiniile românilor cu privire la vaccinarea împotriva Covid-19, la accesul la medicamente inovatoare, terapii celulare și genice.

Barometrul de Sănătate Publică: 18% dintre adulții din România împotriva vaccinării COVID-19

Barometrul de Sănătate Publică, ediția decembrie 2021, a fost realizat cu sprijinul ARPIM și analizează percepțiile românilor în mai multe capitole distincte printre care: Poziționarea sănătății ca domeniu de interes, Respectarea măsurilor de igienă impuse de autorități, Vaccinarea împotriva COVID-19, Telemedicina, Obiceiurile nesănătoase (fumat, consum de alcool), Informarea privind sănătatea, Conspirațiile, Accesul la aparatură și medicamente moderne, Tratamente inovatoare (genice și celulare), Screening, Asigurări de sănătate etc.

 În prezent în România sunt vaccinate împotriva Covid-19 cu schema completă 7,6 milioane de persoane și 1,7 milioane cu doza de rapel.  Potrivit datelor Barometrului de Sănătate Publică, 67% dintre români cu vârste de 18 ani și peste aveau la momentul culegerii datelor (1-19 noiembrie) o raportare pozitivă la vaccinare și spuneau că se vor vaccina în perioada următoare, sau că au început vaccinarea, sau că erau complet vaccinate.

,,Desigur, cifra aceasta trebuie privită cu precauție, având în vedere că, deja, la sfârșitul lui noiembrie/începutul lui decembrie au apărut schimbări majore în discursul autorităților privind vaccinarea: certificatul verde la locul de muncă a încetat să fie o problemă presantă pentru public (cum era la jumătatea lui noiembrie); a apărut varianta omicron a virusului, despre care autoritățile medicale spun că nu este prea bine acoperită de vaccinurile disponibile - toate acestea vor încetini vaccinarea, care probabil va fi accelerată iarăși de un eventual val 5 pandemic, în ianuarie. Intenția, dar și rata reală de vaccinare au o dinamică extrem de contextualizată, funcție de evoluția pandemiei, mesajele publice, episoadele de relaxare etc.Să nu uităm că, potrivit datelor oficiale, la jumătatea lui noiembrie 47% dintre adulții din România erau vaccinați cu cel puțin o doză. La începutul lui decembrie, 52% erau vaccinați cu cel puțin o doză.18% dintre adulții din România încă sunt, potrivit datelor noastre, complet împotriva vaccinării”, se arată în Barometru.

Institutul de Științe Politice și Relații internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și Centrul de cercetări sociologice LARICS (CCSL) au lansat luna aceasta a doua ediție a “Barometrului de Sănătate Publică” din România.

Barometrul de sănătate publică este un instrument anual complex de evaluare și analiză ce își propune să măsoare percepții, atitudini și viziuni legate de politica de sănătate publică a României în contextul mai amplu al pandemiei cauzate de virusul COVID-19, dar fără a se limita la aceasta.

„Epidemia de coronavirus și-a pus o amprentă puternică asupra percepției populației cu privire la vulnerabilitatea sistemului de sănătate din România. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care observăm un interes major  din partea populației pentru sănătatea publică, 64, 3 %. Tocmai de aceea, factorii de decizie, în parteneriat cu toți actorii relevanți, trebuie să acorde prioritate investițiilor pe termen lung, atât în industria farmaceutică cât și în asistența medicală, și să recunoască legătura clară dintre sănătate, economie și bunăstarea populației”, a declarat Dan Dungaciu, Director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale ”Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române

 

Referitor la pandemie, românii au fost întrebați dacă respectă de obicei măsurile de igienă și distanțare socială impuse de contextul pandemic.

Ccei mai mulți români declară că da (64,7% da; 11,5%  mai degrabă da). 19,6% au ales varianta “Le respect doar pe cele care nu mi se par absurde”, 4,2% au ales nu sau mai degrabă nu. Potrivit documentului, peste 3 sferturi din populația adultă a României înțelege că este normal să fie respectate măsurile impuse de contextul pandemic. Dezinfectarea mâinilor, distanțarea fizică față de alte persoane, izolarea în casă la primele simptome sunt măsuri apreciate ca utile de peste 90% dintre respondenți. Nici purtarea măștii nu mai este atât de refuzată ca la începutul pandemiei, dacă este la interior. 83,3% consideră util portul măștii în spații închise, dar abia 34,5% consideră masca utilă în spații deschise.

 Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, hotărârea 112 prin care se propune începând din 9 decembrie o serie de relaxări, printre care și renunțarea la masca de protecțe în spațiile publice deschise neaglomerate.