Diagnosticul de cancer la sân nu trebuie văzut ca o condamnare

Luna octombrie este marcată la nivel internațional ca LUNA ROZ și este dedicată conștientizării cancerului de sân. În acest an, mai multe organizații profesionale ale medicilor, dar și supravețuitoarelor de cancer mamar din România au organizat diverse acțiuni pentru a atrage atenția că în fiecare an, peste 20.000 de femei din țara noastră sunt diagnosticate cu o formă de cancer genito-mamar și că trebuie făcut ceva pentru o diagnosticare cât mai precoce.

 Diagnosticul de cancer la sân nu trebuie văzut ca o condamnare

Timp de 4 zile în incinta Aeroportului Internațional Henri Coandă trei organizații non-profit din România: Asociația R.O.Z. (Răbdare, Optimism și Zâmbet), Asociația „Sănătate pentru Comunitate” și Asociația „Împreună pentru Viață” au invitat pe CANAPEAUA ROZ medici, pacienți, psihologi și alți specialiști să vorbească despre importanța depistării precoce și tratării adecvate a acestui tip de cancer. Spațiul dedicat din aeroport s-a transformat într-un spațiu ROZ în care oameni care nu s-au confruntat niciodată cu un diagnostic oncologic au putut afla o serie de informații utile despre cancerul mamar.

„Pe o canapea am stat atunci când am aflat diagnosticul, pe canapea am plâns cu ai mei dragi, pe canapea mă odihneam, pe canapea am stat și am văzut zeci de filme de plâns care m-au însoțit un an și jumătate, cât a durat tot tratamentul. Acum, la distanță de doi ani, simt că pot sta pe o canapea împreună cu specialiști, dar și cu pacienți, și îmi propun să discutăm pe bune și sincer despre cite știm sau nu știm despre cancerul de sân”, a declarat  Delia Grigoroiu, Președintele Asociației R.O.Z. și unul dintre inițiatorii acestui proiect.

 Numai la Institutul Oncologic Fundeni din București (IOB), în fiecare an sunt înregistrate peste 20.000 de internări în regim de spitalizare de lungă durată. Iar cele mai frecvente tipuri de cancer pentru care pacienții vin la IOB sunt legate de tumori ale sânului sau de patologii oncologice ale sistemului genital feminine (inclusiv cancer de col uterin).

 „Mult prea multe românce se confruntă cu șocul copleșitor al unui diagnostic de cancer de sân. Majoritatea dintre ele în stadii avansate sau metastatice, când este menționată foarte rar intenția curativă. În cazul fericit în care cancerul de sân este detectat devreme și nu s-a răspândit în altă parte a corpului, rata de supraviețuire pe 5 ani este de 99%. De aceea este atât de important să fii proactivă în ceea ce privește sănătatea ta. Recomandăm femeilor de toate vârstele să efectueze în mod regulat o autoexaminare a sânilor, iar o dată pe an să efectueze o mamografie sau ecografie (la recomandarea medicului specialist)”, a declarat Alina Comănescu, navigator oncologic și Președintele Asociației Sănătate pentru Comunitate.

„În fiecare an, peste 20.000 de femei din România sunt diagnosticate cu o formă de cancer genito-mamar. Aproape o treime dintre ele pierd lupta cu această boală. Fiecare dintre ele este o pierdere dureroasă. Cu toate acestea, există speranță. Prin screening, diagnostic timpuriu, medicină personalizată și suport psiho-emoțional putem reduce incidența și rata mortalității cancerelor genito-mamare”, a afirmat Cătălina Dinu, Președintele Asociației „Împreună pentru Viață”.

 Expoziție foto cu portrete ale supraviețuitoarelor de cancer

 16 femei care au trecut prin cancer și-au dezvăluit portretul în expoziția „Curajul de a celebra viața”, care este găzduită de Institutul Cervantes până pe 4 noiembrie 2022. Aceste femei au parcurs programul „Feminitate după cancer” al Asociației Imunis, un program aflat la a patra ediție. La program au participat 55 femei care în urma tratamentului – operații, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, alte tratamente adjuvante – și-au pierdut încrederea în sine, în propriul corp, în partenerul de viață, și-au pierdut libidoul ori un atribut al feminității: sânii, părul, calitatea pielii, unghiile, dantura, suplețea corpului etc.

