Alăptatul la sân trebuie să fie o prioritate la nivel mondial!

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că 2 copii din 3 nu ajung să fie hrăniți la sân exclusiv în primele 6 luni de viață, așa cum este recomandat – o rată care nu s-a îmbunătățit de decenii. De asemenea, 3 din 5 copii nu ajung să fie alăptați în prima oră de viață, în pofida beneficiilor. Până pe 7 august se celebrează Săptămâna Mondială a Alăptării, prilej bun pentru specialiștii din domeniul sănătății și asociațiile care promovează alăptarea de-a atrage atenția asupra faptului că alăptatul este un drept al copilului și al mamei, un drept fundamental pentru un viitor sănătos!

 Alăptatul la sân trebuie să fie o prioritate la nivel mondial!

În Săptămâna Mondială a Alăptării, Asociația SAMAS celebrează prin muzică, organizând Simfonia Alăptării un eveniment unic în România, care se derulează în 5 maternități din București, Iași, Cluj, Timișoara și Pitești. Cinci artiste lirice vor interpreta a capella compozițiile ,,Mille cherubini in coro" de Alois Melichar și liedul ,,Cântec de leagăn" (Wiegenlied) de Franz Schubert.

Momentele artistice susținute de sopranele Crina Vezentan, Andreea Vlaicu, Andra Bivol Costea, Lavinia Bocu, Angelica Solomon și Andreea Stoica,  care marchează astfel Săptămâna Mondială a Alăptării, vor fi transmise live pe paginile de Facebook ale Asociației SAMAS.

„Săptămâna Alăptării este un eveniment special în fiecare an, când facem tot ce știm mai bine ca să celebrăm acest dar unic de nutriție, protecție și sănătate pentru bebeluș. Încurajăm mamele să alăpteze, instruim cadrele medicale, ca să sprijine activ alăptarea și comunicăm mesaje de normalizare a alăptării pentru societatea românească. În 2021, Săptămâna Alăptării este cu atât mai mult  o ocazie pentru sărbătoare, deoarece noi, Asociația SAMAS,  am  reușit să implementăm cel mai util și eficient program național pentru alăptarea în siguranță a bebelușilor născuți de mame cu Covid-19: ''SAMAS la Bine și la Greu''. A fost un an în care am realizat încă o dată, că pentru a reuși, alăptarea are nevoie de susținerea tuturor. De aceea, mama și bebelușul trebuie înconjurați cu dragoste, sprijin, îndrumare și înțelegere de cadre medicale, familie, comunitate și societate, întocmai ca o simfonie ce ajunge la armonie numai dacă toți artiștii, de la soprană la ultimul clopoțel, lucrează împreună. De aici, ideea de a sărbători alăptarea prin muzică anul acesta”, a precizat Ana Măiță, reprezentant al Asociației SAMAS și consilier pentru drepturile mamelor.

În afara evenimentelor artistice, educatori perinatali din rândul asistenților medicali și moașelor sunt implicați în alte activități de promovare a alăptării. Paula Pasăre, educator perinatal SAMAS și asistent medical va răspunde întrebărilor despre alăptare pe 5 august ora 10 în parcul din Filiași și va discuta despre rezolvarea problemelor pe care mamele care alăptează le pot întâmpina. La eveniment, sunt invitați și un paramedic și un medic de planning familial, care vor vorbi despre tehnici de prim ajutor pentru copii și, respectiv, despre contracepție după naștere.

 

Conform Studiului Național ,,Alăptarea și nutriția copiilor în primul an de viață”, desfășurat de Asociația SAMAS, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului și Societatea Națională de Medicina Familiei, rata alăptării exclusive a crescut la 29,8% în 2016 vs. 12,6% în 2010.

,,Alăptarea la sân este cel mai bun start al copilului în viață și oferă nenumărate beneficii pentru sănătatea fizică și emoțională atât a copilului, cât și a mamei. Trebuie ținut cont, însă, că, deși vorbim de un proces natural, acesta nu este, întotdeauna, ușor și că, de multe ori, mamele au nevoie de sprijin pentru a începe și a susține alăptarea. Salutăm adoptarea și promulgarea Legii privind alăptatul în public, însă considerăm că nu trebuie să ne oprim aici și că este nevoie și de inițiative care să faciliteze accesul mamelor la consiliere în alăptare, pentru a putea depăși provocările legate de această perioadă”, a declarat dr. Valeria Herdea, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, organizație care își alătură vocea campaniei mondiale menite să crească gradul de conștientizare privind importanța alăptării și să încurajeze măsurile pe teme legate de alăptare, inclusiv facilitarea accesului mamelor la consiliere pentru alăptare.

Tema de anul acesta a Săptămânii Mondiale a Alăptării este Apărarea Alăptării – O Responsabilitate Comună și se concentrează pe modul în care alăptatul la sân contribuie la supraviețuirea, sănătatea și bunăstarea tuturor, de la nivelul individului la nivel de societate și națiune, astfel că trebuie să fie o prioritate la nivel mondial.

Alăptarea la sân poate fi legată de fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), astfel că poate fi considerată una dintre cheile pentru îndeplinirea Agendei 20302. Dintre aceste Obiective de Dezvoltare Durabilă menționăm:

Eradicarea sărăciei - Alăptarea reprezintă modul ideal, natural și accesibil oricărei mame pentru hrănirea nou-nascutului ei, laptele matern fiind singurul aliment perfect adaptat nevoilor copilului nou -născut.

Eradicarea foametei, asigurarea securității alimentare, îmbunătățirea nutriției – Alăptarea la sân până la doi ani și chiar și după aceea asigură nutrienți de calitate, surse de energie și ajută la combaterea subnutriției, dar și obezității.

Asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă – Studiile arată că alăptarea la sân îmbunătățește semnificativ sănătatea, dezvoltarea și supraviețuirea copiilor și mamelor, atât pe termen scurt, cât și lung.

În perioada pandemiei de COVID-19, alăptarea la sân a devenit o ,,problemă” în special în cazul bebelușilor veniți acum pe lume din mame infectate cu noul coronavirus, pentru care s-a recomandat izolarea nou-născuților și hrănirea acestora cu formulă de lapte. Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății referitoare la mamele care au COVID-19 sunt pentru alăptare, în condițiile în care se respectă toate măsurile de precauție privind limitarea răspândirii noului coronavirus.  UNICEF a luat poziție de asemenea, în contextul COVID-19, în care nu există nicio dovadă că boala poate fi transmisă prin laptele matern, pledând pro alăptare pentru femeile diagnosticate cu COVID-19.