Prof. dr. Daniel Coriu: ,,Ne aflăm într-o criză permanentă de sânge”

În anul 2019, 28 de țări din UE și din Zona Economică Europeană, au raportat un număr de 22,9 milioane de unități de sânge sau componente sanguine recoltate. Studiile arată că în jur de 2% din unitățile de sânge colectate anual nu sunt utilizate terapeutic, reprezentând aproximativ jumătate de milion de unități de sânge „pierdute”. În România, nevoia de sânge este mare, potrivit medicilor și pacienților rezerva de sânge este o problemă presantă a sistemului de sănătate.

Prof. dr. Daniel Coriu: ,,Ne aflăm într-o criză permanentă de sânge”

Multe intervenții chirurgicale sunt amânate din cauza lipsei de sânge, astfel că uneori pentru o pungă de sânge se duce o luptă acerbă. În acest context, Societatea Română de Hematologie (SRH), alături de Societatea Națională de Transfuzie Sanguină din România (SNTSR), Institutul Național de Transfuzie Sanguină Bucureşti (INTS), Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), cu sprijinul Bristol Myers Squibb, membrii fondatori ai coaliției Unitatea de sânge (www.unitateadesange.ro), au lansat, cu susținerea autorităților din România, un document de poziție privind transfuziile de sânge.

„Inițierea acestei coaliții contribuie la identificarea unor soluții în beneficiul inovației și dezvoltării în domeniul medical, iar disponibilitatea părților interesate pentru sprijinirea acestei alianțe reprezintă un motor fundamental pentru transformarea și îmbunătățirea concretă a sănătății în România, având un potențial și o valoare reală în viața pacienților. Subliniez nevoia existenței resursei umane cu înaltă expertiză -  înființarea unei specialități medicale care să gestioneze medicina transfuzională și terapiile celulare. Sunt domenii medicale în plină dezvoltare care necesită personal supraspecializat”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, Președintele Societății Române de Hematologie.

Potrivit medicului hematolog, care este și președintele Colegiului Medicilor din România ,,Ne aflăm într-o criză permanentă de sânge. Suntem în pericol strategic astfel că trebuie să introducem în facultăți școala de transfuziologie”.

Specialistul român a atras un semnal de alarmă cu privire la nevoia de experți în domeniul medicinei transfuzionale, pledând pentru crearea unei discipline medicale specializate pentru transfuzii.

Lansarea documentului de poziție de către coaliția Unitatea de sânge (www.unitateadesange.ro) are la bază raportul „Blood and Beyond”, ce abordează situația actuală la nivelul Uniunii Europene privind deficiențele din sistemul transfuzional și măsurile fezabile pentru optimizarea acestuia. În cadrul acestui raport au fost identificate mai multe direcții prioritare de acțiune, precum reducerea impactului dependenței de transfuzii de sânge asupra calităţii vieții atât a pacienților, cât şi a familiei, cu îmbunătățirea acesteia, prin reducerea riscului transfuzional, asigurarea auto-suficienţei prin managementul eficient al recoltării/stocului şi utilizării ST/CS (sânge total/componente sanguine).

Documentul vizează optimizarea activităţii în domeniul transfuziei sanguine din România și subliniază importanța acordării unei atenţii deosebite faţă de sânge ca „rezervă naţională”, cu respect atât pentru donatori, cât şi pentru pacienți.

Un sfert din necesarul de sânge către pacienții oncologici

Transfuzia de sânge este o procedură medicală esențială de care beneficiază un panel larg de specialități medicale din Uniunea Europeană, milioane de cetățeni ai UE urmând terapia transfuzională (cu sânge și componente din sânge).

,,Donarea de sânge nu este o problemă a centrelor de transfuzie, ci este una a întregii societăți și va fi o mare problemă pentru ziua de mâine. În Europa, populația îmbătrânește, deci pacienții devin tot mai în vârstă și cu tot mai multe patologii, cu o creștere a necesarului de componente sanguine. Iar populația tânără, sănătoasă, aptă să doneze devine tot mai puțină. Disponibilitate acestei populații să doneze este mai redusă și va fi din ce în ce mai redusă, dacă nu intervenim”, a declarat la lansarea documentului Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești, iar Tania Mihalcia, directorul general al Institutului Național de Transfuzie Sanguină (INTS) a spus că echipa sa face eforturi permanente pentru a menține un nivel optim al colectei de sânge.

 Prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, fost ministru al Sănătății, a precizat că un sfert din necesarul de sânge merge către pacienții oncologici.

 ,,Foarte frecvent stocăm sânge pentru a ne apuca de operații”, a mărturisit prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu. Un alt fost ministru al Sănătății, chirurgul Nelu Tătaru, prezent la  lansarea documentului de poziție lansat de către Unitatea de sânge, a spus că medicii chirurgi nu pot opera dacă nu au o rezervă de sânge.

O soluție o reprezintă educarea publicului pro donare. ,,Avem nevoie să îmbunătățim  nivelul de informare și conștientizare în rândul populației pentru a crește nivelul de colectare de sânge”, a afirmat Radu Gănescu preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), care crede că această coaliție va oferi un suport responsabil în domeniul transfuzional prin efortul comun al tuturor părţilor implicate.

 „Ca reprezentant al pacienților cronici, consider că o astfel de coaliție, sprijinită de asociațiile de pacienți și susținută prin mecanismele sistemului, va juca un rol extrem de important în identificarea și trasarea politicilor de sănătate”, a declarat Radu Gănescu, Președinte al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.