 „Mi-am dorit mult această expoziție. Am vrut să arătăm societății chipul femeii care a lucrat la recalibrarea feminității ei post diagnostic. Femeile din România sunt o forță, iar la Imunis lucrăm cu această forță pentru a le ajuta pe femei să-și înțeleagă pilonii feminității, să-i hrănească și să se așeze în puterea lor în ciuda faptului că, da, au pierdut temporar sau definitiv un atribut al feminității. Cele 16 portrete reprezintă un testimonial comun, o moștenire pe care o creăm pentru viitoarele generații de femei care vor fi diagnosticate din păcate cu cancer. Vrem să ne găsească, să știe că am trecut și noi prin ce trec ele și că se poate să se schimbe. Vrem să știe cum poate arăta viața lor, în ciuda tuturor greutăților. Nu suntem un exemplu, nu suntem 2 exemple, suntem 16 exemple! Iar la Imunis continuăm să formăm, în cadrul programului Feminitate după cancer, tot mai multe femei care-și recalibrează feminitatea. Creștem, cu fiecare femeie, moștenirea Imunis. Le sunt recunoscătoare femeilor cu care construiesc Imunis, partenerilor asociației și tuturor celor care sprijină demersurile inovatoare ale Imunis”, a explicat Cosmina Grigore, președinta Imunis, diagnosticată cu cancer de sân în 2013. 

 „Programul de feminitate a fost ceva absolut formidabil pentru mine. Am înțeles, cu ajutorul Cosminei și al fetelor din program că nu suntem singure, că suntem minunate, creative, magice. Am ales să fac parte din expoziție ca să-mi depășesc limitele, să fiu puterea exemplului că se poate, că există o viață absolut fantastică după cancer” a declarat Elena Teodora Nicolae, una dintre femeile care au portretul în expoziție, speaker la vernisaj.

Diagnosticul de cancer la sân nu trebuie văzut ca o condamnare, este opinia supraviețuitoarelor de cancer a căror viață merge mai departe, în ciuda diagnosticului.

„Programul „Feminitate după cancer” a însemnat o regăsire și în același timp o redescoperire de sine. M-a ajutat să devin mai blândă cu mine și să mă accept așa cum sunt. Dintr-o dată, culmea, am mai mult timp pentru mine, experimentez mai multe lucruri. Mi-am fixat un obiectiv și anume acela de a crea cât mai multe amintiri plăcute în timpul pe care îl mai am la dispoziție. Prețuiesc fiecare moment de viață alături de cei dragi și mă bucur de fiecare zi! Așa că da, există viață după cancer. Poți fii fericit după și merită să lupți. Este tot ce aș vrea să transmit celorlalte femei, mame, bunici care trec printr-o experiență similară,” a declarat Elena Dumitrache, una dintre femeile care au portretul în expoziție, speaker la vernisaj.

 Ioana Dodan – arhitect și fotograf de brand personal – este cea care a fotografiat femeile din Imunis. Ea spune că „a fost o încântare să am atât de multă energie pozitivă în studio. Fiecare femeie a venit în fața aparatului meu cu multă dragoste pentru ea, cu bucurie și cu blândețe. A fost un moment de celebrare atât pentru mine, cât și pentru ele. Cu unele dintre ele am plâns, cu TOATE am râs, ne-am conectat cu siguranță și simt că am făcut împreună mai mult decât o poză. Am creat împreună un manifest pentru o feminitate plină de viață, pentru bucuria de a fi femeie și puterea asta infinită a noastră de a crea frumusețe.”

 

Citiți și Lupta împotriva cancerului de sân începe cu prevenția. Cancerul poate fi descoperit și vindecat