Ce legături există între anxietatea și stresul provocate de COVID-19 și problemele date de imaginea corpului

Un nou studiu a reliefat că anxietatea și stresul legate de COVID-19 ar putea provoca o serie de probleme care țin de imaginea corpului în rândul femeilor și bărbaților. Cercetarea, care a implicat 506 de adulți din Marea Britanie, a constatat că îngrijorările legate de COVID-19 erau asociate cu nemulțumirile femeilor privind corpul lor și dorința de-a slăbi, în timp ce în cazul bărbaților erau asociate cu nemulțumiri legate de grăsimea corporală și dorința de muscularitate la bărbați.

Ce legături există între anxietatea și stresul provocate de COVID-19 și problemele date de imaginea corpului

Imaginea corporală negativă este una dintre principalele cauze ale tulburărilor alimentare, cum ar fi anorexia și bulimia, iar acest nou studiu se adaugă cercetărilor recente care indică faptul că temerile legate de COVID-19 și consecințele restricțiilor introduse pentru a ajuta la combaterea acesteia ar putea contribui la o serie de probleme grave de sănătate mintală.

„Pe lângă impactul coronavirusului în sine, rezultatele noastre sugerează că pandemia ar putea duce și la creșterea problemelor de imagine corporală. În unele cazuri, aceste probleme pot avea repercusiuni foarte grave, inclusiv declanșarea tulburărilor alimentare”, a declarat prof.dr. Viren Swami, de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU), autorul principal al studiului.

„Cu siguranță în timpul perioadei inițiale depandemie, timpul nostru în fața ecranelor a crescut, ceea ce înseamnă că am fost mai predispuși să fim expuși la idealuri subțiri sau atletice prin intermediul mass-media, în timp ce activitatea fizică a fost restrânsă. În același timp, este posibil ca anxietatea și stresul suplimentar cauzate de COVID-19 să fi diminuat mecanismele de coping pe care le folosim de obicei pentru a ajuta la gestionarea gândurilor negative”, a precizat autorul, potrivit ScienceDaily.com.

Studiul a mai constatat că, atunci când un om este stresat sau anxios, ocupațiile sale tind să urmeze liniile tipice de gen. Este posibil ca femeile să se fi simțit sub o presiune mai mare pentru a se conforma tradițional rolurilor și normelor feminine în perioada restricțiilor impuse de pandemie, iar mesajele despre auto-îmbunătățire pot face ca femeile să se simtă nemulțumite de corpul lor și să aibă o dorință mai mare de-a slăbi.