România ,,campioană” la mame minore! O treime dintre gravide nu au făcut analizele recomandate

Un nou-nӑscut din zece din România provine din mamă adolescentă, ceea ce crește exponențial riscul de prematuritate și de mortalitate infantilă. Mai grav este că 4 din 10 gravide sau mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinei de familie, pe durata sarcinii, semnalează organizația Salvați Copiii România.

România ,,campioană” la mame minore! O treime dintre gravide nu au făcut analizele recomandate

Țara noastră contribuie cu mai mult de un sfert dintre mamele sub 18 ani (30%) din toată Uniunea Europeană și cu 45% dintre mamele cu vârsta sub 15 ani. Două din 10 mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, potrivit celei mai recente anchete realizate de Salvați Copiii România.

Federația Națională a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie și multe gravide din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește.  

80% dintre gravidele sau mamele sub 18 ani nu au utilizat nicio metodă contraceptivă deoarece nu au avut informații despre aceasta, arată analiza privind situația accesului gravidelor din comunități defavorizate la servicii medicale

25% dintre gravidele vulnerabile nu au asigurare medicală, iar 33% dintre gravide afirmă că nu au făcut analizele recomandate de când sunt gravide, lipsa banilor fiind principalul impediment menționat. Doar 4 din 10 gravide afirmă că toate analizele au fost gratuite.

România a dat sub 5% din numărul total de nașteri din Uniunea Europeană în 2020, cu toate astea dintre cele 198.302 de nașteri înregistrate în România în 2020 potrivit datelor definitive INS, 731 provin de la fete sub 15 ani și 17.366 de la fete cu vârsta între 15-19 ani. În anul 2020, în topul județelor cu mame minore se clasează pe primele locuri Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor și Dolj (52) și Brașov (40). În anul 2021, potrivit datelor semi-definitive INS, 687 de nașteri au provenit de la mame cu vârsta sub 15 ani.

România continuă să se mențină pe primele locuri în UE 27 în ceea ce privește rata mortalității la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2020 potrivit datelor INS (5,6/1000 născuți vii) fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani.

Din anul 2010, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.120 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro și a lucrat în 64 de comunități rurale defavorizate, cu 80.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

Din 2015, Salvați Copiii România a organizat caravane de susținere a sănătății fetelor si femeilor în județele Neamț, Vaslui, Iași, Giurgiu, Constanța, Brașov, Tulcea, Botoșani și Suceava. Au fost implicați 70 de medici, medici rezidenți, asistenți medicali și asistenți sociali, pentru facilitarea accesului pentru fetele si femeile vulnerabile la ecografii gratuite de sân, ecografii abdominale, ecografii transvaginale, recoltări Babeș Papanicolau și sesiuni de informare. În total, au fost sprijinite 5.000 de beneficiare din cele nouă județe, prin servicii medicale gratuite sau prin consiliere individuală și de grup.