Asistent medical care i-a salvat viața Papei Francisc, promovat în postul de asistent medical personal al suveranului pontif

Postul de ,,asistent medical personal'' al Papei nu a existat până acum. Papa Francisc a creat acest post după ce a recunoscut că are nevoie de mai multă îngrijire, din cauza stării sale de sănătate și a apelat la serviciile unui asistent medical, care anul trecut i-a salvat viața.

Asistent medical care i-a salvat viața Papei Francisc, promovat în postul de asistent medical personal al suveranului pontif

Massimiliano Strappetti este de profesie asistent medical, a lucrat la Policlinica UA. Gemelli care aparține Universității Catolice del Sacro Cuore, o policlinică universitară din Roma.

Strappetti a ocupat funcția de coordonator al asistenților medicali al departamentului de sănătate al Vaticanului, un serviciu mic de asistență medicală al Vaticanului, care oferă îngrijiri de bază angajaților Vaticanului și familiilor acestora, iar acum a devenit ,,asistent medical personal'' al Papei Francisc.

Asistentul medical l-a însoțit pe suveranul pontif luna trecută într-o călătorie dificilă în Canada și a fost disponibil pentru a-l ajuta cu scaunul cu rotile în timpul audienței generale a papei. Potrivit presei internaționale, Papa Francisc ar fi declarat la întoarcerea din voiajul apostolic că înaintarea în vârstă, precum şi dificultăţile la mers semnalează o fază nouă, mai lentă, a pontificatului său.

Papa în vârstă de 85 de ani s-a confruntat cu o serie de probleme de sănătate în ultimul an. Ligamentele încordate de la genunchiul drept i-au redus drastic mobilitatea astfel că Papa Francisc poate merge pe distanțe scurte cu un baston sau cu un cadru de mers, deși folosește și un scaun cu rotile.
Pontiful a suferit de o îngustare severă a colonului cauzată de diverticulită sau de formarea unor mici umflături pe peretele intestinal, iar Strapetti a fost cel care l-a convins pe suveranul pontif că intervenţia chirurgicală nu mai poate fi amânată.

,,Mi-a salvat viaţa un asistent medical, un bărbat cu multă experiență”, a spus Papa Francisc pentru radioul COPE în cadrul Conferinței Episcopilor din Spania, potrivit abcnews.go.com

Asistentul medical Strappetti a fost cel care a constatat cu exactitate acea problemă intestinală, care a dus la spitalizarea timp de 10 zile a Papei în iulie 2021 și care s-a lăsat cu eliminarea a 33 de centimetri din colonul acestuia.

Pontiful a remarcat că a fost a doua oară când un asistent medical i-a salvat viața. Înaintea lui Massimiliano Strappetti a fost o asistentă medicală din Argentina, țara natală a Papei, care decis în anul 1957 să dubleze cantitatea de medicamente prescrise lui Francis, pe atunci cunoscut sub numele de Jorge Mario Bergoglio, după ce o parte din plămâni i-a fost îndepărtat din cauza unei infecții respiratorii.

În prezent, Papa Francisc are un medic personal, pe dr. Roberto Bernabei care a fost numit de pontif anul trecut. Bernabei este medic internist și medic specialist geriatriu la Spitalul Universității Catolice del Sacro Cuore din Roma.

Papa Francisc nu este singurul papă care se confruntă cu probleme de sănătate. Și Papa Ioan Paul al II-lea, care a decedat în 2005, a beneficiat de mai mulţi îngrijitori medicali în ultimii ani ai vieţii.

,,Cred că la vârsta mea, şi cu această limitare, trebuie să-mi menajez (forţele) puţin pentru a putea sluji Biserica, sau dimpotrivă să mă gândesc la posibilitatea de a mă retrage. Dar voi încerca să continui să călătoresc, să fiu aproape de oameni, pentru că este un mod de a-mi face datoria", a mai spus Papa Francisc, după cum a relatat Reuters.

Credit foto: https://pixabay.com/photos/pope-francis-audience-vatican-1784304/