Screeningul pentru cancerul colorectal la femei înainte de 50 de ani reduce semnificativ riscul de cancer

Începerea screening-ului înainte de vârsta de 50 de ani la femei reduce semnificativ riscul și incidența cancerului colorectal, este concluzia unui nou studiu din care au făcut parte și asistente medicale.

Screeningul pentru cancerul colorectal la femei înainte de 50 de ani reduce semnificativ riscul de cancer

Spitalul General Massachusetts (MGH) a derulat un studiu potrivit căruia femeile care au început screening-ul pentru cancerul colorectal la vârsta de 45 de ani, au un risc cu 50 până la 60% mai mic de cancer colorectal față de cele care nu au fost supuse deloc screening-ului.

 Screeningul pentru cancerul colorectal (CRC) la femeile înainte de vârsta de 50 de ani poate reduce semnificativ riscul de CCR. Această constatare, publicată în JAMA Oncology, susține recomandările Societății Americane de Cancer și ale Grupului operativ al Serviciilor Preventive din SUA în ultimii patru ani pentru a începe screening-ul la vârsta de 45 de ani pentru a aborda creșterea constantă a cazurilor de CRC cu debut mai tânăr.

„Deși a existat o creștere alarmantă a incidenței cancerului colorectal în ultimele decenii la persoanele mai tinere, screening-ul s-a concentrat în mare parte asupra persoanelor de peste 50 de ani”, a declarat dr. Andrew Chan, gastroenterolog și epidemiolog la MGH și autor principal al lucrării.

„Munca noastră oferă date în premieră pentru a arăta că inițierea screening-ului la o vârstă mai tânără poate reduce riscul unui individ de cancer colorectal și incidența generală a cancerului a populației, demonstrând astfel impactul substanțial al screening-ului mai devreme atât asupra individului, cât și asupra populației largi", a precizat medicul potrivit siteului sciencedaily.com.

Dintre toate tipurile de cancer, cel colorectal are a treia cea mai mare incidență a decesului atât la bărbați, cât și la femei din SUA. Chiar dacă numărul total de cazuri de CCR a scăzut, incidența în rândul persoanelor sub 50 de ani -- un grup pentru care screening-ul de rutină nu a fost recomandat până când doar recent -- a crescut cu 51 la sută din 1974 până în 2013, conform datelor epidemiologice. Pentru a evalua asocierea dintre riscul CRC și colonoscopiile inițiate la diferite vârste, MGH a efectuat un studiu cuprinzător care a inclus 111.801 de femei din cadrul Nurses Health Study II, o cohortă mare de asistente medicale înregistrate cu reședința în 14 state.

Cercetătorii au descoperit că începerea screening-ului la vârsta de 45 până la 49 de ani a dus la o reducere semnificativă a cazurilor efective de CCR diagnosticate până la vârsta de 60 de ani, în comparație cu o strategie în care femeile au început să facă screening la vârsta de 50 până la 54 de ani. În timp ce studiul s-a concentrat la femei, Chan sugerează că aceleași beneficii se obțin probabil și pentru bărbați, deși adaugă că sunt necesare studii suplimentare.

 Instrumentul tradițional de screening CRC este colonoscopia. Această tehnică invazivă permite îndepărtarea polipilor care ar putea deveni maligni în timp și detectarea cancerelor în stadiu incipient care pot fi tratate mai eficient. Opțiunile de screening s-au extins mai recent prin teste pe scaun, care sunt neinvazive și pot fi mai convenabile pentru indivizi.