Aparatură medicală pentru nou-născuți, la Maternitatea Spitalului Universitar de Urgență București

La Spitalul Universitar de Urgență București s-au născut anul acesta 2.106 de copii, 264 fiind nașteri înainte de termen. Pentru că intervenția în cazuri severe presupune aparatură medicală adecvată, Secția de Neonatologie a spitalului a primit, prin transfer de la alte spitale, alți 38 de nou-născuți în 2020. Astăzi Organizația Salvați Copiii România a dotat Maternitatea Spitalului Universitar de Urgență București cu aparatură medicală.

Aparatură medicală pentru nou-născuți, la Maternitatea Spitalului Universitar de Urgență București

Este cea de-a patra dotare pe care organizația o face Secției de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București. De această data, unitatea sanitară a primit un incubator de transport, un ventilator de transport, un electrocardiograf-ECG și două monitoare de funcții vitale, în valoare de 36.300 de Euro.

„Îngrijirea prematurilor foarte mici necesită multe resurse, utilizând tehnologie medicală avansată și medicamente costisitoare, dar viața micilor pacienți este neprețuită. De aceea, suplimentarea bugetului alocat sănătății prin activitățile civice și caritabile desfășurate de organizațiile neguvernamentale sunt de mare folos și trebuie apreciată și încurajată. Datorită colaborării cu Salvați Copiii, maternitatea SUUB deține acum un incubator de transport și un ventilator de transport performant ce permit suportul respirator optimal între sala de nașteri și terapia intensiva neonatală, aparatură care va face diferența în îngrijirea nou-născuților”, a explicat doctorul Adriana Dan, șeful Secției de Neonatologie.

 Pentru a putea primi și trata cu celeritate cazurile grave de prematuri și nou-născuți cu patologii complexe, medicii de la Spitalul Universitar de Urgență București au nevoie de completarea dotărilor existente cu încă două ventilatoare neonatale pentru ventilația blândă a nou-născuților foarte prematuri, lămpi de fitoterapie care să faciliteze apropierea dintre mamă și copil, pompe de perfuzie cu tehnologie avansată și realizarea unui sistem de monitorizare centralizată a tuturor parametrilor vitali ai nou-născuților din terapia intensivă - echipamente indispensabile pentru o maternitate de grad III. Tot aici au mai fost donate dățile trecute două ventilatoare neonatale de ultimă generație, o sondă ecografică și două incubatoare în valoare totală de 108. 885 de Euro.

 „Dotarea maternităților din România reprezintă o prioritate națională și ar trebui definită ca atare în orice program de guvernare. De aparatura medicală depind atât supraviețuirea copiilor născuți prematur, cât și calitatea unui act medical pentru care medicii au nevoie de sprijinul nostru. Sunt maternități pentru care Salvați Copiii intervine constant, pentru a pune la dispoziția medicilor aparatura medicală vitală. Acest lucru nu ar fi posibil fără implicarea susținătorilor și a medicilor”, a afirmat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

 Organizația Salvați Copiii lansează un apel, la finalul anului, pentru sprijinirea urgentă a 10 secții de terapie intensivă neonatală și de pediatrie cu echipamente medicale performante. În anul 2020, Salvați Copiii a oferit peste 273.609 echipamente și materiale medicale indispensabile către 57 de unități medicale și de îngrijire pacienți (peste 60 de secții de neonatologie și pediatrie) și 79 de cabinete de medicină de familie. O bună parte din fonduri au fost obținute cu ajutorul mecanismului de redirecționare a 20% din impozitul pe profit. Salvați Copiii se bazează și în acest an, pe generozitatea companiilor, care pot dona 20% din impozitul pe profit pentru a sprijini nou-născuții prematuri din România.