3 milioane de copii au ratat prima doză de vaccin antirujeolic din cauza pandemiei de COVID-19

Vaccinarea copiilor din întreaga lume a fost perturbată din cauza pandemiei de COVID-19, astfel că rata de administrare a vaccinurilor la copii a scăzut anul trecut în majoritatea țărilor.

3 milioane de copii au ratat prima doză de vaccin antirujeolic din cauza pandemiei de COVID-19

Potrivit noilor date publicate de OMS și UNICEF 23 de milioane de copii din lumea întreagă au ratat vaccinurile din schemele pediatrice în 2020. Țările riscă reapariția rujeolei și a altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Anul trecut, 3,5 milioane de copii au ratat prima doză de vaccin diftero-tetano-pertussis (DTP-1), iar 3 milioane au ratat prima doză de vaccin antirujeolic. 

 „Chiar și înainte de pandemie existau semnale îngrijorătoare că pierdeam teren în lupta pentru vaccinarea copiilor împotriva bolilor copilăriei care pot fi prevenite, printre care și epidemiile de rujeolă de acum doi ani. Pandemia a agravat și mai mult situația. În timp ce distribuirea echitabilă a vaccinurilor împotriva COVID-19 ne preocupă pe toți, trebuie să nu uităm că vaccinurile au fost întotdeauna distribuite inechitabil, dar această situație nu trebuie să continue”, a declarat Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF.

În România, datele UNICEF și OMS arată că acoperirea cu DTP-3 a scăzut de la 88% în 2019 la 87% în 2020, 24.000 de copii rămânând nevaccinați. În 2020, acoperirea vaccinală cu prima doză de vaccin antirujeolic (ROR) era de 87%, o scădere de la 90% în 2019, estimarea fiind că 24.000 de copii din România nu au fost imunizați cu prima doza. Acoperirea cu cea de a doua doză ROR era estimată la 75% în 2020 (46.000 de copii nevaccinați), o scădere de un procent față de anul pre-pandemic anterior. O creștere de 1% a fost înregistrată în cazul vaccinului BCG (administrat în maternități), de la 96% în 2019 la 97% anul trecut, 6.000 de copii rămânând nevaccinați.

Încă dinainte de pandemia de COVID-19, rata de vaccinare a copiilor împotriva difteriei, tetanusului, tusei convulsive și poliomielitei la nivel global rămăsese blocată la circa 86% timp de mai mulți ani. Această rată este semnificativ mai mică decât cea de 95% recomandată de OMS pentru a se asigura protecția împotriva rujeolei (aceasta fiind deseori prima boală care reapare atunci când copiii nu sunt cuprinși în schemele de vaccinare) și insuficientă pentru a opri alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Până la 17 milioane de copii nu au primit nici măcar un vaccin în 2020

Anul trecut în toate regiunile, a crescut numărul copiilor care au ratat primele doze, vitale, de vaccin, iar alte milioane ratează vaccinuri ulterioare. Ponderea copiilor neprotejați, și anume copii care nu au primit cel puțin unele doze de vaccin, a crescut în țările cu venituri medii. India prezintă o scădere deosebit de mare, acoperirea cu DTP-3 scăzând de la 91% la 85%. Alimentată de insuficiența finanțării, informații greșite privind vaccinurile, instabilitate și alți factori, o imagine îngrijorătoare apare și în regiunea OMS America de Sud, unde acoperirea vaccinală continuă să scadă.

Doar 82% dintre copii au primit schema completă de vaccinare DTP, față de 91% în 2016. La nivel global, rata de acoperire cu trei doze de vaccin diftero-tetano-pertussis (DTP-3) a scăzut de la circa 86% în 2019 la 83% în 2020, aceasta însemnând că 22,7 milioane de copii nu au fost vaccinați. În cazul primei doze de vaccin antirujeolic, rata de acoperire a scăzut de la 86 la 84%, aceasta însemnând că 22,3 milioane de copii nu au fost vaccinați. Rata de acoperire cu a doua doză de vaccin antirujeolic era de 71% (față de 70% în 2019). Pentru controlul rujeolei, este necesară o acoperire de 95% cu două doze de vaccin. Țările care nu pot atinge acest nivel de acoperire derulează periodic campanii naționale pentru a acoperi diferența. 

„Izbucnirea mai multor epidemii ar avea efecte catastrofale asupra comunităților și sistemelor de sănătate deja angajate în lupta împotriva COVID-19, astfel încât este mai urgent ca oricând să se investească în vaccinarea copiilor și să se ia măsuri pentru cuprinderea tuturor copiilor în programele de vaccinare”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General al OMS.

„Acestea sunt cifre alarmante, care sugerează că pandemia anulează ani de progres în vaccinarea de rutină și expune milioane de copii unor boli ucigătoare, dar care pot fi prevenite. Acesta este un semnal de alarmă. Nu putem permite ca una dintre consecințele pandemiei de COVID-19 să fie reapariția rujeolei poliomielitei și a altor boli ucigătoare. Trebuie să colaborăm cu toții și să ajutăm țările să învingă COVID-19, asigurând acces global și echitabil la vaccinuri, dar și să reluăm programele de vaccinare de rutină. Viitorul sănătății și bunăstării a milioane de copii din întreaga lume și a comunităților din care fac parte depinde de acest demers”, a afirmat dr. Seth Berkley, CEO al Gavi, Alianța pentru Vaccinuri.