Asistenții medicali care refuză vaccinarea antiCovid-19 ar putea fi mutați de la locul de muncă

Noile reglementări le permit angajatorilor să redistribuie asistenții medicali care refuză vaccinul Covid-19 către alte locuri de muncă, mai puțin expuse. Acest lucru se întâmplă în Anglia, în baza unui ghid actualizat în luna martie a acestui an.

Asistenții medicali care refuză vaccinarea antiCovid-19 ar putea fi mutați de la locul de muncă

Personalul sanitar din prima linie de sănătate și asistență socială se numără printre categoriile care au priorități la vaccinarea Covid-19 în Marea Britanie, dar administrarea vaccinului nu este obligatorie.

Ghidul englez specifică faptul că vaccinul Covid-19 a fost „cel mai puternic instrument în păstrarea siguranței la personalul medical” și stabilește modalități de creștere a absorbției de cadre medicale, dar include și noi sfaturi pentru angajatori cu privire la ce să facă dacă personalul a refuzat vaccinarea împotriva Covid-19.

„Dacă riscul persistă pentru membrii personalului, colegii sau pacienții  acestuia fiind semnificativ, acesta ar putea fi mutat într-un cadru mai puțin expus, ca opțiune”, se arată în ghidul național englez de sănătate publică.

 Potrivit documentului, ar trebui să aibă loc o conversație unu-la-unu între membru al personalului ezitant și fie un manager fie o altă „persoană de încredere”, cum ar fi un clinician, vaccinator sau un coleg. Aceste tipuri de conversații s-au dovedit a convinge oamenii să se răzgândească în privința vaccinării în 60-70% din cazuri.

„În cazul în care un cadru medical refuză să-și dezvăluie statutul său privind vaccinarea antiCovid-19 sau în urma unei conversații individuale decide să refuze vaccinul, va trebui să aibă loc o conversație privind mutarea de la locul de muncă într-un cadru mai puțin expus. Aceste conversații pot necesita prezența reprezentanților sindicatelor locale”, a precizat NursingTimes.net.

Înainte de redistribuirea personalului trebuie luate însă alte măsuri pentru a menține în siguranță personalul care refuză vaccinul, conform instrucțiunilor. Acestea includ asigurarea faptului că acele cadre medicale au și folosesc echipamente de protecție individuală adecvate și că sunt conștiente de standardele de control al infecțiilor.

„Personalul care nu este vaccinat poate fi un risc pentru pacienți”, sunt de părere englezii. Conform ultimelor date de la NHS Anglia peste 1.098.253 de lucrători din domeniul sănătății din prima linie au primit cel puțin o primă doză de vaccin antiCovid-19, ceee ce reprezintă 94,8% din cadrele medicale.

„Personalului sanitar ar trebui să i se ofere toate oportunitățile de acces la vaccinare. De asemenea, trebuie să poată lua decizia de a se vaccina după ce a primit informații corecte, încurajare și o explicație clară a beneficiului și valorii acesteia”, a spus Helen Donovan, specialist în sănătate publică la Colegiul Regal de Asistență Medicală.

Vaccinarea va ajuta la protejarea asistentelor medicale și a lucrătorilor din domeniul sănătății împotriva formelor grave a bolii și va împiedica transmiterea infecției către alții. În ceea ce privește redistribuirea personalului, „nu este o soluție simplă„ unică pentru toți ”, iar angajatorii trebuie să o examineze împreună cu persoana respectivă”, e de părere Donovan.

Accesul asistenților medicali englezi la vaccinarea împotriva COVID-19 este mai lent pentru cei care lucrează în afara sistemului public de sănătate britanic (NHS).

,,Asistentele care lucrează în afara NHS sunt lăsate în urmă în programul de vaccinare din Marea Britanie”, avertiza în luna februarie un sondaj al Colegiului Asistenților Medicali (Royal College of Nursing).