Astmul bronșic, o provocare pentru orice sistem de sănătate

Peste 300 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu astm bronșic în lume. În România sunt în jur de 900.000 de oameni care suferă de astm. De Ziua Mondială a Astmului, marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai, medicii pneumologi români atrag atenția că prevalența astmului este în continuă creștere, fiind necesare acțiuni de prevenție.

Astmul bronșic, o provocare pentru orice sistem de sănătate

Ziua Mondială a Astmului  are ca temă în acest an „Acces egal la tratament și reducerea lipsurilor în îngrijirea astmului”. Societatea Română de Pneumologie (SRP) a marcat această zi printr-o conferință de presă în care a arătat că astmul netratat la timp înseamnă suferință pentru pacienți, dar și costuri mai mari pentru sistemul de sănătate.

„De peste 15 ani, Societatea Română de Pneumologie organizează acțiuni de informare și prevenire a astmului. Cu toate că încă nu există un tratament care să vindece astmul, medicamentele existente sunt extrem de eficiente, iar un management adecvat al astmului, pe termen lung, le va permite pacienților să dobândească un control mai bun asupra bolii. Cu fiecare an, învățăm mai multe despre astm, se descoperă noi opțiuni terapeutice, aflăm noi metode de eliminare a neajunsurilor în provocările legate de astm. Pentru evaluarea și gestionarea astmului, pacientul trebuie să se adreseze medicului specialist”, a declarat prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președintele Societății Române de Pneumologie.

Pentru a-i ajuta și mai mult pe pacienții cu boli respiratorii, Societatea Română de Pneumologie pune la dispoziția lor platforma casapneumologilor.ro. Toate informațiile de aici sunt validate de specialişti recunoscuţi în patologiile respiratorii.  Pe lângă materialele educative pe care le pot citi aici, utilizatorii au la dispoziție două instrumente utile: Harta pneumologilor români și aplicația Navigator.

Mai exact, cu doar un click pe hartă, pacienții pot găsi medicul potrivit chiar în orașul lor sau în cea mai apropiată localitate. De asemenea, se pot programa la o consultație la un medic înscris în platformă la numărul de telefon: 021.9904, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 09.00-17:30. Programările se vor putea face atât în centrele de stat, cât şi în cele private. În funcţie de relaţia contractuală pe care o are instituția în care lucrează medicul solicitat cu Casa de Asigurări de Sănătate, consultaţia poate fi gratuită (în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie) sau contracost (dacă instituţia unde lucrează medicul pneumolog nu se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate). Toate aceste detalii vor fi comunicate pacientului de către operator.

„Eliminarea deficiențelor în îngrijirea astmului reprezintă obiectivul fundamental pentru pacienți în anul 2022: înțelegerea afecțiunii, a tratamentului de lungă durată, educația pacienților cu repere accesibile de diagnostic și tratament va conduce la diminuarea abuzului de medicație bronhodilatatoare de lungă durată, la utilizarea corectă a medicației inhalatorii, la creșterea aderenței la tratament și în final de dezideratul esențial pentru fiecare pacient: controlul astmului,” a afirmat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Secțiunii de Cancer Pulmonar a Societății Române de Pneumologie.

„Astmul bronșic cu toate neajunsurile sale poate fi și rămâne o provocare pentru orice sistem de sănătate chiar și după mulți ani de studiere a lui și disciplinare educațională a personalului medical și al pacienților. Ghidurile au progresat și de aceea cred că este vremea ca ele să fie reamintite și cu ocazia acestei conferințe de presă pentru că semnalează progresele în managementul, diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni în încercarea de diminua evoluția spre astm sever și a consecințelor sale transferate într-o povară economică a bolii pentru casele de asigurări,” a precizat prof. dr. Florin Mihălțan, directorul Școlii Societății Române de Pneumologie.

 În Europa, 1 persoană moare din cauza astmului în fiecare oră

Aproape 10 milioane de cetățeni ai Europei, copii și adulți, au astm. Potrivit statisticilor europene 1 din 4 cetățeni suferă de alergii, despre care se știe că au legătură cu astmul. Majoritatea pacienţilor cu astm alergic prezintă şi simptome de rinoconjunctivită alergică.

,,Dintre pacienţii cu astm, un procent de 2-5% evoluează spre forme severe care necesită terapii complexe, au frecvente exacerbări care necesită vizite în serviciul de urgenţă sau internări, toate generatoare de costuri mari pentru sistemul de sănătate publică, absenteism de la locul de muncă şi alterarea calităţii vieţii pacientului inclusiv risc de deces”, a declarat, prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu, preşedintele Societății Române de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC). Vestea proastă este că se preconizează că numărul acestor pacienți se va dubla în următorii zece ani.

,,Trebuie subliniat că pentru astm nu există vindecare. Simptomele astmului pot fi tratate eficient la majoritatea pacienţilor, la costuri considerabile, dar netratarea astmului este şi mai costisitoare. Mulţi pacienţi rămân slab controlaţi, în ciuda tratamentului disponibil”, a mai spus prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu.

În prezent, cele mai frecvente provocări legate de astm în România sunt: accesul egal la diagnostic și tratament indiferent de situația socio-economică pe care o are pacientul, vârsta sau etnia sa; persoanele cu astm nu știu suficient de mult despre boala lor, despre folosirea și monitorizarea tratamentelor inhalatorii; prioritizarea astmului față de alte boli cronice; conștientizarea bolii la nivel general, deci și în rândul persoanelor care nu au această afecțiune; conștientizarea faptului că astmul este o boală cronică.